Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
15.6°C19.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C20.5°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17 °C
14.9°C17.8°C
5 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.3°C18.4°C
1 BF 62%
Αλληλεγγύη για Όλους / Ένα αντίδοτο στη συγκυρία της εποχής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλληλεγγύη για Όλους / Ένα αντίδοτο στη συγκυρία της εποχής

Αλληλεγγύη για Όλους

Η μεγάλη καταστροφή από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία συνοδεύτηκε από οργή για τις ευθύνες των υπευθύνων αλλά και από ένα κύμα αλληλεγγύης, με τους πολίτες να σπεύδουν να δώσουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες τους. Μεταξύ αυτών που συλλέγουν είδη πρώτης ανάγκης με σκοπό να σταλούν στη Θεσσαλία είναι και η πρωτοβουλία Αλληλεγγύη για Όλους, όπως κάνει συνεχώς από το 2012. Παρά τις πυκνές πολιτικές εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας, η Αλληλεγγύη για Όλους παραμένει στην πρώτη γραμμή πιστεύοντας ότι η δράση της αποτελεί «ένα αντίδοτο στη συγκυρία της εποχής», όπως επισημαίνει στην ΑΥΓΗ ο συντονιστής της Μιχάλης Υδραίος.

Η Αλληλεγγύη για Όλους οργανώνει καμπάνια συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας συντονιζόμενη με αντίστοιχες δομές αλληλεγγύης και ενεργούς πολίτες του Βόλου και της Καρδίτσας. Ήδη η πρώτη αποστολή νερού έχει φτάσει στην πολύπαθη Θεσσαλία. Από το 2012 που ιδρύθηκε, η Αλληλεγγύη για Όλους είχε ως πρώτο στόχο τον συντονισμό των επιμέρους δομών και πρωτοβουλιών αλληλεγγύης που ξεπηδούσαν σε κάθε γωνιά της χώρας ως αντίδραση στη φτώχεια και στην κατάρρευση των κοινωνικών δομών της Ελλάδας των Μνημονίων: κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, κοινωνικά παντοπωλεία και λαϊκές αγορές χωρίς μεσάζοντες, κοινωνικά φροντιστήρια και στέκια πολιτισμού.

133939117b.jpg

Συνειδητή η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να μην «καρπωθεί» τις δράσεις αλληλεγγύης

Η Αλληλεγγύη για Όλους δεν έκρυψε ποτέ τους στενούς δεσμούς της με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως η ίδρυσή της αποτέλεσε μία συνειδητή επιλογή του κόμματος, «φρέσκου» τότε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μην καρπωθεί για την «ταμπέλα» του τις όποιες δράσεις αλληλεγγύης. Άλλωστε, ο όλος σκοπός της ίδρυσής της δεν ήταν να υποκαταστήσει τα κινήματα αντίστασης και αλληλεγγύης, αλλά να συμβάλει ώστε αυτά να γιγαντωθούν με συντονισμό, πόρους και τεχνογνωσία.

Το «άλλο υπόδειγμα»

Η ίδρυση της «Αλληλεγγύης για Όλους» συνέπεσε με τη ραγδαία άνοδο της Χρυσής Αυγής και τα «Συσσίτια μόνο για Έλληνες» που διοργάνωνε η ναζιστική οργάνωση. Οι δράσεις της «Αλληλεγγύης για Όλους» δεν ξεχώριζαν τους ανθρώπους που βρίσκονταν σε ανάγκη και προσέφεραν ένα χειροπιαστό «άλλο υπόδειγμα» για την κοινωνική δράση στα κρίσιμα πρώτα χρόνια των Μνημονίων. Η στήριξή της στους πρόσφυγες παραμένει διαχρονική και συνεχής.

Η δράση της εξελίχθηκε στην πορεία των χρόνων, ακολουθώντας αναπόφευκτα την πορεία της κινηματικής δυναμικής. Από την ύφεση στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ και τη σημαντική αύξηση των προσφυγικών ροών και των αναγκών των ανθρώπων αυτών μέχρι την ιδιόρρυθμη σημερινή κατάσταση με τα ξαφνικά και έντονα κινηματικά ξεσπάσματα, που όμως δεν συνοδεύονται από μόνιμη και μαζική λαϊκή κινητοποίηση.

Πολύμορφη δράση

Η Αλληλεγγύη για Όλους τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες καμπάνιες αλληλεγγύης και για τις αρκετές, δυστυχώς, καταστροφές των τελευταίων χρόνων. Χωρίς όμως να περιορίζει τη δράση της εκεί, καθώς είχε ανάμειξη στις κινητοποιήσεις για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, στις κινήσεις αλληλεγγύης στη 12χρονη θύμα trafficking στον Κολωνό, στη στήριξη της απεργίας στη Μαλαματίνα, στις δράσεις για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού ή στη διοργάνωση της αντιπολεμικής συναυλίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Την περίοδο του κορωνοϊού η Αλληλεγγύη για Όλους λειτουργούσε γραμμή υποστήριξης όσων είχαν ανάγκη και μάζευε νοσοκομειακό υλικό.

Στο πλευρό όσων έχουν άμεση ανάγκη

Ομως, ο κορμός της δράσης της παραμένει η στήριξη των ανθρώπων σε άμεση ανάγκη, όπως συνέβη με τους κατοίκους της Θεσσαλίας το 2020, θύματα τότε του κυκλώνα «Ιανού». Ή τους κατοίκους της Εύβοιας το 2021, θύματα καταστροφικών πυρκαγιών, αλλά και πλημμυρών. Ή όσων πλήττονται από την ακρίβεια και το ράλι των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης. Ή την αποστολή περίπου 55 τόνων ειδών πρώτης ανάγκης στη σεισμόπληκτη Τουρκία στις αρχές του 2023. Η Αλληλεγγύη για Όλους είχε κατά το παρελθόν στηρίξει τους υπό ισραηλινή κατοχή Παλαιστίνιους και τους πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την Ουκρανία.

Αλληλεγγύη για Όλους

Η διεθνής διάσταση της αλληλεγγύης

Η διεθνής διάσταση της αλληλεγγύης έχει επίσης σημασία για την Αλληλεγγύη για Όλους. Ήδη, λόγω της δράσης της όλα αυτά τα χρόνια, δέχεται κλήσεις από αλληλέγγυους του εξωτερικού, απόδημους και αλλοδαπούς, που θέλουν να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. Οι αλληλέγγυοι του εξωτερικού βρίσκονται, βέβαια, αντιμέτωποι με τις παθογένειες του ελληνικού κράτους, όπως η αδυναμία δωρεάν αποστολής βοήθειας από το εξωτερικό!

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας - Στήριξη στη Θεσσαλία

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία, η Αλληλεγγύη για  Όλους βρέθηκε ξανά δίπλα σε όσους πλήττονται και ξεκίνησε νέα καμπάνια συλλογικής ειδών πρώτης ανάγκης «γνωρίζοντας ότι οι ανάγκες είναι τεράστιες, τα τραύματα δύσκολα θα επουλωθούν, εάν επουλωθούν». Επισήμανε στους ενεργούς πολίτες ότι «η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας», καθώς, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, «βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, μια μεγάλη εθνική κρίση, συνδυασμό της κλιματικής αλλαγής και της κατάρρευσης του κράτους, που είναι ανήμπορο να προστατεύσει τους πολίτες του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL