Με μία κατάπτυστη ανάρτηση κατά του Θανάση Κουκάκη επιχείρησε ο Άδωνις Γεωργιάδης να απαντήσει στην αποκάλυψη ότι ο ίδιος ήταν πρωταθλητής του Predator καθώς φέρεται ότι έπεσε έντεκα φορές θύμα απόπειρας παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου.
Ο δημοσιογράφος σχολιάζοντας το δημοσίευμα, έγραψε με νόημα «αδιάφορος για την παρακολούθησή του… Απλά τα πράγματα», με τον υπουργό Υγείας να απαντά με πρωτοφανή τρόπο, γράφοντας: «Κύριε Κουκάκη ειλικρινά πιστεύω ότι έχετε γίνει κουραστικός με αυτό το θέμα. Οκ σας παρακολουθούσαν το κινητό και στενοχωρηθήκατε. Και εμένα, λένε ότι μου το παρακολουθούσαν, και λοιπόν; Ούτε που ίδρωσε το αυτί μου».
Συνεχίζοντας, ο Άδωνις Γεωργιάδης κούνησε το δάχτυλο κατά του δημοσιογράφου που ήταν θύμα διπλής παρακολούθησης από ΕΥΠ και Predator, αναφέροντας: «Ασχολείστε δύο χρόνια τώρα με κάτι, που στα δικά μου μάτια ήταν από την αρχή ασήμαντο. Και στην νόμιμη παρακολούθηση του κυρίου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, η πρώτη μου δήλωση ήταν: «εφόσον τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία δεν με αφορά ως γεγονός» είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε και ο Άρειος Πάγος τελικά, διότι έτσι έχουν τα πράγματα».
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Υγείας επιστράτευσε την αλαζονεία του 41%, σημειώνοντας: «Το θέμα είναι γνωστό στην Κοινή Γνώμη, αξιολογήθηκε από αυτήν σε διαδοχικές εκλογές και στην Δικαιοσύνη που πρόσφατα εξέδωσε το πόρισμά της στον ανώτατο βαθμό. Παύσις λήξις συναγερμού καλές διακοπές».
Κύριε Κουκάκη ειλικρινά πιστεύω ότι έχετε γίνει κουραστικός με αυτό το θέμα. Οκ σας παρακολουθούσαν το κινητό και στενοχωρηθήκατε. Και εμένα, λένε ότι μου το παρακολουθούσαν, και λοιπόν; ούτε που ίδρωσε το αυτί μου. Γιατί; Διότι από την πρώτη μέρα αυτής της ιστορίας στην πρώτη…
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) August 9, 2024
Στον Άδωνι Γεωργιάδη απάντησαν συνταγματολόγοι και δικηγόροι, τονίζοντας ότι ο υπουργός με τη στάση του έχει ποινικές ευθύνες.
Όπως σημείωσε με άρθρο του στο in.gr ο Ακρίτας Καϊδατζής, αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, «κρατικός λειτουργός που δημοσίως παραιτείται από την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών του, μολονότι υπήρξε θύμα ή και επιβεβαιωμένος στόχος παράνομων παρακολουθήσεων, προσβάλλει τη θέση που η Πολιτεία τού εμπιστεύτηκε.
Είναι, απλούστατα, επίορκος και υπέχει πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες. Όσοι τον διατηρούν στη θέση του υπέχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες» υπογράμμισε ο Ακρίτας Καϊδατζής.
Από την πλευρά του ο Ζαχαρίας Κεσσές, δικηγόρος θυμάτων των υποκλοπών, τόνισε με άρθρο του στο in.gr ότι είναι ποινικά ελεγκτέα η συμπεριφορά Γεωργιάδη για τις υποκλοπές. «Σύμφωνα με τα άρθρα 37 και 40 του Κ. Ποιν.Δικ καθιερώνεται υποχρέωση ανακοίνωσης των ανωτέρω αξιόποινων πράξεων τόσο για τους ιδιώτες όσο κυρίως για τους δημόσιους λειτουργούς, ενώ κατά το άρθρο 232 του Π.Κ ορίζεται η ποινική ευθύνη όσων παραλείπουν να αναγγείλουν εγκαίρως στην αρχή αξιόποινες πράξεις, τελώντας το αδίκημα της παρασιώπησης εγκλημάτων.
Με βάση τα ανωτέρω η παράλειψη του κ. Γεωργιάδη να προσφύγει στις Εισαγγελικές αρχές για να καταγγείλει την πολλαπλή παγίδευση της συσκευής του κινητού του τηλεφώνου και να διερευνηθεί τυχόν διαρροή μυστικών της Πολιτείας συνιστά βάσει του αξιώματος του όχι μόνο ανήθικη αλλά και ποινικά ελεγκτέα συμπεριφορά» τόνισε.
Αναλυτικά το άρθρο του Ακρίτα Καϊδατζή:
Οι ατομικές ελευθερίες είναι και δημόσιες αξίες. Υπάρχουν, φυσικά και αυτονοήτως, για να προστατεύουν ατομικά το φορέα τους, το υποκείμενο των δικαιωμάτων. Υπάρχουν όμως παράλληλα και για να δίνουν συλλογικά ρυθμό στην κοινωνική συμβίωση, να διασφαλίζουν ότι ζούμε σε κοινωνία, όχι σε ζούγκλα.
Η ατομικιστική (και νεοφιλελεύθερη) πρόσληψη των ατομικών ελευθεριών ως δικαιωμάτων του εγωιστικού ατόμου πιστεύει στην αρχή της διάθεσης. Δικά μου είναι τα δικαιώματα, τα διαθέτω όπως θέλω. Κι αν θέλω, παραιτούμαι από την προστασία τους.
Πολλές αντιρρήσεις -και, πάντως, όρια- στην αντίληψη αυτή θα μπορούσε να εντοπίσει κάποιος. Ωστόσο, ακόμα και η πιο ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη περί δικαιωμάτων δεν αναγνωρίζει οποιαδήποτε εξουσία διάθεσης σε κρατικούς λειτουργούς. Όσοι ασκούν κρατική εξουσία ενασκούν απονεμημένη από το δίκαιο αρμοδιότητα, όχι προσωπικό δικαίωμα. Τα δικαιώματα που έχουν δεν υπάρχουν για να προστατεύουν ατομικά τον προσωπικό φορέα του κρατικού λειτουργήματος, αλλά θεσμικά την άσκηση της αρμοδιότητάς του.
Δεν του ανήκει
Κρατικός λειτουργός που διακηρύσσει στεντορείως, και ηλιθιωδώς, ότι παραιτείται από την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών του, γιατί δήθεν «δεν έχει τίποτα να κρύψει», παραιτείται από κάτι που δεν του ανήκει.
Οι επικοινωνίες κρατικού λειτουργού δεν είναι μόνο με οικείους και φίλους για προσωπικές υποθέσεις του. Είναι επίσης επικοινωνίες για υποθέσεις της αρμοδιότητάς του και κατά την ενάσκησή της.
Κρατικός λειτουργός που δημοσίως παραιτείται από την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών του, μολονότι υπήρξε θύμα ή και επιβεβαιωμένος στόχος παράνομων παρακολουθήσεων, προσβάλλει τη θέση που η Πολιτεία τού εμπιστεύτηκε.
Είναι, απλούστατα, επίορκος και υπέχει πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες. Όσοι τον διατηρούν στη θέση του υπέχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες.
Αναλυτικά το άρθρο του Ζαχαρία Κεσσέ:
Σύμφωνα με την έρευνα του Citizen Lab το Predator είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης που προσφέρει στον χειριστή του πλήρη και διαρκή πρόσβαση στην κινητή [τηλεφωνική] συσκευή του στόχου.
Το Predator επιτρέπει στον χειριστή να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών [passwords], αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο, επαφών καθώς επίσης και δεδομένων ταυτότητας (όπως πληροφορίες για την κινητή συσκευή)» διαβάζουμε στο ίδιο έγγραφο του Citizen Lab.
Το Predator μπορεί να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης [screen captures], να καταγράφει τις καταχωρήσεις του χρήστη [στο κινητό του], καθώς επίσης μπορεί να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής.
Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επιτιθέμενους να παρακολουθούν οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιείται μέσω συσκευής ή κοντά σε αυτήν, όπως τις συνομιλίες που γίνονται μέσα σε ένα δωμάτιο.
Το Predator επιτρέπει επίσης στον χειριστή του να καταγράφει γραπτά μηνύματα που αποστέλλονται ή λαμβάνονται (συμπεριλαμβανομένων αυτών που στέλνονται μέσω “κρυπτογραφημένων εφαρμογών”, ή εφαρμογών που επιτρέπουν την εξαφάνιση των μηνυμάτων, όπως είναι το WhatsApp ή το Telegram) καθώς επίσης απλών και VoIP τηλεφωνικών κλήσεων (συμπεριλαμβανομένων τηλεφωνικών συνομιλιών μέσω “κρυπτογραφημένων” εφαρμογών).
Ενημέρωση
Σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα από τον Ιούλιο του 2023 ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης έχει ενημερωθεί ότι το κινητό του τηλέφωνο έλαβε 11 τουλάχιστον μηνύματα παγίδευσης με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator κάτι χρονικό διάστημα από Ιανουάριο έως και Νοέμβριο του έτους 2021.
Σύμφωνα με την από 8.7.2019 απόφαση ο κ. Αδωνις Γεωργιαδης ορίστηκε Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και υπηρέτησε μέχρι τις 25.5.2023, διαχειριζόμενος κρίσιμο χαρτοφυλάκιο και πληθώρα διαβαθμισμένων και απόρρητων εγγράφων, ενώ και μόνη η κατοχή του παγιδευμένου κινητού του τηλεφώνου τον «μετέτρεψε» σε κατασκοπευτικό μέσο κατά όλων όσοι συνυπήρχαν στον ίδιο χώρο μαζί του ιδίως τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και τον Πρωθυπουργό της χώρας.
Καμία ενέργεια
Σύμφωνα με το πόρισμα του Αντιεισαγγελέα του Α.Π κ. Ζήση, προκύπτει οτι ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν εμφανίστηκε ούτε κλήθηκε προς κατάθεση, δεν ζήτησε την δίωξη κανενός ούτε κατέθεσε μήνυση και δεν προσκόμισε ποτέ στην Εισαγγελική αρχή το παγιδευμένο κινητό του τηλέφωνο.
Σύμφωνα με το άρθρο 38 του Ν. 4624/2019 για τα προσωπικά δεδομένα : «1. Όποιος, χωρίς δικαίωμα: α) επεμβαίνει με οποιονδήποτε τρόπο σε σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, και με την πράξη του αυτή λαμβάνει γνώση των δεδομένων αυτών· β) τα αντιγράφει, αφαιρεί, αλλοιώνει, βλάπτει, συλλέγει, καταχωρεί, οργανώνει, διαρθρώνει, αποθηκεύει, προσαρμόζει, μεταβάλλει, ανακτά, αναζητεί πληροφορίες, συσχετίζει, συνδυάζει, περιορίζει, διαγράφει, καταστρέφει, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός (1) έτους, εάν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.
Ενώ αν από τις ανωτέρω πράξεις προκλήθηκε κίνδυνος για την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος ή για την εθνική ασφάλεια, επιβάλλεται κάθειρξη και χρηματική ποινή έως τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ.»
Σύμφωνα με το άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα σχετικά με την Παραβίαση μυστικών της Πολιτείας «Όποιος παραδίδει ή αφήνει να περιέλθει στην κατοχή ή τη γνώση άλλου κρατικό απόρρητο τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη» ενώ κατά το άρθρο 148 περί κατασκοπίας «Όποιος παράνομα πετυχαίνει να περιέλθει στην κατοχή ή στη γνώση του κρατικό απόρρητο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή. Αν όμως ο υπαίτιος ενήργησε με σκοπό να χρησιμοποιήσει το κρατικό απόρρητο για να το διαβιβάσει σε άλλον ή να το ανακοινώσει δημόσια, με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη και αν η πράξη έγινε σε καιρό πολέμου, κάθειρξη.»
Ευθύνη
Σύμφωνα με τα άρθρα 37 και 40 του Κ. Ποιν.Δικ καθιερώνεται υποχρέωση ανακοίνωσης των ανωτέρω αξιόποινων πράξεων τόσο για τους ιδιώτες όσο κυρίως για τους δημόσιους λειτουργούς, ενώ κατά το άρθρο 232 του Π.Κ ορίζεται η ποινική ευθύνη όσων παραλείπουν να αναγγείλουν εγκαίρως στην αρχή αξιόποινες πράξεις, τελώντας το αδίκημα της παρασιώπησης εγκλημάτων.
Με βάση τα ανωτέρω η παράλειψη του κ. Γεωργιάδη να προσφύγει στις Εισαγγελικές αρχές για να καταγγείλει την πολλαπλή παγίδευση της συσκευής του κινητού του τηλεφώνου και να διερευνηθεί τυχόν διαρροή μυστικών της Πολιτείας συνιστά βάσει του αξιώματος του όχι μόνο ανήθικη αλλά και ποινικά ελεγκτέα συμπεριφορά».