Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.0°C
0 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.3°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C15.7°C
0 BF 67%
ΝΔ / Στα κρυφά πάει να περάσει και το ταμείο ανάκαμψης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΝΔ / Στα κρυφά πάει να περάσει και το ταμείο ανάκαμψης

ΚΑΤΡΙΝΗΣ

Με απαράδεκτες και υποτιμητικές για το Κοινοβούλιο διαδικασίες η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει στα κρυφά, χωρίς ουσιαστική συζήτηση, και την κύρωση της σύμβασης για το ταμείο ανάκαμψης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με μια διεκπεραιωτική συζήτηση τεσσάρων επιτροπών, όπου μίλησε μόλις ένας βουλευτής της Ν.Δ. πέρα από τον εισηγητή της, η σύμβαση κυρώθηκε σε επίπεδο επιτροπών, την ώρα που η Ολομέλεια συζητούσε το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο και συνεδρίαζε και η Επιτροπή Πόθεν  Έσχες.

Μάλιστα, ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η συζήτηση, κατατέθηκε το παράρτημα της σύμβασης προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης για την πρωτοφανή αδιαφορία της κυβέρνησης για τον κοινοβουλευτικό διάλογο.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι «είναι ζήτημα δημοκρατίας» να γίνει πλήρης συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να περάσει το ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης «εν κρυπτώ από Βουλή και κοινωνία».

Ζήτησε να γίνει κανονική ακρόαση φορέων, ώστε, έστω και την τελευταία στιγμή, να ακουστούν οι παρατηρήσεις των παραγωγικών φορέων. Παράλληλα αντιπαρέβαλε στη στάση της Ν.Δ. το θετικό παράδειγμα του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, που έφερε στη Βουλή για συζήτηση το πρόγραμμα πριν το στείλει στις Βρυξέλλες.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι τα κόμματα θα κληθούν να ψηφίσουν «Ναι» ή «Όχι» στην κύρωση της σύμβασης χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν με τις ιδέες τους σε ένα σχέδιο που θα δεσμεύσει τη χώρα σε βάθος χρόνου.

Ο Μιχάλης Κατρίνης από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ο Κρίτωνας Αρσένης από το ΜέΡΑ25 έκαναν αναφορές στις fast track διαδικασίες με τις οποίες ψηφίζονταν τα Μνημόνια, ενώ επικριτικός ήταν και ο Βασίλης Βιλιάρδος από την Ελληνική Λύση. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ κατηγόρησε τα υπόλοιπα κόμματα ότι ασχολούνται με το διαδικαστικό για να κρύψουν την ουσιαστική τους συμφωνία με το «ευρωπαϊκό Μνημόνιο».

Χαρίτσης: Μόνο η Ν.Δ. συνέδεσε το πακέτο με αντικοινωνικά προαπαιτούμενα

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. σπαταλά μία ιστορική ευκαιρία» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης παρατηρώντας ότι το ταμείο ανάκαμψης σηματοδοτεί μια «αργή, αλλά σημαντική μετατόπιση» από τις πολιτικές λιτότητας της Ε.Ε. και υπογράμμισε ότι, αντίθετα, η Ν.Δ. χρησιμοποιεί τους πόρους του ταμείου ως «πολιορκητικό κριό» για την προώθηση αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, καθώς είναι η μόνη κυβέρνηση στην Ε.Ε. που το συνέδεσε με «αντικοινωνικά προαπαιτούμενα», όπως το εργασιακό νομοσχέδιο.

Επισήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει το ταμείο ανάκαμψης ως «εργαλείο ενίσχυσης των λίγων και ισχυρών» και όχι ως μοχλό κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, κάτι που φάνηκε και από τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής που εξαναγκάστηκε από την Κομισιόν να κάνει.

Υπογράμμισε την «ιδεολογική απαξία» της κυβέρνησης για ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο και τον κεντρικό έλεγχό του επιμένοντας στα απαρχαιωμένα νεοφιλελεύθερα δόγματα της πρωτοκαθεδρίας της αγοράς, που όμως βρίσκονται μακριά από την συζήτηση που γίνεται διεθνώς.

Ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε ότι για την επιτυχή αξιοποίηση των πόρων είναι απαραίτητη μια ριζική αλλαγή στην αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος που η κυβέρνηση αποφεύγει, αφήνοντας για παράδειγμα αναξιοποίητη την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Παρατήρησε ότι η εφαρμογή τραπεζικών κριτηρίων στη διανομή των δανείων θα σηματοδοτήσει τον αποκλεισμό της συντριπτικής πλειονότητας των επιχειρήσεων από την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και σχολίασε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θυμίζει ένα μοντέλο Ολυμπιακών Αγώνων «που πέρασαν κι άφησαν πίσω κουφάρια».

Διακομματική επιτροπή για τους πόρους προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ


Ο Αλ. Χαρίτσης αντιπρότεινε τη δημιουργία μίας διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής παρακολούθησης της κατανομής των πόρων του ταμείου ανάκαμψης ώστε να υπάρξει διαχειριστική διαφάνεια. Παράλληλα θύμισε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με συνολική πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης που έγινε σε συνεργασία με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και των κοινωνικών εταίρων. «Λέμε ναι στο ταμείο ανάκαμψης, λέμε όμως και ένα ηχηρό όχι στην επιστροφή στα παλιά» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Έντονη κριτική και από την υπόλοιπη αντιπολίτευση

Ο Μ. Κατρίνης σημείωσε ότι το ταμείο ανάκαμψης θα έπρεπε να είναι η «τελευταία ευκαιρία για την παραγωγική ανασυγκρότηση» και όχι «μοχλός για τη βίαιη αλλαγή του οικονομικού μοντέλου» με την εξαφάνιση των μικρομεσαίων. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ο τρόπος κατανομής των πόρων αφορά σχεδόν αποκλειστικά έναν «κλειστό κύκλο» μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Επιφυλακτική στάση για την κύρωση της σύμβασης κράτησε η Ελληνική Λύση.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος προειδοποίησε ότι το ταμείο ανάκαμψης θα το πληρώσει ο λαός με μεγαλύτερη συμμετοχή στα φορολογικά έσοδα και θύμισε ότι το εργασιακό, το ασφαλιστικό και οι αλλαγές στην Παιδεία είναι «προαπαιτούμενα» του νέου πακέτου.

Ο Κρ. Αρσένης παρατήρησε ότι το ταμείο ανάκαμψης θα σημάνει «περαιτέρω εγκλεισμό στη φυλακή χρέους» για να διευκολυνθούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης υποστήριξε ότι η τελική κατανομή στην Ελλάδα του «τεράστιου» ποσού των 17,8 δισ. ευρώ ήταν επιτυχία των διαπραγματευτικών προσπαθειών της κυβέρνησης, ενώ απέδωσε πολλούς από τους περιορισμούς του πακέτου στην ανάγκη τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων.

Αντιδρώντας στην κριτική, έδωσε έμφαση στα 13-14 δισ. ευρώ των δημοσίων επενδύσεων υποστηρίζοντας ότι πολλές από τις παρεμβάσεις αυτές δεν θα ευνοήσουν τους «μεγαλοκαρχαρίες», αλλά τους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παραδέχτηκε όμως ότι η «καρδιά» του σχεδίου της Ν.Δ. είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, κόντρα σε μία οικονομία «εσωστρεφή, με μικρή παραγωγικότητα».

Δεσμεύετε τη χώρα στις ίδιες συνταγές που έφεραν την κρίση

Σφοδρή κριτική στο κυβερνητικό σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης άσκησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι συμμετείχαν μαζικά στη συζήτηση, σε αντίθεση με τους βουλευτές της Ν.Δ. «Το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο στο παρελθόν, σε ένα μοντέλο που διεύρυνε τις ανισότητες και μας έφερε στην κρίση» τόνισε η Κατερίνα Παπανάτσιου, ενώ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής σημείωσε ότι «χτίζετε κοινωνία ισχυρών και όχι κοινωνία ισχυρή».

«Δεσμεύετε την επόμενη κυβέρνηση σε ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα» τόνισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ενώ για «μεγάλη ευκαιρία όχι για την Ελλάδα, αλλά για τους κολλητούς του συστήματος εξουσίας του Μαξίμου» μίλησε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Τα αναπάντητα ερωτήματα για τα χρήματα που θα πάρουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επισήμανε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, ενώ ο Γιάννης Μπουρνούς επέκρινε την απουσία σχεδίου αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου. «Η κυβέρνηση χάνει την ευκαιρία να θωρακίσει το κοινωνικό κράτος από ενδογενείς κι εξωγενείς κρίσεις» υπογράμμισε η Θεανώ Φωτίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL