Live τώρα    
Ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

Τη "μαύρη βίβλο" των κυβερνητικών επιλογών στο πεδίο της Δικαιοσύνης, της διαφάνειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αφαιρούν και το τελευταίο φύλλο συκής από το πολυδιαφημιζόμενο success story της κυβέρνησης και συνιστούν μια παταγώδη αποτυχία, παρουσίασε χθες η Επιτροπή Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου (ΕΕΚΕ) της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τους βουλευτές Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αφροδίτη Σταμπουλή και Σταύρο Κοντονή.

Οι ανεπίτρεπτες κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, η άρνηση λογοδοσίας, που φτάνει ακόμα και σε συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών για κυβερνητικούς παράγοντες, η μετατροπή του κοινοβουλίου σε πλυντήριο αξιόποινων πράξεων, η υποβάθμιση του σωφρονιστικού συστήματος και η καταρράκωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων συνιστούν το παζλ της ντροπής που φτάνουν στο σημείο ακόμα και να υπονομεύουν τη δημοκρατική λειτουργία.

Εξειδικεύοντας τους επιμέρους τομείς για τις καταγεγραμμένες παρεμβάσεις και την περιφρόνησης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε ενδεικτικά σε πρόσφατα παραδείγματα όπως:

* Στον νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια, που πριν καν προλάβει να δημοσιευτεί η απόφαση του ΣτΕ που τον έκρινε παράνομο ο τότε υπουργός Εσωτερικών και νυν υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου έσπευσε να προαναγγείλει την αλλαγή του.

* Στις υποθέσεις των χιλιάδων συμβασιούχων που προσέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας έννομη προστασία, την οποία ήρε η κυβέρνηση με νομοθετικές παρεμβάσεις.

* Στην άρνηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα να αναγνωρίσει τη δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομο το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

* Στην πρόσφατη αποκάλυψη της συνομιλίας ανάμεσα στον Τ. Μπαλτάκο και τον χρυσαυγίτη Ηλ. Κασιδιάρη, που, όπως τόνισε, αποδεικνύει τη λειτουργία παρακράτους εντός της κυβέρνησης.

* Στην κίνηση του Χ. Αθανασίου να επιστρέψει στον Άρειο Πάγο δικογραφία σε βάρος του Γ. Μιχελάκη με την κατηγορία της δωροδοκίας, η οποία θα έπρεπε πάραυτα χωρίς αξιολόγηση να διαβιβαστεί στη Βουλή

Την ίδια στιγμή, μόνο κατά τη διάρκεια της τελευταίας κοινοβουλευτικής περιόδου έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή 89 υποθέσεις για ευθύνες κυβερνητικών παραγόντων οι οποίες παραμένουν στον πάτο των συρταριών της νομικής υπηρεσίας χωρίς ποτέ να διερευνηθούν, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να κινδυνεύουν άμεσα με παραγραφή. Ανάμεσά τους, οι δικογραφίες α) κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη για την πώληση μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου στην Deutsche Telecom AG, β) κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ και παραβίαση μυστικών της Πολιτείας, γ) η αναφορά για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες της κυβέρνησης που οδήγησαν στο Μνημόνιο Ι, δ) η «αναφορά του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος κατά μελών της κυβέρνησης κατά το έτος 2010 - ΕΛΣΤΑΤ», που οδήγησε σε εξεταστική επιτροπή η οποία έκρινε ότι όλα ήταν καλώς καμωμένα, ε) κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου «σχετικά με την παραβατική συμπεριφορά της εταιρείας Hochtief για παρακράτηση ΦΠΑ προς το Δημόσιο» κ.ά.

Αμνήστευση των εγκλημάτων

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου έκανε επίσης λόγο για "υπόθαλψη αξιόποινων συμπεριφορών" που συνιστούν την "κορύφωση της κυβερνητική και κοινοβουλευτικής εκτροπής" μέσω μιας βιομηχανίας παραγωγής διατάξεων για αμνήστευση των υπευθύνων. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στις διατάξεις που απαλλάσσουν προληπτικά από τυχόν ποινικές ευθύνες τις διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που προκύπτουν στη διάρκεια της θητείας τους, αλλά και στις "τροπολογίες της ντροπής" που μετατρέπουν σε πλημμέλημα τη δωροδοκία υπαλλήλου ανεξαρτήτως του ποσού που έλαβε ως μίζα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δεν παρέλειπε να ανανεώνει τις συμβάσεις με τις εταιρείες - διαφθορείς όπως η Siemens και οι εταιρείες οπλικών συστημάτων (συμβάσεις για υποβρύχια κ.ά.)

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού σημείωσε ότι όλες οι επίμαχες ρυθμίσεις αφορούσαν ανοικτές δικαστικές υποθέσεις, μίλησε και για περιπτώσεις κατάφωρων συνταγματικών παραβιάσεων όπως το κλείσιμο της ΕΡΤ, οι διώξεις των ανθρώπων που αγωνίζονται κατά των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική κ.ά.

Ντροπή το σωφρονιστικό σύστημα

"Όνειδος" χαρακτήρισε, στη συνέχεια, αυτά που συμβαίνουν μέσα στις φυλακές ο Σταύρος Κοντονής με αφορμή τον πρόσφατο βασανισμό μέχρι θανάτου του Αλβανού κρατούμενου Ίλι Καρέλι. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους λεονταρισμούς του υπουργού Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια που απειλούσε με μηνύσεις την εφημερίδα Γκάρντιαν όταν αποκάλυπτε βασανισμούς συλληφθέντων στην ΓΑΔΑ πριν από ενάμιση χρόνο, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει προχωρήσει σε καμία κίνηση. "Αν δεν το έχει κάνει, τότε αποδεικνύει ότι ψευδόταν με τρόπο προκλητικό", είπε χαρακτηριστικά. Στις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν μέσα στις φυλακές αναφέρθηκε και η Αφροδίτη Σταμπουλή, η οποία επιπλέον μίλησε για την ενημέρωση που παρείχε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους όσον αφορά το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση εκ μέρους της Ελλάδας των εξαθλιωμένων μεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0