Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Υγεία / Οι αριθμοί της ντροπής για τις ΜΕΘ Παίδων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υγεία / Οι αριθμοί της ντροπής για τις ΜΕΘ Παίδων

ΜΕΘ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε όλη της την σκληρότητα αποκαλύπτεται η απάνθρωπη προσέγγιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του υπουργείου Υγείας για το δημόσιο σύστημα Υγείας, με την έξαρση των ιώσεων, του κύματος γρίπης και των κρουσμάτων covid-19. Πίσω από τις παρουσιάσεις ΜΕΘ και τις δωρεές εφοπλιστών και επιχειρήσεων, υπάρχει η σχεδόν παντελής απουσία κλινών εντατικής για τα παιδιά, με την Ελλάδα να διαθέτει για αυτά μόλις λίγες δεκάδες κρεβάτια ΜΕΘ Παίδων, όπως εξήγησε μιλώντας στο Open ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

«Υπάρχει μεγάλη πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία και τις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων, στις εφημερίες πάνε εκατοντάδες παιδιά. Υπάρχει απίστευτη ταλαιπωρία», είπε ο κ. Γιαννάκος.

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε επίπεδο Μονάδων Εντατικής Θεραπείας παιδιατρικών (ΜΕΘ Παίδων) στην περιφέρεια. Υπάρχουν μόνο 18 κλίνες ΜΕΘ Παίδων σε τρία νοσοκομεία, Θεσσαλονίκη (Ιπποκράτειο), Πάτρα (Πανεπιστημιακό Ρίου) και Ηράκλειο (ΠΑΓΝΗ). Η βόρεια Ελλάδα έχει μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ Παίδων. Είναι γεμάτα εδώ και πολλές ημέρες. Έχουμε αρκετές διακομιδές από Κοζάνη, Γρεβενά, Δράμα, Ιωάννινα, προς την Αθήνα», όπως τόνισε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετα, «στην Αθήνα η πληρότητα των ΜΕΘ Παίδων είναι στο 50%, γιατί υπάρχουν τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία στην Αττική (Αγία Σοφία, Αγλαΐα Κυριακού, Παίδων Πεντέλης). Στην περιφέρεια όμως, μόνο σε τρία νοσοκομεία υπάρχουν ΜΕΘ Παίδων, εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν 55 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά. Στη περιφέρεια μόνο 23 κλίνες  εκ των οποίων  18 κλίνες  για non covid-19 περιστατικά και 5 κλίνες  για covid-19.

Συγκεκριμένα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης 10 κλίνες εκ των οποίων 8 κλίνες για non covid-19 και 2  κλίνες για covid-19, στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου Κρήτης 6 κλίνες εκ των οποίων 5 κλίνες non covid-19 και 1 κλίνη covid-19, στο Ρίο Πάτρας 7 κλίνες εκ των οποίων 5 κλίνες non covid-19 και 2 κλίνες covid-19

Στην Αττική λειτουργούν 32 κλίνες ΜΕΘ Παίδων.

Συγκεκριμένα 11 κλίνες στο Αγλαΐα Κυριακού εκ των οποίων 6 κλίνες  non covid-19 και 5 κλίνες  covid-19, στο  διπλανό Αγίας Σοφίας 9 κλίνες non covid-19, στο Παίδων Πεντέλης 6 κλίνες non covid-19 και στο Αττικό 6 κλίνες non covid-19.

Στην Αττική έχουμε τις περισσότερες κλίνες ΜΕΘ για παιδιά με δεδομένο ότι λειτουργούν τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας.

Στη περιφέρεια οι κλίνες είναι γεμάτες γι αυτό και γίνονται διακομιδές στην Αττική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL