Live τώρα    
31°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
31 °C
28.7°C32.9°C
4 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
28.5°C32.3°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
27.1°C30.9°C
3 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.8°C29.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
32 °C
29.5°C31.9°C
3 BF 27%
Σωκράτης Φάμελλος / Επιζήμια για τα συμφέροντα της χώρας μας η εξωτερική πολιτική της ΝΔ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σωκράτης Φάμελλος / Επιζήμια για τα συμφέροντα της χώρας μας η εξωτερική πολιτική της ΝΔ

Φάμελλος
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Είναι σαφέστατη η καταδίκη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της απαράδεκτης επιλογής-δήλωσης της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία δεν παραβιάζει απλά τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά παραβιάζει μία διεθνή συμφωνία και τη συνταγματική ονομασία της χώρας της. Η Κυβέρνηση της ΝΔ θα έπρεπε εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια να φέρει προς κύρωση στη Βουλή τα τρία μνημόνια συνεργασίας με την Κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών και να έχει προωθήσει τις υπόλοιπες προβλέψεις της όπως την αλλαγή των σχολικών βιβλίων ώστε να μην κινδυνεύουν τα εθνικά μας συμφέροντα από τις πολιτικές αλλαγές στη Βόρεια Μακεδονία»,  τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος,  μιλώντας στο  ραδιοφωνικό σταθμό «Status Fm 107,7» και στους δημοσιογράφους, Δημήτρη Βενιέρη και Βιργινία Δημαρέση.

Συνέχισε δε ο Σωκράτης Φάμελλος «η εβδομάδα αυτή ξεκινά με σοβαρά ζητήματα και προβλήματα όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και τα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Φτάσαμε σε αυτό το σημείο εξαιτίας δυστυχώς ελλειμμάτων και καθυστερήσεων στην εξωτερική πολιτική από τον κύριο Μητσοτάκη, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε και χρησιμοποίησε τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής για εσωτερική κατανάλωση και εντυπωσιασμό. Όπως για παράδειγμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η ΝΔ υπήρξε ασυνεπής ως προς τη διαχείριση αυτού του σοβαρού εθνικού θέματος. Η χώρα μας έπρεπε τα τελευταία πέντε χρόνια να έχει κάνει ήδη πολλά περισσότερα, που δυστυχώς δεν έκανε, για να ισχυροποιήσει τα εθνικά συμφέροντα. Το πρώτο που έπρεπε να γίνει εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια ήταν η κύρωση των τριών μνημονίων με την Κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο πρωτόκολλο αφορά την οικονομική συνεργασία, το δεύτερο την εναέρια επιτήρηση του FIR των Σκοπίων και το τρίτο την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.»

«Η ΝΔ, ενώ αυτά τα τρία μνημόνια προχώρησαν και ισχυροποιούσαν τόσο τα  συμφέροντα της χώρας όσο και τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, δεν τα έφερε προς κύρωση στη Βουλή. Υπάρχουν ωστόσο και άλλα ζητήματα τα οποία μας προβληματίζουν ιδιαίτερα, για παράδειγμα το θέμα των σχολικών εγχειριδίων. Υπήρχαν επιτροπές που έπρεπε να προχωρήσουν και δεν προχώρησαν, γιατί έτσι τροφοδοτείται ο αλυτρωτισμός στη γειτονική χώρα». 

Παράλληλα ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών στην επίλυση κρίσιμων χρονιζόντων προβλημάτων «η επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα δέσμευε έτι περαιτέρω και με πολλά άλλα πολιτικά, οικονομικά εργαλεία συνεργασίας τη γειτονική χώρα, ώστε να μην αναπαραχθεί με αυθαίρετο τρόπο αυτή η παραδοξότητα του παρελθόντος, που κάποιοι από τους γείτονες χρησιμοποιούσαν. Δεν το αξιοποιήσαμε παρότι ήταν όρος στη συμφωνία. Και το ίδιο έλλειμμα, της μη αξιοποίησης προς όφελος μας της ευρωπαϊκής προοπτικής κάνει ο κ. Μητσοτάκης και με την Αλβανία και τον κ. Ράμα».

«Γνωρίζαμε και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το βασικό πρόβλημα ήταν και είναι το ζήτημα του ονόματος και της αρχαίας ελληνικής ιστορίας της Μακεδονίας. Αυτά τα δύο ζητήματα είχαν λυθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα, παρότι ο κ. Μητσοτάκης, η ΝΔ και αρκετοί άλλοι πολιτικοί χώροι προσπαθούσαν να το αποκρύψουν».

Ο Σ. Φάμελλος άσκησε δε δριμεία κριτική στον κ. Μητσοτάκη για τη στάση που κράτησε ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. «Ο κ. Μητσοτάκης είχε συντηρήσει ένα ανάγνωσμα μόνο και μόνο για να τροφοδοτήσει αντιθέσεις και το αντισύριζα μέτωπο, που κάποιοι από τη ΝΔ διατείνονταν ακόμη και ότι θα καταγγείλουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η Συμφωνία αυτή έλυσε θέματα τα οποία δεν είχε τολμήσει κανείς άλλος να λύσει. Θυμάμαι μάλιστα τον κ. Δένδια, ως τότε Υπουργό των Εξωτερικών, να λέει ότι τα τρία μνημόνια θα έρθουν στη Βουλή όταν αυτό επιτάσσουν τα εθνικά μας συμφέροντα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση παρατηρούμε ότι τα εθνικά μας συμφέροντα πήγαν πίσω και τα μνημόνια δεν ήρθαν στη Βουλή».

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κατά πόσο εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της χώρας από την πολιτική της Κυβέρνησης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «προβληματιζόμαστε ιδιαίτερα, όχι τόσο για τις ευθύνες του κ. Μητσοτάκη, όσο για τα συμφέροντα της χώρας μας. Αφήσαμε κενό χώρο με αποτέλεσμα να αναπαράγεται για δική τους εσωτερική κατανάλωση ο αλυτρωτισμός και η παραδοξολογία και ένα ιστορικό ψέμα. Τα δύο βασικά ζητήματα τα οποία είχε λύσει τότε ο Αλέξης Τσίπρας, το ζήτημα του ονόματος και της ιστορίας της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας δεν τα υπερασπιστήκαμε όσο έπρεπε. Το παράδοξο είναι να ζητάει ο κ. Μητσοτάκης να σεβαστεί η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας μια συμφωνία, με την οποία ο ίδιος έλεγε ότι ήταν αντίθετος. Γιατί πρέπει να το υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι είναι μια αρνητική συμφωνία. Πρέπει να προχωρήσουν τα τρία μνημόνια για να υπάρχουν δεσμεύσεις. Η Συμφωνία περιείχε έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα εξασφάλιζε την εφαρμοσιμότητα και τη σταθερότητα της Συμφωνίας και τα συμφέροντα της χώρας. Δεν το έκανε η ΝΔ όσα χρόνια είναι στην Κυβέρνηση και ήταν λάθος της ότι δεν το έκανε. Έστω και τώρα καλώς πράττει και ζητάει από τη Βόρεια Μακεδονία να τηρηθεί η Συμφωνία».

«Μας ενδιαφέρει να παραμένει ξεκάθαρο ότι είναι ελληνική η Ιστορία της Αρχαίας Μακεδονίας, αυτό δηλαδή που κατοχύρωσαν οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, αλλά θέλουμε να προχωρήσουν και τα θέματα των βιβλίων, των εμπορικών σημάτων, των πινακίδων. Δεν μπορούμε να επιστρέφουμε στο παρελθόν, με μια κούφια αντίθεση με πολλά ψέματα», κατέληξε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL