Live τώρα    
10°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
6.7°C11.1°C
0 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
3.8°C6.6°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
7.0°C11.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.6°C14.1°C
4 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
4.5°C5.9°C
3 BF 61%
Γιώργος Σταθάκης / Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ απαντά στις τρεις προκλήσεις απέναντι στη Δεξιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Σταθάκης / Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ απαντά στις τρεις προκλήσεις απέναντι στη Δεξιά

Σταθάκης Γιώργος
(INTIME NEWS / ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ)

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει στον ελληνικό λαό μια σαφή και συγκεκριμένη στρατηγική που απαντά στις τρεις μεγάλες προκλήσεις της εποχής και αποτελεί το κατεξοχήν πεδίο αντιπαράθεσης με τη Δεξιά: Κλιματική κρίση, κοινωνικές ανισότητες, δημοκρατία και θεσμοί», σημείωσε χθες πρώτη ημέρα της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Σταθάκης, υπεύθυνος της επιτροπής προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 Ο πρώην υπουργός ανέπτυξε τις τρεις αυτές προκλήσεις της εποχής αντιπαραβάλλοντας τις θέσεις Αριστεράς-Δεξιάς.

Υποστήριξε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενσωματώνει τις προοδευτικές ιδέες που υπάρχουν διεθνώς, «ο πράσινος μετασχηματισμός, η πράσινη οικονομία να είναι συνδυασμένη με ένα βαθύ κοινωνικό και οικονομικό μετασχηματισμό που θα σημαίνει μείωση ανισοτήτων, ισχυρότερη ανάπτυξη και θα εγγυάται ότι δεν θα μείνει κανείς απ’ έξω», υπογράμμισε.

Επισήμανε ότι θεμελιακή θέση είναι η επαναφορά του κόσμου της εργασίας στο επίκεντρο της αναπτυξιακής διαδικασίας -«το αντίθετο από τη ΝΔ που επιμένει στη διεύρυνση των ανισοτήτων για να φέρουν ανάπτυξη»-, κοινωνικό κράτος, υγεία, παιδεία, πρόνοια και συντάξεις, δίκαιη φορολόγηση.

Έστρεψε τα πυρά του κατά της ΝΔ κατηγορώντας την ότι δεν υπάρχει κανένας δημοκρατικός θεσμός και δικαίωμα που να μην αποψιλώνονται, «όλα αποτελούν αντικείμενο μιας επίθεσης», κάτι που όπως είπε, δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αλλά οπουδήποτε υπάρχουν συντηρητικές κυβερνήσεις.

Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι «η Ελλάδα είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο μιας χώρας, που τις τελευταίες δεκαετίες παρήκμασε οικονομικά. Οι μισθοί, τα εισοδήματα, η οικονομία είναι στο επίπεδο που ήταν 20 χρόνια πριν. Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόβλημα και για τον λόγο αυτό η παραγωγική ανασυγκρότηση αποτελούσε και αποτελεί την βασική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ το λέει πολύ απλά: χρειαζόμαστε στροφή της οικονομίας στην παραγωγή και στην τεχνολογία».

Οσον αφορά την πράσινη μετάβαση επισήμανε ότι «πρέπει να είναι η αφορμή, όπως και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, για να στρέψουμε την οικονομία μας, σε πιο έντονα παραγωγική δραστηριότητα, στην γεωργία, στην μεταποίηση, στις νέες πράσινες τεχνολογίες, την αναβίωση κλάδων μεταποίησης όπως τα ναυπηγεία, την άμυνα και αλλού. Είναι δηλαδή αφορμή για να δώσουμε στην ελληνική οικονομία την προοπτική μιας βιώσιμης μακροχρόνιας εξόδου από το αναπτυξιακό της αδιέξοδο. Αυτή είναι η καρδιά της στρατηγικής μας για την πράσινη μετάβαση».

Σχετικά με τη δημοκρατία και τα δικαιώματα, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει ένα μεγάλο φάσμα αλλαγών σε επίμαχα θέματα.

«Αναφέρομαι φυσικά π.χ. στο καθεστώς υπό το οποίο λειτουργούν τα μεγάλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας, αναφέρομαι στην αναγκαία ενίσχυση της Δικαιοσύνης, της ανεξαρτησίας της, της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειάς της. Αναφέρομαι επίσης στη μεγάλη διοικητική αποκέντρωση που χρειάζεται το ελληνικό κράτος αλλά και στα θέματα της διαχείρισης της Δημόσιας Διοίκησης με ένα τρόπο αξιόπιστο και ούτω καθ’ εξής.

Υπάρχει μια δεύτερη ενότητα και η οποία αφορά τα δικαιώματα. Εκεί λέμε το εξής: τα δικαιώματα των προσφύγων, των μεταναστών, των ομόφυλων ζευγαριών, των παιδιών και της τεκνοθεσίας, των γυναικών πρέπει να ευθυγραμμιστούν με ότι θεωρείται αυτονόητο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο που έφερε πρόσφατα η Νέα Δημοκρατία αμφισβητεί αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε ως το ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας. Η Ελλάδα σήμερα δεν νοείται να υστερεί σε κανένα από τα αυτονόητα δημοκρατικά και κοινωνικά τα δικαιώματα αλλά αντίθετα πρέπει να αποκαταστήσει τον κοινό της βηματισμό με τον κανόνα της Ευρώπης. Και αυτές είναι οι αλλαγές που θα κάνει η επόμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε ο κ. Σταθάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

ΠΑΣΟΚ
ΑΝΑΛΥΣΗ

Κίνημα Αλλαγής / Τι σηματοδοτούν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της εκλογής προέδρου

Τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα αλλαγής προκαλούν συζητήσεις. Τόσο ο αριθμός της συμμετοχής, όσο και ο συσχετισμός των δυνάμεων που καταγράφηκε στην κάλπη,...

SOCIAL