Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Θεσσαλονίκη / Και υπαίθρια μαθήματα στο Κορδελιό!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Και υπαίθρια μαθήματα στο Κορδελιό!

ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟ ΜΕ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ

Θεσσαλονίκη. Μάθημα στον αυλόγυρο του σχολείου, και όχι για κάποιον εκπαιδευτικό λόγο αλλά εξ ανάγκης, κάνουν μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ελευθερίου Κορδελιού, που συστεγάζεται με το 6ο Δημοτικό Σχολείο και με ένα νηπιαγωγείο! Αυτά τα τόσο τριτοκοσμικά συμβαίνουν στην Ελλάδα του 2020 και σε μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης για να παραχωρήσει «κολατσιό» στα παιδιά ευάλωτων οικογενειών εφαρμόζει μια εξευτελιστική διαδικασία υποχρεώνοντας επί της ουσίας τους γονείς να δηλώσουν ότι αδυνατούν να το παρέχουν οι ίδιοι!

Το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Ελευθέριο Κορδελιό είναι οξυμμένο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οι διδακτικές αίθουσες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής, ενώ σχολεία φιλοξενούνται σε εντελώς ακατάλληλα κτήρια ή και συστεγάζονται με σχολεία διαφορετικών βαθμίδων. Μια τέτοια περίπτωση είναι το 3ο Γυμνάσιο Κορδελιού, στο οποίο από πέρσι, που εισήλθε η «αριστεία» στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, εφαρμόζεται και η υπαίθρια διδασκαλία, αφού δεν αρκούν οι δέκα αίθουσες που διαθέτει για να στεγάσουν τα δώδεκα τμήματα μαθητών. Μάλιστα σε κάθε αίθουσα περίπου 35 τετραγωνικών μέτρων, εν καιρώ πανδημίας του SARS-CoV-2, στοιβάζονται 27 παιδιά και σε μόνιμη βάση άλλα 54 παιδιά βρίσκονται για «μάθημα» στο προαύλιο.

Από νήπια μέχρι εφήβους

«Δύο τάξεις των σχολείων βρίσκονται καθημερινά έξω, στην αυλή. Δεν υπάρχουν τάξεις και αυτά τα σχολεία δεν μπορούν να φιλοξενήσουν 500 παιδιά» δηλώνει η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων όλων των σχολείων του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου Αγγελική Ζανίκου, ενώ, όπως υποστηρίζει, το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και μήνες στον οικείο δήμο, αλλά μέχρι τώρα λύση δεν έχει δοθεί και οι γονείς δεν έχουν λάβει καμία απάντηση για το τι σκοπεύει να κάνει ο δήμος ή το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να εξομαλυνθεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. Στο 3ο Γυμνάσιο, που καταλαμβάνει τον δεύτερο όροφο του κτηρίου, φοιτούν συνολικά 285 μαθητές και μαθήτριες. Στα διαλείμματα συνυπάρχουν στη μικρή αυλή του σχολείου τους με τα παιδιά του 6ου Δημοτικού, αλλά και με τα νήπια. Όλα αυτά τα παιδιά διαφορετικών ηλικιών μοιράζονται και όλους τους  κοινόχρηστους χώρους και, όπως τονίζουν γονείς και εκπαιδευτικοί, «η κατάσταση αυτή δεν είναι ασφαλής»... Αναπάντητο παραμένει το καυτό ερώτημα «τι θα γίνει με τις υπαίθριες 'διδακτικές τάξεις' αν χαλάσει ο καιρός;». Πέρσι, που περίσσευε ένα τμήμα μαθητών, με τη σύμφωνη γνώμη των γονιών, έκανε μάθημα σε υπόγειο χώρο! Αλλά τώρα με την πανδημία ούτε αυτή η έσχατη «λύση» μπορεί να εφαρμοστεί, αφού οι διδακτικές αίθουσες πρέπει να έχουν καλό φυσικό αερισμό. Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι ότι οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου για το μάθημα της Πληροφορικής δεν αλλάζουν απλώς αίθουσα, όπως συμβαίνει στα άλλα σχολεία, αλλά αλλάζουν κτήριο. Και αυτό διότι η αίθουσα με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στεγάζεται αλλού, σε κτήριο απέναντι από το σχολείο, και τα παιδιά αναγκάζονται να διασχίσουν έναν επικίνδυνο δρόμο.

Ειδικό Σχολείο για κλάματα

Παντελώς ακατάλληλο είναι, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Κορδελιού - Ευόσμου, και το ειδικό σχολείο της περιοχής, το οποίο στεγάζεται σε ισόγειο κατάστημα πολυκατοικίας, χωρίς παράθυρα και ράμπα και χωρίς αυλόγυρο. Μάλιστα ο αγιασμός έγινε στον δρόμο... Για όλα αυτά ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου Σωτήρης Νικολαΐδης το μόνο που είχε να πει είναι ότι «το πρόβλημα της σχολικής στέγης είναι τεράστιο» και ότι ύστατη λύση θα είναι το διδακτήριο να λειτουργήσει με πρωινή και απογευματινή βάρδια.

Δήλωση ανέχειας ζητάει η διοίκηση Ζέρβα για να παρέχει κολατσιό!

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στον Εύοσμο, η διοίκηση Ζέρβα στον Δήμο Θεσσαλονίκης προχώρησε σε ένα νέο ατόπημα. Ζητάει οι γονείς που επιθυμούν τα παιδιά τους να λαμβάνουν το κολατσιό στο σχολείο να υπογράψουν σχετική υπεύθυνη δήλωση, όταν είναι γνωστό ότι το κολατσιό δίνεται για παιδιά που προέρχονται από ευάλωτες και φτωχές οικογένειες. Έντονα αντέδρασε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» Κατερίνα Νοτοπούλου, χαρακτηρίζοντας «ντροπιαστική» για τους γονείς τη δήλωση αυτή. Κατηγορεί τη διοίκηση του δήμου ότι «διαχωρίζει και στιγματίζει παιδιά και την οικογένειά τους, αντί να βοηθήσει επί της ουσίας στην επίλυση του προβλήματος», και ότι,«αντί να διεκδικήσει σχολικά γεύματα προκειμένου να απευθυνθεί στο σύνολο των μαθητών, συμβάλλοντας στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού, διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, ζητώντας από τους γονείς να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση αδυναμίας να ταΐσουν τα παιδιά τους!». Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τον δήμο να αποσύρει τις υπεύθυνες δηλώσεις «που θίγουν την αξιοπρέπεια των γονιών και όλων μας», τονίζοντας ότι η διανομή του κολατσιού είναι μια «διαδικασία λεπτή, που απαιτεί διακριτικότητα και ενσυναίσθηση».

Τέλος, να σημειωθεί ότι και χθες είχαμε τουλάχιστον τρεις καταλήψεις σε γυμνάσια και ΕΠΑΛ της Θεσσαλονίκης και της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, κατά της χρήσης μάσκας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL