Μια δολοφονική κυβέρνηση ακροδεξιών γκάνγκστερ στο Ισραήλ, ένας αδίστακτος μεγιστάνας του real estate στον Λευκό Οίκο και μια παγκόσμια κοινή γνώμη να παρακολουθεί ασυγκίνητη. Να τι αρκεί για μια νέα γενοκτονία ογδόντα ολόκληρα χρόνια μετά τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη που γιορτάζεται -στον βαθμό στον οποίο γιορτάζεται- αυτές τις μέρες.
Περιγράφοντας πριν από λίγους μήνες το όραμά του για τη Λωρίδα της Γάζας, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν μάσησε καθόλου τα λόγια του. Ξεκαθάρισε ότι το μόνο που απομένει ώστε η περιοχή να μετατραπεί σε ειδυλλιακή «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» είναι η απομάκρυνση των χαλασμάτων και των «ενοχλητικών ιθαγενών» που επιμένουν να παραμένουν εκεί.
Το σχέδιο θα μπορούσε να είναι απλώς μια μορφή αντιπερισπασμού, πίεση προς τις τοπικές και περιφερειακές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής να αναζητήσουν συμβιβαστική λύση ή ακόμα και έκφραση των ιμπεριαλιστικών τάσεων που εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος ευθύς με την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο. Με τις ΗΠΑ να μην περιορίζονται πλέον στην «αλλαγή καθεστώτων», αλλά να μην έχουν κανένα πρόβλημα -στα λόγια τουλάχιστον- να επεκτείνουν, όταν κρίνεται χρήσιμο, την κυριαρχία τους οπουδήποτε: από τη Γροιλανδία και τον Καναδά μέχρι τον Παναμά και -γιατί όχι;- τη Λωρίδα της Γάζας.
Καταστροφή και κατάληψη
Αν κάποια πλευρά πάντως έδειξε να παίρνει το σχέδιο πολύ στα σοβαρά, αυτή δεν ήταν άλλη από την κυβέρνηση Νετανιάχου στο Ισραήλ. Την περασμένη Δευτέρα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση που προβλέπει τη στρατιωτική κατοχή της Γάζας, τον εκτοπισμό των Παλαιστίνιων κατοίκων της και την πλήρη ανάληψη του συστήματος τροφοδοσίας των προσφύγων από τις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις. Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς ήταν μάλιστα ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τις ισραηλινές επιδιώξεις. «Μέσα σε έναν χρόνο η Γάζα θα έχει ολοκληρωτικά καταστραφεί, οι άμαχοι θα έχουν σταλεί σε κάποια ανθρωπιστική ζώνη στον Νότο κι από κει θα αρχίσουν να φεύγουν μαζικά για τρίτες χώρες» σημείωσε. Πίσω επομένως από όλα τα συνθήματα περί «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», «εξουδετέρωσης της Χαμάς» και «απελευθέρωσης των ομήρων» προβάλλει πλέον ένα ανατριχιαστικό σχέδιο που το Ισραήλ όλους αυτούς τους μήνες δεν ομολογούσε, αλλά τώρα, έχοντας απέναντί του ένα εξασθενημένο Ιράν και τον Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία, δεν διστάζει να φανερώσει.
Από τον Φεβρουάριο ο Τραμπ είχε αναφερθεί στη Γάζα με όρους real estate. Το παλιό, κατεστραμμένο οίκημα έπρεπε να κατεδαφιστεί, οι ρακένδυτοι ένοικοι να απομακρυνθούν και οι αμερικανικές κατασκευαστικές εταιρείες να σπεύσουν εκεί -υπό τη συνοδεία πεζοναυτών- προκειμένου να χτίσουν ξενοδοχεία και καζίνο ξεκινώντας έτσι το έργο της «αναβάθμισης». Το σχέδιο που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η ισραηλινή κυβέρνηση σηματοδοτεί την υλοποίηση του οράματος. Οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι πρόκειται να συγκεντρωθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης που θα αποκαλούνται «ανθρωπιστικές ζώνες» κι από κει θα κληθούν είτε να διασχίσουν την έρημο με προορισμό την Αίγυπτο ή να μεταφερθούν με πλοία σε πιο μακρινές αραβικές χώρες. Από τις 23 Μαρτίου άλλωστε ο ισραηλινός στρατός έχει ανακοινώσει τη συγκρότηση ειδικής «διεύθυνσης» επιφορτισμένης με την αναδιανομή των κατοίκων της Γάζας. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, το γραφείο θα είναι υπεύθυνο «για την αναχώρηση προς τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της επιτήρησης των μετακινήσεων, για τη δημιουργία διαδρομών μετακίνησης, για τον έλεγχο των περασμάτων καθώς και για την παροχή των αναγκαίων υποδομών για τη μετακίνηση από στεριά, θάλασσα και αέρα προς τις χώρες προορισμού».
Φυγή ή λιμός
Ολα αυτά βέβαια θα έχουν, υποτίθεται, «εθελοντικό» χαρακτήρα. Πόσο εθελοντικό είναι όμως να έχεις τελικά να επιλέξεις ανάμεσα στην άμεση αναχώρηση και στη λιμοκτονία; Από τις αρχές Μαρτίου το Ισραήλ έχει μπλοκάρει τη μεταφορά τροφίμων, πόσιμου νερού και καυσίμων προς τη Γάζα επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη τραγική κατάσταση. Εκτιμάται πως ένα σακί αλεύρι, που μέχρι πρόσφατα στοίχιζε 5 δολάρια, φτάνει τώρα τα 500.
Το Ισραήλ χρησιμοποιεί επομένως την πείνα με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιεί τα βομβαρδιστικά και τα τανκς του από τις 7 Οκτωβρίου του 2023. Είναι ένα πολεμικό όπλο όπως αυτά που έχουν πάρει μέχρι σήμερα 52.000 ζωές Παλαιστινίων. Προσφάτως, ο υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ το παραδέχτηκε ανοιχτά, χρησιμοποιώντας βέβαια για ακόμη μια φορά ως πρόφαση τη Χαμάς. «Η πολιτική του Ισραήλ είναι σαφής: καμία ανθρωπιστική βοήθεια δεν πρόκειται να εισέλθει στη Γάζα κι αυτός ο αποκλεισμός θα είναι ένα από τα βασικά μέσα πίεσης για να αποτρέψει τη Χαμάς από το να τη χρησιμοποιεί ως εργαλείο για τον πληθυσμό» σημείωσε.
Και το σχέδιο έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Σήμερα, 2 στους 3 κατοίκους της Γάζας έχουν καταφύγει στην ειδική «ζώνη ασφαλείας» που έχει δημιουργήσει ο ισραηλινός στρατός. Οι υπόλοιποι βρίσκονται σε μικρότερους θύλακες, πάντοτε όμως περικυκλωμένοι από ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι τα τρόφιμα στους καταυλισμούς αυτούς «έχουν στερέψει ολοκληρωτικά», δηλώνοντας αδυναμία να καλύψει έστω και τις «ελάχιστες ανάγκες» 1 εκατομμυρίου εκτοπισμένων ανθρώπων, ήδη εξουθενωμένων από ενάμιση χρόνο πολέμου και διαδοχικών μετακινήσεων.
Περιοδεία Τραμπ
Αυτήν την εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να ξεκινήσει την πρώτη μεσανατολική περιοδεία του με στόχο να αρχίσει να διαμορφώνει τη «νέα Μέση Ανατολή» που ονειρεύεται. Αυτή τη φορά θα παραλείψει το Ισραήλ για να ταξιδέψει απευθείας στις «τρίτες χώρες», τη συγκατάθεση των οποίων επιδιώκει. Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και, κυρίως, Σαουδική Αραβία διαθέτουν όχι μόνο άφθονα πετροδολάρια αλλά και σημαντική πολιτική επιρροή στην περιοχή. Βασική επιδίωξη του Τραμπ είναι το Ριάντ να υπογράψει και αυτό μια συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, κάτι που μοιάζει όμως εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή με δεδομένη την έντονη δυσφορία που προκαλούν σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο η σημερινή ασυδοσία του Ισραήλ και η συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Γάζα.