Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
Θάνος Πλεύρης / Το πρωί μας διέψευδε, το απόγευμα μας επιβεβαίωνε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θάνος Πλεύρης / Το πρωί μας διέψευδε, το απόγευμα μας επιβεβαίωνε

132776614.jpeg

Η κριτική που ασκείται στον Θάνο Πλεύρη για τις ελλείψεις φαρμάκων μάλλον ενόχλησε τον υπουργό Υγείας, καθώς στη χθεσινή συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση επιτέθηκε στην ΑΥΓΗ, καταγγέλλοντας το πρωτοσέλιδο της Τρίτης που είχε τίτλο «Αντί για φάρμακα, φέρνουν αυξήσεις στις τιμές τους». Δεν πέρασε πολλή ώρα για να μας επιβεβαιώσει. Τόσο στην ίδια τη συνέντευξη όσο και το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΦ Δημήτρη Φιλίππου και τον πρόεδρο του ΙΦΕΤ Γιάννη Σωτηρίου ο Θ. Πλεύρης δήλωσε ότι θα γίνουν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων. Μάλιστα, στην αρχή επέμεινε ότι δεν θα έχει συμμετοχή ο ασθενής (σε αντίθεση με όσα έλεγαν ο ίδιος νωρίτερα, αλλά και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα), αλλά μετά από ερώτηση της ΑΥΓΗΣ παραδέχτηκε ότι θα γίνει «διόρθωση» τιμών σε πολύ φτηνά φάρμακα κόστους 1, 2 ή 3 ευρώ, τα οποία χαρακτήρισε «κοστολογικά ασύμφορα» και ότι «κινδυνεύουν να αποσυρθούν». Επίσης, δεν δίστασε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, η πιο σκανδαλώδης αύξηση τιμών στα φάρμακα έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, σημειώνεται ότι το πλαίσιο τιμολόγησης που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει. Επομένως, ο υπουργός Υγείας καταγγέλλει ένα πλαίσιο το οποίο είχε αρκετά χρόνια περιθώριο για να το αλλάξει, κάτι που δεν έκανε. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Υγείας δεν απάντησε στο ερώτημα της ΑΥΓΗΣ γιατί δεν συγκαλεί τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τα φάρμακα, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάργησε.

Όλα καλώς καμωμένα

Παράλληλα, ο Θ. Πλεύρης αρνήθηκε κάθε ευθύνη, παρουσιάζοντας μια εικόνα επάρκειας στην ελληνική αγορά. Ωστόσο, μία βόλτα σε ένα φαρμακείο της γειτονιάς είναι αρκετή για να πείσει και τους πιο δύσπιστους για το πρόβλημα που επικρατεί αυτή τη στιγμή. «Τα νοσοκομεία μας και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε φάρμακα, εκτός από κάποιες που υπήρχαν διαχρονικά, και το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στα ιδιωτικά φαρμακεία και κυρίως στις επώνυμες συσκευασίες. Το πρόβλημα, μάλιστα, αφορά καθυστέρηση στην τροφοδοσία και όχι μόνιμη έλλειψη. Τα νοσοκομεία μας έχουν γενόσημα φάρμακα. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και η επάρκεια των φαρμάκων στην ελληνική αγορά είναι απολύτως διασφαλισμένη». Αφού, όμως, δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί ο πρόεδρος του ΕΟΦ τόνισε ότι βρισκόμαστε σε αναζήτηση παιδιατρικών φαρμάκων, σιροπιών και εισπνεόμενων που δεν υπάρχουν στα φαρμακεία; Αναπάντητο το ερώτημα…

Σύγκρουση εκτιμήσεων

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δ. Φιλίππου εκτίμησε ότι το επόμενο δεκαήμερο θα αρχίσει η σταδιακή ομαλοποίηση των φαρμάκων για τα παιδιά και κυρίως για τα εισπνεόμενα. Πάντως, αν και δεν υπάρχει δείγμα παιδιατρικών φαρμάκων στα φαρμακεία, ο ίδιος χαρακτήρισε «άδικη» την κριτική. Επίσης, μία ημέρα πριν η Μ. Γκάγκα είχε θέσει το χρονοδιάγραμμα στον ένα μήνα. Μένει να αποδειχτεί, λοιπόν, πότε θα δούμε κανονικότητα στα ελληνικά φαρμακεία. Σημειώνεται ότι οι φαρμακοποιοί δεν είναι εξίσου αισιόδοξοι.

Νέα ημίμετρα

Κατά τα άλλα, ο Θ. Πλεύρης ανακοίνωσε ότι οι σοβαρές ελλείψεις θα αντιμετωπιστούν με γενόσημα φάρμακα και ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις, ενώ συνέχισε τη μετακύλιση ευθυνών. Επίσης, άφησε αιχμές κατά όσων αμφισβητούν τα περί παγκόσμιου προβλήματος στις ελλείψεις φαρμάκων. «Υπάρχουν χώρες που αυτή τη στιγμή βάζουν πλαφόν στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αυτό απευθύνεται και σε κάποιους που νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι σε χειρότερη θέση ή δεν είναι παγκόσμιο το πρόβλημα. Δεν βρίσκεται η χώρα μας σε τέτοιο επίπεδο» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας πως «δεν έχουμε ανάγκη να βάλουμε πλαφόν στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα διότι ακριβώς και το τονίζω και συνδέεται με τη φυσιογνωμία της χώρας μας ότι έχει ελληνικό γενόσημο, ότι η δυνατότητα απουσίας σε κάποια γνωστά σιρόπια ή αντιπυρετικά είναι για το συγκεκριμένο, αλλά υπάρχει το γενόσημο».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της έλλειψης φαρμάκων, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που είναι σε έλλειψη θα συνταγογραφούνται μόνο ηλεκτρονικά. «Θέλω να καταστήσω σαφές πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν αφορά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα» υπογράμμισε. Σχετικά με τις αντιβιώσεις, τα αντιπυρετικά και τα «παιδικά φάρμακα» είπε πως «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με την υποκατάσταση από γενόσημα φάρμακα, όπου υπάρχουν. Έχουν την επάρκεια στα ελληνικά γενόσημα». Σε σχέση με τα αναπνευστικά-αποφρακτικά διευκρίνισε πως διευρύνονται οι παραγγελίες για όσα δεν έχει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Ανδρέας Ξανθός: Οι πρωτοφανείς ελλείψεις φαρμάκων εκθέτουν την κυβέρνηση

Αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου του Θάνου Πλεύρη, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός έκανε την εξής δήλωση στην ΑΥΓΗ: «Όσες συνεντεύξεις, όσες δηλώσεις και όσες συνεντεύξεις Τύπου και να δώσει ο Θάνος Πλεύρης, οι πρωτοφανείς ελλείψεις φαρμάκων από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων εκθέτουν τον ίδιο τον υπουργό Υγείας και την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι συνεχείς επαναλήψεις των ίδιων μέτρων ή τα ημίμετρα δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα. Επίσης, είναι καταγέλαστη η προσπάθεια του Θάνου Πλεύρη να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση, συνεχίζοντας τη χυδαιότητα για δήθεν διευκολύνσεις επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ των πολυεθνικών εταιρειών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε για πρώτη φορά μέτωπο με τη διαφθορά στην Υγεία και στο φάρμακο και θωράκισε θεσμικά τη φαρμακευτική πολιτική, μέσω αξιολόγησης-διαπραγμάτευσης νέων φαρμάκων, νέου διαφανούς πλαισίου τιμολόγησης, θεραπευτικών πρωτοκόλλων και ενίσχυσης του ΕΟΦ-ΙΦΕΤ. Αντιθέτως, ο Θάνος Πλεύρης δεν πείθει κανέναν, εκτίθεται προσβάλλοντας τη νοημοσύνη των πολιτών και δεν λύνει κανένα πρόβλημα, ενισχύοντας την κατακραυγή της κοινωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL