Επιτακτική είναι η ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών όσο η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται και κυριαρχεί στη χώρα. Μάλιστα, τα στοιχεία που προκύπτουν από το προφίλ των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία είναι ενδεικτικά των αποτελεσμάτων που έχει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αργύρης Τζουβελέκης, το 87% των νοσηλευμένων στο ΠΓΝ Πατρών στη Β΄ Covid / Πνευμονολογική Κλινική από την 1η Ιουνίου είναι ανεμβολίαστοι.
Σε δεύτερη ανάρτησή του, ο Α. Τζουβελέκης παραθέτει τις ηλικιακές κατηγορίες.
Όπως αναφέρει: «To 17,5% (20/114) των ανεμβολίαστων νοσηλευομένων είναι νέοι μικρότεροι των 40 ετών. Τα ποσοστά νοσηλειών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα (95% ανεμβολίαστοι νοσηλευόμενοι έναντι 5% εμβολιασμένων, αλλά και στην ηλικιακή ομάδα των 40-59 ετών, που θεωρούνται νέοι, σε παραγωγική τουλάχιστον ηλικία, είναι συντριπτικά υπέρ του εμβολίου, με 92% των νοσηλειών να είναι ανεμβολίαστοι) επιβεβαιώνουν την τρέχουσα βιβλιογραφία, που αναφέρει ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι το κύμα των ανεμβολίαστων και κυρίως των νεαρότερων ηλικιών». Και συμπληρώνει: «Ακόμα και οι ανεμβολίαστοι νέοι νοσούν πολύ βαρύτερα από τους εμβολιασμένους νέους, ήτοι διπλάσιος μέσος χρόνος νοσηλείας (12 ημέρες έναντι 5 ημέρες), σοβαρότερου βαθμού αναπνευστική ανεπάρκεια και μεγαλύτερη πιθανότητα για διασωλήνωση (95% στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι)».
Το σύνδρομο long Covid και το εμβόλιο
Στη μάχη της πειθούς οι επιστήμονες επιστρατεύουν το επιχείρημα των μακροχρόνιων επιπτώσεων. Σύμφωνα με τον Α. Τζουβελέκη, όσο βαρύτερη είναι η νόσος τόσο πιθανότερο είναι να παραμείνουν μακροχρόνια κατάλοιπα στον οργανισμό. «Το αναφέρω αυτό διότι ακούγεται ευρέως περί εγγυήσεων ότι τα εμβόλια δεν θα προκαλέσουν μακροχρόνιες επιπλοκές στον εμβολιασμένο» τονίζει ο καθηγητής. Δηλαδή το εμβόλιο μπορεί να αποσοβήσει τις σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπλοκές.
Με τις μακροχρόνιες επιπτώσεις είχε ασχοληθεί την προηγούμενη εβδομάδα και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Μέσω φωτογραφιών από αξονικές τομογραφίες πνευμόνων νεαρών ασθενών -κάτω των 18 ετών- με κορωνοϊό επιχείρησε να δείξει την έκταση των βλαβών που μπορεί να προκαλέσει η Covid-19 στους πνεύμονες ακόμα και σε νέους χωρίς υποκείμενα νοσήματα ή ανασοκαταστολή, απευθύνοντας έκκληση για εμβολιασμό.