Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Εμβολιασμός / Οι εκδρομείς επέστρεψαν, το τείχος ανοσίας φεύγει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβολιασμός / Οι εκδρομείς επέστρεψαν, το τείχος ανοσίας φεύγει

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην επιστροφή των εκδρομέων έκρυβε η κυβέρνηση τις τελευταίες της ελπίδες για να χτιστεί το τείχος ανοσίας πριν τον χειμώνα.  Όπως έλεγαν πολλά κυβερνητικά στελέχη, όταν οι πολίτες γυρίσουν από τις καλοκαιρινές διακοπές τους, θα έχουμε την ευκαιρία να χτίσουμε μία ισχυρή γραμμή άμυνας.

Ωστόσο κάτι τέτοιο μοιάζει όχι μόνο δύσκολο, αλλά και ανέφικτο. Τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η ίδια η κυβέρνηση είναι διαφωτιστικά. Από την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου έως και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου έγιναν μόλις 85.836 εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα. Δηλαδή κατά μέσον όρο 21.459 δόσεις την ημέρα.

Στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα Αυγούστου και Ιουλίου η διαφορά είναι τεράστια. Από τις 5 έως τις 8 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν 125.124 εμβολιασμοί και τις ίδιες ημέρες του Ιουλίου 336.347. Βλέπουμε, συνεπώς, μία συνεχή πτώση των αριθμών.

Ενδιαφέρον έχουν όμως και τα στοιχεία σε τοπικό επίπεδο. Σε διάστημα τεσσάρων ημερών έχουμε πολλές Περιφερειακές Ενότητες οι οποίες κατέγραψαν ελάχιστους εμβολιασμούς. Την ίδια ώρα σε πολλές από αυτές το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων δεν ξεπερνάει το πανελλαδικό ποσοστό.

Επίσης υπήρχαν ημέρες που δεν πραγματοποιήθηκε κανένας εμβολιασμός σε ορισμένες περιοχές. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση η Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, όταν και δεν χορηγήθηκε καμία δόση σε 32 Περιφερειακές Ενότητες! Από εκεί και πέρα η κατάσταση βελτιώθηκε τις επόμενες ημέρες, χωρίς όμως να φτάνει σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Σε Κέα, Κύθνο και Ιθάκη εμβολιάστηκαν πολίτες μόνο μία ημέρα (7 Σεπτεμβρίου), ενώ σε άλλες περιοχές έγιναν εμβολιασμοί μεν, αλλά πολύ λίγοι. Για παράδειγμα στην Ευρυτανία, η οποία βρίσκεται στο κόκκινο, πραγματοποιήθηκαν μόλις 96 ραντεβού, ενώ το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων είναι το χαμηλότερο στη χώρα, 34,05%.

Σε ανάλογο μοτίβο κινείται σχεδόν όλη η χώρα με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ακόμα και εκεί όπου έχουμε μεγάλο -φαινομενικά- αριθμό ραντεβού (π.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο κ.λπ.) πρέπει να συνυπολογίζουμε στην εξίσωση και τον μεγάλο αριθμό πολιτών που διαμένει στις συγκεκριμένες πόλεις.

Καθώς το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων στη χώρα είναι μόλις στο 55%, μοιάζει βέβαιο ότι χάθηκε ακόμα ένας στόχος για την επίτευξη του τείχους ανοσίας, αυτός του φθινοπώρου. Με τους ρυθμούς όμως που κινούνται οι εμβολιασμοί, ο χρονικός ορίζοντας για ισχυρή γραμμή άμυνας είναι άγνωστος...

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL