Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Μακεδονική "ζαλάδα" στη Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μακεδονική "ζαλάδα" στη Ν.Δ.

“Ζαλάδα” προκαλεί στη Ν.Δ. το συλλαλητήριο της Αθήνας για το "Μακεδονικό", καθώς μετά την αλλαγή γραμμής του Κυρ. Μητσοτάκη έπειτα από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, τώρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχεται εισηγήσεις να παραβρεθεί και ο ίδιος στην πλατεία Συντάγματος, ώστε να υπηρετήσει τον ανομολόγητο “γαλάζιο” στόχο μετατροπής του συλλαλητηρίου σε “αντικυβερνητική διαδήλωση”.

Η σεναριολογία για ίδρυση νέου κόμματος “στα δεξιά” της Ν.Δ., αλλά και η ψηφοθηρική τάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στέλνει το Μοσχάτο ολοένα και... κοντύτερα στην πλατεία Συντάγματος: ήδη, κατά πληροφορίες, περίπου η μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. έχει αποφασίσει να δώσει το “παρών” την Κυριακή στο Σύνταγμα, παρά το γεγονός ότι το συλλαλητήριο έχει ως βασικό αίτημα τη μη χρήση του όρου “Μακεδονία” και παραγώγων του. Άλλωστε, μπορεί επισήμως η Ν.Δ. να μην έχει αποκηρύξει το Βουκουρέστι, ωστόσο στο παρασκήνιο ο Κυρ. Μητσοτάκης φλερτάρει με τη “γραμμή Σαμαρά” περί μη χρήσης του όρου “Μακεδονία”. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι προχθές, ο “σκιώδης υπουργός” Εξωτερικών της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για “ενιαία λύση” και απέφυγε να μιλήσει για “σύνθετη ονομασία”. Άλλωστε, πολλά “γαλάζια” στελέχη διαχωρίζουν, στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, την “κόκκινη γραμμή” από την “εθνική γραμμή”, ισχυριζόμενα ότι, δέκα χρόνια μετά το Βουκουρέστι, η Ελλάδα μπορεί να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση ζητώντας να... μην συμπεριληφθεί ο όρος “Μακεδονία” στην ονομασία του γειτονικού μας κράτους.

Σε τεντωμένο σχοινί ο Άδ. Γεωργιάδης

Άλλωστε, χθες, μιλώντας στον ρ/σ Alpha, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι δεν έχει αλλάξει θέση για το "Μακεδονικό", κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του ως βουλευτή του ΛΑΟΣ την εποχή του Βουκουρεστίου, τότε που κατηγορούσε τον Κ. Καραμανλή ότι “ξεπούλησε το όνομα Μακεδονία” και κατηγορούσε την Ντ. Μπακογιάννη ως “εθνικά επικίνδυνη”. Ισορροπώντας, λοιπόν, σε τεντωμένο σχοινί, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε: “Η φρασεολογία μου ήταν απαράδεκτη, αλλά ήταν παραδεκτή στον τότε πολιτικό χρόνο”. Και αμέσως μετά, πραγματοποιώντας (άλλη μία) κυβίστηση, πρόσθεσε: “Τότε, ο Κ. Καραμανλής και η Ντ. Μπακογιάννη χειρίστηκαν με άψογο τρόπο την κατάσταση και αυτός ήταν ο λόγος που δεν κατέβηκε ο κόσμος στα συλλαλητήρια”. “Δεν έχει αλλάξει η θέση μου ως προς το 'Μακεδονικό' ζήτημα” κατέληξε ο Άδ. Γεωργιάδης.

Ντ. Μπακογιάννη: “Εγώ δεν είμαι γραφική”

Στον αντίποδα, πάντως, η Ντ. Μπακογιάννη, που διαπραγματεύθηκε στο Βουκουρέστι ως υπουργός Εξωτερικών, έστειλε χθες ηχηρά μηνύματα και προς όσους “γαλάζιους” έχουν “κολλήσει” στη γραμμή του ‘92, αλλά και προς τον αδελφό της Κυρ. Μητσοτάκη, που ζητεί λύση “σε άλλη συγκυρία”. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στο Action24, η πρώην υπουργός υπεραμύνθηκε της σύνθετης ονομασία erga omnes, αλλά υπό την προϋπόθεση να υπάρξουν αλλαγές σε όλα τα άλλα (σύνταγμα ΠΓΔΜ, αλυτρωτισμός κ.λπ.). «Σύνθετη ονομασία που εμπεριέχει το όνομα 'Μακεδονία' υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν όλα τα υπόλοιπα. Όποτε και να ψάξετε δηλώσεις δικές μου, από το 1990 μέχρι σήμερα, λέω την ίδια κουβέντα», επισήμανε. Παράλληλα, επανέλαβε πως δεν θα πάει στο συλλαλητήριο και, κληθείσα να σχολιάσει όσα στελέχη λένε “όχι” στη χρήση του όρου “Μακεδονία”, υιοθέτησε βαριές, αλλά και σκωπτικές εκφράσεις: “Εγώ δεν είμαι γραφική, είμαι ένας άνθρωπος που έχω διαπραγματευτεί αυτή την υπόθεση. Το μεγάλο πρόβλημα με τα Σκόπια είναι ο αλυτρωτισμός. Πώς εκφράζεται ο αλυτρωτισμός; Εκφράζεται μέσα και από το όνομα, μέσα από το σύνταγμα, μέσα από τα σύμβολα, μέσα από την αντίληψη ότι έχουμε μειονότητες εκτός συνόρων. Αυτό είναι ένα πακέτο” είπε τασσόμενη υπέρ της συνολικής λύσης. Επίσης, με τη φράση “κι εγώ θα ήθελα να ήμουν η Σίντι Κρόφορντ, ειλικρινά...”, η Ντ. Μπακογιάννη θέλησε να δείξει πόσο μακριά από την πραγματικότητα είναι όσοι ζητούν να μην υπάρχει ο όρος “Μακεδονία”.

“Η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με τα συλλαλητήρια” τόνισε (ρ/σ 24/7) και ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κ. Τσιάρας, προαναγγέλλοντας πως ο ίδιος δεν θα δώσει το “παρών” στο Σύνταγμα.

“Διπλωματικά εφικτή” χαρακτήρισε τη σύνθετη ονομασία και ο πρόεδρος της Δράσης Θ. Σκυλακάκης, που πλέον έχει ενταχθεί με το κόμμα του στη Ν.Δ. και έχει αναλάβει επικεφαλής της task force για την προσέλκυση επενδύσεων. Σημειωτέον ότι ο Θ. Σκυλακάκης ήταν συνεργάτης της Ντ. Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και πολιτικός σύμβουλος του Κων. Μητσοτάκη όταν ήταν πρωθυπουργός. Μάλιστα, εκτίμησε ότι χρειάζεται χρόνο και οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης “για να λυθεί το θέμα του μακεδονισμού”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL