Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης 2022 / Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις - Συναυλία το Σάββατο - Συγκέντρωση και πορεία την Κυριακή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης 2022 / Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις - Συναυλία το Σάββατο - Συγκέντρωση και πορεία την Κυριακή

Η Μάγδα Φύσσα στο μνημείο του Παύλου Φύσσα
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εκδηλώσεις για τον Αντιφασιστικό Σεπτέμβρη 2022 και τα 9 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που ξεκίνησαν την Δευτέρα και κορυφώνονται το Σαββατοκύριακο.

Αρχικά με την μεγάλη συναυλία του Σαββάτου στα Λιπάσματα (με Ματούλα Ζαμάνη, Νατάσσα Μποφίλιου, Φοίβο Δεληβοριά, Social Waste, Tiny Jackal, Boomerang, Inner Voice).

Στη συνέχεια, την Κυριακή το απόγευμα με την αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία, που θα ξεκινήσει στις 19.00 από το μνημείο του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και θα κινηθεί με τελικό προορισμό το μνημείο στο Μπλόκο της Κοκκινιάς.

ΦΥΣΣΑΣ 2022 ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ:  Η διαρκής υπόμνηση της δολοφονίας Φύσσα αποτελεί χρέος και αναγκαιότητα

Εννιά χρόνια μετά τη δολοφονία του από την εγκληματική, νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, ο Παύλος Φύσσας ζει στους αγώνες του αντιφασιστικού κινήματος, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στο κάλεσμά του.

Γιατί, σε μια Ευρώπη και σε έναν κόσμο όπου εμφανίζεται ξανά το φάντασμα του εθνικισμού, του φασισμού, του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, η απότιση τιμής και η διαρκής υπόμνηση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, όπως και όλων των θυμάτων της Χρυσής Αυγής, αποτελεί χρέος και αναγκαιότητα.

Ο αγώνας για έναν κόσμο θεμελιωμένο στις αξίες της Ελευθερίας, της Ισότητας, της Αλληλεγγύης, της κοινωνικής Δικαιοσύνης, για μια κοινωνία που δεν θα έχουν θέση κανενός είδους ανισότητες και διακρίσεις, είναι διαρκής και καθημερινός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλεί όλους τους δημοκρατικούς πολίτες στην αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι, στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, την Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου, ημέρα της δολοφονίας του.

Καταθέτουν στεφάνι την Πέμπτη

Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Πειραιά με ανακοίνωσή της τονίζει ότι «ο αντιφασιστικός αγώνας είναι κίνημα ζωής κατά του θανάτου» και φωνάζει «9 χρόνια ο Παύλος ζεί!», καλώντας καλεί τα μέλη, τους φίλους και τις φίλες της, κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό πολίτη στη μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στη μνήμη του αντιφασίστα αγωνιστή Παύλου Φύσσα, που έχασε τη ζωή του χτυπημένος από το ύπουλο και αιμοσταγές φασιστικό χέρι.

Παράλληλα, αύριο Πέμπτη Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στις 19.00 «η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Πειραιά, η ΟΜ Κερατσινίου Δραπετσώνας καθώς και μέλη και φίλοι του κόμματος θα καταθέσουμε στεφάνι και λουλούδια στο μνημείο που βρίσκεται στον τόπο της δολοφονίας του Παύλου, στην οδό Παύλου Φύσσα 60 στο Κερατσινι και στη συνέχεια θα μεταβούν στο χώρο των Λιπασμάτων όπου πραγματοποιείται έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής με αντιφασιστικό περιεχόμενο. Η έκθεση φωτογραφίας είναι της Γιώτας Εφραιμίδου με τίτλο “ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ” και η έκθεση ζωγραφικής είναι του Δημήτρη Αστερίου και έχει τίτλο “ΠΟΡΤΡAIΤΑ”».

Για την Κυριακή το ραντεβού δίνεται στην οδό Π.Φύσσα μεταξύ των οδών Κεφαλληνίας και Ξάνθου, με το κεντρικό σύνθημα στο πανό να γράφει: «Π. ΦΥΣΣΑΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ Τη φτώχεια και το φασισμό θα πολεμάμε πάντα».

Η Μάγδα Φύσσα στην ΑΥΓΗ της Κυριακής

Το μυαλό είναι ο στόχος

«“Toν νου σου, το μυαλό είναι ο στόχος”. Πόσο επίκαιρος αποδεικνύεται ο στίχος της Κατερίνας Γώγου. Τι είναι αυτό που κρατά τον κόσμο μουδιασμένο σαν να είναι παράλυτος; Μόνο ο φόβος; Νομίζω πως όχι. Κάτι έχει αλλάξει, κάτι έχει χαθεί. Συνηθίσαμε το τέρας… Πνίγονται οι άνθρωποι… Αποτραβιούνται, δεν θέλουν να αναμετρηθούν με τη βία. Σηκώνουν τα χέρια τους ψηλά. Παραιτούνται.  Άλλοι πάλι σαν να βαράνε το κεφάλι τους στον τοίχο. Τι κάναμε; Πού το χάσαμε; Η εξουσία που στοχεύει στον νου μας και στη σκέψη μας μας αντιμετωπίζει ως ανόητους και ηλίθιους».

«Προσπαθούμε να ακολουθήσουμε το δρόμο που ο Παύλος και τόσοι άλλοι χαράξανε»

Το κεντρικό κάλεσμα στις εκδηλώσεις του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη 2022 έχει κάνει ο Σύλλογος Πολιτισμού «Παύλος Killah-P Φύσσας» διαμηνύοντας: «Η υπόθεση του Παύλου, υπόθεση όλων μας».

«Εννέα χρόνια τώρα, η οικογένεια του Παύλου και οι άνθρωποι της στεκόμαστε περήφανα στο δημόσιο χώρο και μέσω κοινωνικών και πολιτισμικών δράσεων και παρεμβάσεων προσπαθούμε να ακολουθήσουμε το δρόμο που ο Παύλος και τόσοι άλλοι χαράξανε. Το δρόμο του αντιφασισμού, το δρόμο του κινήματος της Ζωής ενάντια σε εκείνο του θανάτου. Οι εκδηλώσεις του αντιφασιστικού Σεπτέμβρη κάθε χρόνο -έτσι και φέτος- συνιστούν την κορύφωση αυτής της προσπάθειας μας, συνιστούν την πεμπτουσία της παρουσίας μας στο δημόσιο χώρο, συνιστούν την μεγάλη μας συλλογική συνεύρεση ενάντια στο φασισμό και όλες τις συμπεριφορές και αντιλήψεις που υφέρπουν στην καθημερινότητα μας και τον τροφοδοτούν», σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

ΕΚΑ: Όλοι στη συναυλία του Σαββάτου και την πορεία της Κυριακής

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά καλεί τα μέλη του και όλους τους εργαζόμενους του Πειραιά να συμμετάσχουν στην κορύφωση των φετινών εκδηλώσεων, 9 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δηλαδή στην αντιφασιστική συναυλία το Σάββατο 17/9/2022 στις 7 το απόγευμα στα Λιπάσματα Δραπετσώνας και στην συγκέντρωση και πορεία στο Κερατσίνι, την Κυριακή 18/9/2022 στις 7.30 το απόγευμα στο μνημείο του Παύλου Φύσσα με προσυγκέντρωση στις 7 στην Πλατεία Νίκης (Ζαρντέν). Παράλληλα, το ΕΚΑ στηρίζει και τις υπόλοιπες δράσεις του Συλλόγου Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας».

Στην σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι «σήμερα, στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας έχει γίνει πλέον συνείδηση ότι, παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις που έστειλαν στη φυλακή το μόρφωμα της Χ.Α., ο φασισμός δεν πεθαίνει μόνος του. Χρειάζεται καθημερινή πάλη με το σύστημα που τον γεννά, τον καπιταλισμό που τον θρέφει και χρησιμοποιεί τέτοιες ομάδες για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εργοδοτών, να επιβάλουν τις ορέξεις τους ενάντια στους εργαζόμενους που ασφυκτιούν κάτω από την επίθεση που δέχονται στα εργασιακά τους δικαιώματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL