Live τώρα    
Περί βιβλιοθηκών... και ενηλίκων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και ενηλίκων

Βιβλίο
(PIXABAY.COM)

Στη μεγάλη τους πλειονότητα οι λαϊκές βιβλιοθήκες επικεντρώνουν τα προγράμματά τους στα παιδιά και στους εφήβους. Είναι σημαντική η προσπάθειά τους να προσελκύσουν νέους ανθρώπους και μέσα από τις δράσεις της βιβλιοθήκης να τους παρακινήσουν προς την ανάγνωση, την κριτική σκέψη και την αναζήτηση πληροφοριών. Είναι κρίσιμο όμως οι βιβλιοθήκες να τρέχουν και προγράμματα για ενήλικες.

Εκτός από τα προγράμματα των Λεσχών Ανάγνωσης για ενηλίκους, που οι περισσότερες βιβλιοθήκες έχουν, δεν συναντάμε πολύ συχνά τέτοιες δράσεις. Η βιβλιοθήκη θα πρέπει να έχει έναν κεντρικό ρόλο στη ζωή όλων των μελών της κοινότητάς της και, παρέχοντας τέτοιες υπηρεσίες, μπορεί να καταστεί σημαντικό μέρος της ζωής των μελών της. Δύο τέτοια προγράμματα θα παρουσιάσουμε σήμερα.

Το πρώτο έρχεται από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς.

«Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας και ο σύλλογος Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς ανακοινώνουν τη διοργάνωση των συναντήσεων της Ομάδας Φωτογραφίας της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς για την περίοδο 2022-2023. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται στη βιβλιοθήκη με ταυτόχρονη σύνδεση online για τα μέλη της ομάδας που αδυνατούν να παρευρεθούν ή κατοικούν μακριά.

Μια φορά τον μήνα θα παρουσιάζεται το έργο ενός σημαντικού φωτογράφου, ενώ σε κάθε συνάντηση θα γίνεται παρουσίαση και κριτική φωτογραφιών των ίδιων των συμμετεχόντων. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές online παρουσιάσεις σημαντικών σύγχρονων Ελλήνων φωτογράφων. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί εντατικό online Εισαγωγικό Σεμινάριο Φωτογραφίας (χειρισμός μηχανής, βασικά στοιχεία σύνθεσης και αισθητικής καλλιτεχνικής φωτογράφισης). Στη διάθεση των συμμετεχόντων: 3.000 σελίδες σημειώσεων και παρουσιάσεων σπουδαίων φωτογράφων, σε μορφή PDF και 400+βιβλία φωτογραφίας και τέχνης από τον κατάλογο της βιβλιοθήκης: «Ένας συνδυασμός επιμορφωτικής δράσης προς ενήλικες» με τη συλλογή της βιβλιοθήκης.

Το δεύτερο παράδειγμα έρχεται από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Γλυφάδας.

«H Σχολή Γονέων της Βιβλιοθήκης εστιάζει στα τέσσερα σημεία της ψυχικής υγείας των παιδιών μας μέχρι και τα 18 έτη τους. Την ομάδα γονέων συντονίζει η εξειδικευμένη παιδοψυχολόγος και λογοπαθολόγος κυρία Χριστίνα Μπογιατζή. Κάθε συνάντηση διαρκεί 90 λεπτά και έχει συγκεκριμένη θεματολογία, η οποία έχει διαμορφωθεί από τη συντονίστρια σε συνάρτηση με τις προκύπτουσες ανάγκες των γονέων. Μέσα από την αλληλεπίδραση με την ομάδα και τη βοήθεια της συντονίστριας δίνεται η ευκαιρία στους γονείς να μοιραστούν τις εμπειρίες και τα βιώματά τους, να μιλήσουν για τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους, να κατανοήσουν τη σχέση τους με τα παιδιά τους, να αποκτήσουν πληροφορίες για θέματα που τους απασχολούν και να βελτιώσουν τις δεξιότητες επικοινωνίας που διαθέτουν».

Επισκεφτείτε τις βιβλιοθήκες για περισσότερες πληροφορίες αν κατοικείτε εκεί ή ανατρέξτε στη βιβλιοθήκη του δήμου σας για να βρείτε παρόμοια προγράμματα.

Καλλίμαχος
[email protected] 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0