Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.2°C29.0°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.2°C27.2°C
3 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
27 °C
26.6°C28.2°C
4 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.9°C27.7°C
3 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
24.9°C26.3°C
3 BF 61%
ΕΣΥ / Ξεχειλίζουν από ράντζα τα μεγάλα νοσοκομεία - Πού οφείλεται η τραγική εικόνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΣΥ / Ξεχειλίζουν από ράντζα τα μεγάλα νοσοκομεία - Πού οφείλεται η τραγική εικόνα

Κρεβάτια σε διάδρομο νοσοκομείου
INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

Ο εφιάλτης των ράντζων έχει επιστρέψει στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς σε κάθε εφημερία αναπτύσσονται δεκάδες, ειδικά τον χειμώνα με την έξαρση της γρίπης και των άλλων ιώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου, το Αττικόν και ο Ευαγγελισμός μετά από κάθε εφημερία αναπτύσσουν τα περισσότερα ράντζα από κάθε άλλο νοσοκομείο της χώρας. Τα ράντζα τους ξεπερνάνε τα 100, ενώ σήμερα το Αττικόν μετά από εφημερία έχει αναπτύξει 120 ράντζα.

Ράντζα επίσης αναπτύσσει το Γεννηματάς και άλλα νοσοκομεία της Αττικής. Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλά περιφερειακά νοσοκομεία στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές.

Λιγότερες κλίνες από τις προδιαγραφές

Η τραγική εικόνα έχει συγκεκριμένες αιτίες. Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, στη χώρα μας λειτουργούν 35.000 κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία. Δηλαδή 3,5 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους.

Ωστόσο, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργούν 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους. Το 2013 λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων έκλεισαν 10 νοσοκομεία, τα οποία ξεφόρτωναν εισαγωγές από τα μεγάλα νοσοκομεία των ράντζων.

Για παράδειγμα, το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής (πρώην λοιμωδών) συνεφημέρευε με το Αττικόν και βοηθούσε. Το κλείσανε το 2013 και το ξαναθυμήθηκαν για λίγο στη πανδημία. Το άνοιξαν για νοσηλεία περιστατικών κορωνοϊού, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και προσωπικό. Έπειτα, το ξανακλείσανε.

Οι εισαγωγές ανά ασθένεια

Ο Μιχάλης Γιαννάκος παραθέτει στοιχεία για τις κλίνες ανά ασθένεια. Σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία δεσμεύονται 3.500 κλίνες για περιστατικά κορωνοϊού. Ενδεικτικά, οι 82 κλίνες στον Εευαγγελισμό είναι όλες κατειλημμένες, ενώ στο Γεννηματά οι 52 από τις 54.

Η έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης φορτώνει τα νοσοκομεία με εκατοντάδες περιστατικά στα επείγοντα. Τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης δέχονται πάνω από 1.000 ασθενείς στα επείγοντα σε κάθε εφημερία και γίνονται περί τις 200 εισαγωγές. Οι μισοί ασθενείς από όσους προσέρχονται στα επείγοντα δεν θα πήγαιναν  εάν υπήρχε πρωτοβάθμια περίθαλψη. Εδώ αποδεικνύεται και η αποτυχία του προσωπικού γιατρού, που ο Θάνος Πλεύρης διαφημίζει ως success story.

Οι ασθενείς που προσέρχονται μόνοι τους ή συνοδεία συγγενών γνωρίζουν τις ελλείψεις σε πολλές ειδικότητες ιατρών και μηχανημάτων στα μικρότερα εφημερεύοντα νοσοκομεία και προτιμούν να αντιμετωπισθούν στα μεγάλα. Ωστόσο, τα μεγάλα νοσοκομεία κάνουν εξειδικευμένες θεραπείες και εξετάσεις που απαιτούν εισαγωγή σε ημέρες μη εφημερίας. Έτσι, δεν περισσεύουν πολλά κενά κρεβάτια για την εφημερία.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Αττικόν. Προχθές, σε ημέρα μη εφημερίας, έγινε εισαγωγή σε 16 παιδιά, προγραμματισμένα στη παιδιατρική κλινική για εξειδικευμένες θεραπείες.

Συμπερασματικά, ο Μιχάλης Γιαννάκος τονίζει ότι για να εξαλειφθούν τα ράντζα χρειαζόμαστε περισσότερες κλίνες και περισσότερο προσωπικό  στα δημόσια νοσοκομεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL