Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.0°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.6°C22.8°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.9°C20.0°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.6°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.0°C16.0°C
1 BF 63%
Σταθμός Βενιζέλου: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σταθμός Βενιζέλου: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας καταστροφής;

Η πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ, του Συμβουλίου που οφείλει να προστατεύει τις αρχαιότητες, προστέθηκε στη σειρά των πράξεων που υλοποιούν την κάθε άλλο παρά οραματική εξαγγελία της καταστροφής -μέσω τεμαχισμού και μεταφοράς- των αρχαιοτήτων τού Σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Μια εξαγγελία η οποία, σε αντίθεση με τη ρήση του συρμού «ακούμε τους επιστήμονες και τους ειδικούς» που ισχύει για τα περί πανδημίας, έρχεται να αποκαλύψει την υποκρισία και να υπονοήσει, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ότι «οι επιστήμονες πρέπει να επικυρώσουν αυτήν την εξαγγελία».

Κουτοπονηριές

Η υπόθεση των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου αποκαλύπτει / αποδεικνύει, ακόμα μια φορά, πώς η ελίτ της χώρας αντιμετωπίζει την ιστορία και τον πολιτισμό: θεωρεί πολιτισμό να πηγαίνει στα Μέγαρα Μουσικής, στις γκαλερί και στα γκαλά, να κάνει κοσμοπολίτικη ζωή στη Μύκονο, στο Παρίσι, ΜοΜΑ κ.λπ., να φτιάχνει κοινωφελή ιδρύματα, να προσφέρει πραγματικά συγκινητικές δωρεές, να αποφοιτά, βεβαίως, από τα καλύτερα σχολεία της ημεδαπής και τα άριστα πανεπιστήμια της αλλοδαπής και, τελικά, να «μένει Ευρώπη». Επίσης, να γιορτάζει τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης με δόξα λαμπρή και να ομνύει περί της συνέχειας του ελληνικού έθνους και πολιτισμού. Αν βρεθούν, όμως, σημαντικές βυζαντινές αρχαιότητες, όπως στον Σταθμό Βενιζέλου, αρχίζουν τότε οι μηχανορραφίες και οι κουτοπονηριές.

Δεν είναι προς απορία. Υπάρχει και συνέχεια και συνέπεια στην πολιτική της καταστροφής και της υποβάθμισης της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Ας θυμηθούμε την τόσο πετυχημένη μεταπολεμική καταστροφή των ιστορικών κέντρων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των άλλων πόλεων. Αλλά και την εγκατάλειψη των παραδοσιακών κατοικιών, όπως της Άνω Πόλης και των νεοκλασικών, ώστε να γίνουν ερείπια και να αποτελέσουν ευκαιρίες για «άγιες» επενδύσεις. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι το Μουσείο της Ακρόπολης θεμελιώθηκε πάνω σε 90 τσιμεντένιες κολώνες που βυθίστηκαν μέσα στον οικιστικό ιστό της αρχαίας πόλης των Αθηνών και ότι ο ναός της Αρτέμιδας κοντά στη Μύρινα της Λήμνου περιβάλλεται σήμερα από μια ξενοδοχειακή μονάδα!

Ευθύνη

Διπλός θρίαμβος: η ελίτ καλά περνά, εκπολιτίζει και εκπολιτίζεται και οι «Μακεδονομάχοι» κοιμούνται μακαρίως. Εδώ δεν ξύπνησαν ή καλύτερα δεν τους ξυπνήσανε για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, η Μέση Οδός των Βυζαντινών και το Τετράπυλο θα τους συγκινήσει; Άλλωστε δεν είναι δήμαρχος ο Μπουτάρης για να τον προπηλακίσουν, εννοείται πάντα πολιτισμένα. Βαδίζουμε, έτσι, πλησίστιοι σε ένα ακόμα πολιτιστικό και ιστορικό θρίαμβο, δηλαδή σε μια ακόμα καταστροφή. Όμως, και σ’ αυτό, βεβαίως, υπάρχει ευθύνη: ατομική και μαζί κυβερνητική, κοινοβουλευτική και, τελικά, κοινωνική.

ΥΓ.: Σε τελική ανάλυση, αν ο σταθμός και τα αρχαία είναι ασύμβατα, τι είναι προτιμότερο; Η αντιπαροχή ή η βυζαντινή κληρονομιά;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL