Live τώρα    
Ζελένσκι / Δηλώνει έτοιμος να παραιτηθεί από πρόεδρος της Ουκρανίας όταν τελειώσει ο πόλεμος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζελένσκι / Δηλώνει έτοιμος να παραιτηθεί από πρόεδρος της Ουκρανίας όταν τελειώσει ο πόλεμος

Συνέντευξη Ζελένσκι στο Axios
SCREENSHOT/The Axios Show

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε συνέντευξή του στο Axios, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ότι θα ήταν έτοιμος να παραιτηθεί μετά το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι δεσμεύτηκε παράλληλα να ζητήσει από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας να διοργανώσει εκλογές εάν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός. «Στόχος μου είναι να τελειώσω τον πόλεμο, όχι να συνεχίσω να διεκδικώ το αξίωμα» είπε.

Ο Ζελένσκι είπε ότι κατανοεί ότι οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν «έναν ηγέτη με... μια νέα εντολή» για να λάβει τις σημαντικές αποφάσεις που απαιτούνται για την επίτευξη μακροπρόθεσμης ειρήνης.

Σημείωσε την ίδια ώρα ότι η κατάσταση ασφαλείας και το σύνταγμα της Ουκρανίας θέτουν προκλήσεις. Αλλά, όπως είπε, πιστεύει ότι οι εκλογές είναι εφικτές.

Είπε ακόμα ότι είχε πει στον Τραμπ όταν συναντήθηκαν την Τρίτη ότι αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, «μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το χρονικό διάστημα και να δώσω αυτό το σήμα στο κοινοβούλιο».

Ο Ουκρανός πρόεδρος παραχώρησε τη συνέντευξη, στο Axios, Show στη Νέα Υόρκη αμέσως πριν αναχωρήσει από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να επιστρέψει στο Κίεβο. Ερωτηθείς αν θα δεσμευόταν να προωθήσει τις εκλογές εάν συμφωνηθεί μια πολύμηνη κατάπαυση του πυρός, απάντησε «Ναι».

«Ήθελα πάρα πολύ, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, να είμαι με την πατρίδα μου, να τη βοηθήσω. Στόχος μου είναι να τελειώσει ο πόλεμος» ανέφερε. 

Οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία έχουν αναβληθεί επ' αόριστον λόγω του πολέμου, κάτι το οποίο εκμεταλλεύτηκαν οι επικριτές του Ζελένσκι, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού προέδρου Τραμπ.

Οι προεδρικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για το 2024 αναβλήθηκαν βάσει του στρατιωτικού νόμου που επιβλήθηκε στην Ουκρανία μετά την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Ο Ζελένσκι, πρώην κωμικός, εξελέγη το 2019.

Ως αποτέλεσμα, η Ρωσία έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει τη νομιμότητα του Ζελένσκι ως ηγέτη.

Κατά τη διάρκεια των τρεισήμισι και πλέον χρόνων του πολέμου, ο Ζελένσκι έχει διατηρήσει υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης από το κοινό. Βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο μέσω καθημερινών μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισκέψεων σε στρατιώτες κοντά στη γραμμή του μετώπου και διεθνούς διπλωματίας.

Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη στις αρχές Σεπτεμβρίου από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου έδειξε ότι περίπου το 59% των Ουκρανών εμπιστεύονταν τον Ζελένσκι, έναντι περίπου ενός 34% των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι δεν τον εμπιστεύονταν.

Ο Ζελένσκι βρισκόταν αυτή την εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο Oykran;ow pr;oedrow δήλωσε ότι το Κίεβο αναζητά νέα όπλα μακράς εμβέλειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είπε ακόμα στο Axios ότι αν η Μόσχα αρνηθεί να τερματίσει τον πόλεμο, οι Ρώσοι αξιωματούχοι που εργάζονται στο Κρεμλίνο θα πρέπει να γνωρίζουν πού βρίσκεται το πλησιέστερο καταφύγιο.

Ο πρώην Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και γνωστός για τις προκλητικές του δηλώσεις, απάντησε στον Ζελένσκι γράφοντας σύμφωνα με το Reuters σε ανάρτηση: «Η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει όπλα από τα οποία δεν θα προστάτευε ένα καταφύγιο. Και οι Αμερικανοί πρέπει να το θυμούνται αυτό».

Η Ρωσία εξαπολύει τακτικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας, συχνά με τη χρήση εκατοντάδων drones και πυραύλων. Η Ουκρανία εκτοξεύει δικά της drones μακράς εμβέλειας που στοχεύουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ενεργειακές υποδομές, αν και σε μικρότερη κλίμακα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0