Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θα βρεθεί την προσεχή Πέμπτη στην Τουρκία προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις της Άγκυρας σχετικά με το προσφυγικό, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα καταστήσει σαφές στον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού ότι η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να ανεχτεί άλλο την εργαλειοποίηση του θέματος από την Άγκυρα.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο υπουργός θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 2 και 3 Οκτωβρίου, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό/προσφυγικό και η πορεία εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας του 2016.
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος θα συναντηθεί, επίσης και με τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για την διαχείριση του προσφυγικού, Σελίμ Κιράν, ώστε να συζητηθούν τρόποι περιορισμού των ροών στο Αιγαίο – καίτοι όλοι αναγνωρίζουν πως το βασικό δεν είναι αν υπάρχουν οι τρόποι, αλλά... η βούληση από πλευράς Τουρκίας.