Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Για την ασφάλειά μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για την ασφάλειά μας

Επίθεση των ΜΑΤ στο Σύνταγμα
(AVGI.GR)

Οταν η Ελληνική Αστυνομία εκδίδει ανακοινώσεις που αφορούν πορείες ή συγκεντρώσεις, είθισται να χρησιμοποιεί τη φράση «για την ασφάλεια των πολιτών». Εκ πρώτης άποψης ορθά κάνει, γιατί αυτός είναι στην πραγματικότητα ο σκοπός της. Οι πολίτες πρέπει να μπορούν να διαμαρτύρονται με ασφάλεια. Πόσο όμως συνάδουν τα λόγια με τις πράξεις;

Η χθεσινή συμπεριφορά των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. είναι μόνο ένας κρίκος στην αλυσίδα της καταστολής επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δηλαδή δεν ανακαλύψαμε και την Αμερική. Αλλά αξίζει να σταθούμε στα χθεσινά γεγονότα ακριβώς γιατί είχαν αυτή την ένταση.

Ας ξεκινήσουμε από το αποκαλυπτικό βίντεο του avgi.gr και του Κώστα Παπαντωνίου. Ο ορισμός της απρόκλητης επίθεσης. Είναι εμφανές ότι τα ΜΑΤ, χωρίς να συντρέχει ιδιαίτερος λόγος, κλειδώνουν τον στόχο και επιτίθενται. Δεν προηγήθηκε τίποτα. Ξέρετε, τα ακροδεξιά τρολ, όταν θέλουν να υπερασπιστούν την καταστολή, ανεβάζουν κάτι φωτογραφίες ή βίντεο από «μπαχαλάκηδες» όπως λένε. Μπορεί να είναι από άλλον χώρο και χρόνο, μπορεί να είναι δέκα προβοκάτορες ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, αλλά βρίσκουν κάτι ως επιχείρημα. Στα χθεσινά επεισόδια μπορούν να βρουν στοιχεία υπεράσπισης της αστυνομίας;

Ωστόσο, η πιο τρομακτική εικόνα ήταν αυτή με τον γερανό της αστυνομίας που επιχειρεί να διεμβολίσει το πλήθος στην Ακαδημίας με επιθετική -ή μάλλον δολοφονική- οδήγηση. Το γεγονός ότι παρέσυρε μόνο δύο κάδους και χτύπησαν ορισμένοι διαδηλωτές, αντί τώρα να θρηνούμε κάποιον άνθρωπο, μάλλον από τύχη έγινε. Την πρώτη φορά που το είδα, θυμήθηκα αυτόματα το τρομοκρατικό χτύπημα του ISIS στη Νίκαια της Γαλλίας, όταν ένα βανάκι έπεσε σε πλήθος και σκότωσε δεκάδες ανθρώπους. Υπερβολή; Μπορεί. Αλλά σίγουρα ο οδηγός του γερανού της αστυνομίας δεν θα περνούσε το... τεστ οδήγησης αν οδηγούσε μ’ αυτόν τον τρόπο.

Είναι κι άλλα. Αν τα απαριθμήσουμε ένα-ένα, θέλουμε ολόκληρο συλλεκτικό ένθετο. Πρέπει να σταματήσει όμως αυτό. Δεν γίνεται να τρέμει το τρέμει το φυλλοκάρδι του καθένα που κατεβαίνει σε πορεία. Και δεν γίνεται έπειτα από κάθε πορεία να σκεφτόμαστε «Ποιος θα μας σώσει από αυτούς που προσέχουν για την ασφάλειά μας;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL