Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
26.7°C31.2°C
1 BF 29%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
28 °C
25.8°C31.5°C
1 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
25.5°C32.0°C
1 BF 48%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C25.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
26.5°C27.9°C
0 BF 23%
Λούλα / Μπάιντεν, κατάργησε το εμπάργκο εναντίον της Κούβας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λούλα / Μπάιντεν, κατάργησε το εμπάργκο εναντίον της Κούβας

ΛΟΥΛΑ

«Τι συμβαίνει στην Κούβα που είναι τόσο ξεχωριστό για να μιλούν τόσο πολύ;  Έγινε μια πορεία στην Κούβα. Στην πραγματικότητα σε μία από τις τηλεοράσεις που παρακολούθησα ο Πρόεδρος της Κούβας (Μιγκέλ Ντίαθ Κανέλ) ήταν στην πορεία μιλώντας με ανθρώπους. Υπάρχουν λόγοι διαμαρτυρίας στην Κούβα; Υπάρχουν. Η Κούβα είναι μια χώρα που είναι φτωχή εξαιτίας ενός εξηνηνταχρονου σοβαρού οικονομικού αποκλεισμού. Μέσα στην πανδημία είναι απάνθρωπο να διατηρείς τον οικονομικό αποκλεισμό, γιατί εκείνοι που πεθαίνουν είναι τα παιδιά, εκείνοι που πεθαίνουν είναι οι ηλικιωμένοι, εκείνοι που πεθαίνουν δεν βρίσκονται σε πόλεμο» προειδοποίησε ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα, που έβγαλε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων από τη φτώχεια και έρχεται πρώτος και με μεγάλη απόσταση από τον Ζαΐρ Μπολσονάρου στις δημοσκοπήσεις για την επανεκλογή του για τρίτη φορά στις προεδρικές εκλογές του επομένου έτους.

Απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με την καταστολή αυτών των ημερών στην Κούβα ο Λούλα πρόσθεσε νηφάλια ότι «δεν είδα κανέναν στρατιώτη (ένστολο) να γονατίζει στον λαιμό ενός μαύρου και να τον σκοτώνει» αναφερόμενος στη δολοφονία του Τζον Φλόιντ και πολλών άλλων Αφροαμερικανών και όχι μόνο στις ΗΠΑ.

Σαν την Ολλανδία

«Εάν η Κούβα δεν είχε το εμπάργκο, θα μπορούσε να είναι σαν την Ολλανδία. Διαθέτει πολιτιστικά έναν προετοιμασμένο λαό. Η Κούβα δεν μπόρεσε ποτέ να αγοράσει αναπνευστήρες γιατί οι ΗΠΑ δεν την άφηναν να φθάσει ως εκεί. Αυτό είναι απάνθρωπο. Αυτό πρέπει να επικρίνουμε. Δεν υπάρχει πρόβλημα να ζητάμε δημοκρατία στην Κούβα. Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι οι ΗΠΑ να σταματήσουν να εκφράζουν τόση μνησικακία, να σταματήσουν να είναι σαν ιδιοκτήτες - αφεντικά του κόσμου και να σταματήσουν τον οικονομικό αποκλεισμό, που είναι ένας δειλός τρόπος να σκοτώνεις κάποιον που δεν είναι σε πόλεμο, ένας δειλός τρόπος για να τιμωρήσεις κάποιον που δεν σου αρέσει. Ας αφήσουμε τους Κουβανούς να είναι αυτό που θέλουν, ας τους αφήσουμε να έρθουν σε επαφή με αυτούς που θέλουν.  Έχουν περάσει εξήντα χρόνια οικονομικού αποκλεισμού. Τι φοβούνται τόσο πολύ οι ΗΠΑ;» αναρωτήθηκε ο Λούλα.

Για τον πρώην Πρόεδρο της Βραζιλίας σε όλες τις χώρες διεξάγονται διαμαρτυρίες, αλλά αυτές δεν πρέπει να λαμβάνονται ως αφορμή εξωτερικών παρεμβάσεων. «Πρέπει να καταλάβουμε αυτό. Τα προβλήματα της Κούβας θα λυθούν από τους Κουβανούς. Τα προβλήματα της Βενεζουέλας θα λυθούν από τη Βενεζουέλα. Τα προβλήματα της Βραζιλίας θα λυθούν από τη Βραζιλία. Δεν υπάρχει η ανάγκη μιας διεθνούς παρέμβασης» συνέχισε ο Λούλα, δηλώνοντας απογοητευμένος από την εξωτερική πολιτική του Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν να τολμήσει

«Θέλω ειλικρινά να πω ότι είμαι απογοητευμένος από τη συμπεριφορά του Μπάιντεν. Γιατί ο Μπάιντεν έκανε μια ωραία ομιλία στοχεύοντας στο εσωτερικό ακροατήριο, για να αντιπαρατεθεί στον Τραμπ, μια ομιλία που επαίνεσα.  Όμως, σε σχέση με την εξωτερική πολιτική ο Τραμπ υιοθέτησε 240 μέτρα τιμωρίας εναντίον της Κούβας και ο Μπάιντεν δεν άλλαξε κανένα. Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση των ΗΠΑ να έχει τόσο μίσος στην καρδιά της γιατί στην Κούβα νίκησε η επανάσταση. Αφήστε τους Κουβανούς να ζήσουν τη ζωή τους. Ας σταματήσουμε τον οικονομικό αποκλεισμό» τόνισε ο Λούλα απευθυνόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ να μάθουν να σέβονται

«Οι ΗΠΑ πρέπει να μάθουν να σέβονται την αυτοδιάθεση των λαών. Με τον ίδιο τρόπο που οι Αμερικανοί θέλουν να παίρνουν τις αποφάσεις που θέλουν για ό,τι θέλουν, το πώς το θέλουν, πρέπει να επιτρέψουν στους Κουβανούς να το κάνουν αυτό, στους Βραζιλιάνους, τους Κινέζους, στη Γερμανία να το κάνει. Οι ΗΠΑ προσπαθούν τώρα να σταματήσουν έναν αγωγό που φτιάχνει η Γερμανία, από τη Ρωσία στη Γερμανία, ώστε η  Άνγκελα Μέρκελ να απαλλαγεί από την πυρηνική ενέργεια. Ποιος είναι ο ρόλος των ΗΠΑ; Κανένας δεν τους εξέλεξε σερίφη του κόσμου. Νόμιζα ότι ο Μπάιντεν επρόκειτο να χρησιμοποιήσει την τηλεόραση χθες για να ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ θα σεβαστούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και θα άρουν τους περιορισμούς στην Κούβα. Αυτό έπρεπε να ανακοινώσει (σ.σ.: ο Μπάιντεν)» κατέληξε ο Λούλα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL