Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
Καπραβέλος - Ηλιάδης / Δεν υπάρχουν ούτε ΜΕΘ παίδων ούτε γιατροί - Mάσκες στα σχολεία τώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καπραβέλος - Ηλιάδης / Δεν υπάρχουν ούτε ΜΕΘ παίδων ούτε γιατροί - Mάσκες στα σχολεία τώρα

ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΑΞΗ ΜΑΣΚΑ ΜΑΣΚΕΣ
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η γύμνια του συστήματος Υγείας στα παιδιατρικά νοσοκομεία και κλινικές ειδικά στην βόρεια Ελλάδα, όπως και στη νησιωτική Ελλάδα, επιβάλλει να ληφθούν άμεσα προληπτικά μέτρα στα σχολεία για να περιοριστεί η εξάπλωση των ιώσεων, της γρίπης και του κορωνοϊού στα παιδιά, καθώς δεν υπάρχουν ούτε ΜΕΘ Παίδων ούτε εξειδικευμένοι γιατροί, όπως προκύπτει από όσα είπαν στο Open o διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος και ο διευθυντής ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου Ανδρέας Ηλιάδης.

«Είμαστε σε ειδικές συνθήκες εδώ και τρία χρόνια, ολόκληρη η χώρα και ο κόσμος περνά δύσκολες στιγμές. Οι εκρήξεις της πανδημίας έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση πολύ ανεπτυγμένα υγειονομικά συστήματα, είδαμε τι έγινε στην Ελλάδα και την Ευρώπη ... Έχουμε δεδομένα πλέον, όχι απλά ενδείξεις, ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας, ότι οι ιογενείς λοιμώξεις θα παρουσιάσουν κορύφωση το επόμενο δίμηνο στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη ήρθε νωρίτερα ... τέλη Νοεμβρίου κατέρρευσε το σύστημα της Αγγλίας», τόνισε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος. Στις εξάρσεις της πανδημίας «ήταν εφιαλτικές οι στιγμές που ζήσαμε, χάσαμε ανθρώπους χωρίς υποκείμενα νοσήματα, νέους ανθρώπους. Ουαί και αλίμονο αν συμβεί και για τα παιδιά μας

«Η βόρεια Ελλάδα έχει μεγάλη "πληγή", στερείται παιδιατρικού νοσοκομείου ενώ έχει 30% του πληθυσμού της χώρας. Είναι μεγάλη η έλλειψη, έχουμε μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ Παίδων και είναι 100% γεμάτες ... θα έπρεπε να έχουμε τουλάχιστον 10 φορές παραπάνω» με βάση τα ευρωπαϊκά κριτήρια, την ώρα που η σχεδιαζόμενη μονάδα του «Νιάρχος» προβλέπει 30 (αθροιστικά κλίνες ΜΕΘ Παίδων και ΜΑΦ (μονάδες αυξημένης φροντίδας) Παίδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πρόκειται για ξεχωριστές ειδικότητες, τα παιδιά έχουν ειδικές ανάγκες και νοσηλεία, δεν μπορεί μια νοσηλεία ενηλίκων να μετατραπεί σε παίδων. Η μεγάλη αυτή έλλειψη είναι που επιβάλλει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτική με την έξαρση ... μια βροχιολίτιδα σε παιδάκι, με καλοήθη εξέλιξη, θα είναι έγκλημα να χαθεί επειδή δεν υπάρχει μια κλίνη».

Αυτή την στιγμή, ακόμη και αν αγοραζόταν ο απαραίτητος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για να στελεχώσει επιπλέον ΜΕΘ Παίδων, τόνισε ο κ. Καπραβέλος. Αντίστοιχα, δεν υπάρχουν και διαθέσιμοι εξειδικευμένοι γιατροί με τόσο λίγες ΜΕΘ Παίδων, πρέπει να εκπαιδευτούν. Δεν είναι μόνο τα ντουβάρια, θέλει και θεσμικές μεταρρυθμίσεις. 

«Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να λειτουργήσουμε προληπτικά, να μην γίνει έκρηξη ιώσεων. Δεν μπορούμε ούτε ΜΕΘ Παίδων να φτιάξουμε ούτε να βρούμε εξειδικευμένο προσωπικό. Η Επιτροπή κακώς ταυτίζεται με την Πολιτεία που αρνείται να πάρει διοικητικά μέτρα υποχρεωτικότητας. Η ισχυρή σύσταση των γιατρών είναι να χρησιμοποιούνται μάσκες, στα σχολικά λεωφορεία, από δασκάλους, καθηγητές, παιδιά, να αποτρέψουμε την έκρηξη. Γιατί το φαινόμενο αυτό και 600 ΜΕΘ Παίδων να έχουμε, αν πάρει διαστάσεις δεν μπορεί» να αντιμετωπιστεί. «Δεν μπορώ να ακούω "άνοιξαν τα σχολεία χωρίς μέτρα". Τα σχολεία να ανοίξουν, αλλά με αυστηρά προληπτικά μέτρα, να μην θρηνήσουμε έστω ένα παιδάκι».

Καυτηρίασε εξάλλου τις απόψεις των υπουργείων Υγείας και Παιδείας ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται πουθενά στην Ευρώπη. «Εκτιμούμε την κατάσταση σύμφωνα με τις ανάγκες. Υπάρχει στην Ευρώπη τέτοια οργάνωση ... ολόκληρη Θεσσαλονίκη με 8 κλίνες ΜΕΘ Παίδων; Κάπου βασίζονται και το κάνουν. Ταυτιζόμαστε εμείς με την ανάπτυξη της Ευρώπης; Η Αγγλία τον Δεκέμβριο ανέβαλε όλα τα χειρουργία καρδιάς παίδων, γιατί είχε ανάγκες σε κλίνες λόγω των λοιμώξεων. Είχε το περιθώριο ευελιξίας. Όταν εσύ δεν έχεις, τι κάνεις; Δεν παίρνεις μέτρα;».

«Μπαίνει το ένα παιδί, βγαίνει το άλλο», είπε χαρακτηριστικά ο εντατικολόγος και διευθυντής ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου Ανδρέας Ηλιάδης. «Στα πρώτης βρεφικής ηλικίας, αυτές οι ιώσεις συμπεριφέρονται πολύ πιο βαριά, με αποτέλεσμα να τα εισάγουμε στην εντατική και να τα βοηθάμε είτε με μη συμβατικό αερισμό είτε κάποιες φορές με αναπνευστήρες». Στην Πάτρα «αυτή την στιγμή έχουμε ένα κρεβάτι (δηλαδή αναπνευστήρα και ολόκληρη υλικοτεχνική υποστήριξη) που φυλάμε ως κόρη οφθαλμού, να το χρησιμοποιήσουμε για το παιδί που έχει ανάγκη».

«Δεν είναι το κρεβάτι ως κρεβάτι, τα παιδιά είναι ξεχωριστή ειδικότητα. Οι εντατικολόγοι παίδων δεν μπορούμε να δουλέψουμε σε ΜΕΘ ενηλίκων ... ο παθολόγος δεν μπορεί να δουλέψει», τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε πολύ λίγοι οι εντατικολόγοι παίδων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL