Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.2°C16.6°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.8°C14.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.8°C
2 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.9°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.9°C
0 BF 58%
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / Σοβαρά προβλήματα στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης στη δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / Σοβαρά προβλήματα στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης στη δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα

Τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα επισκέφθηκε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκειμένου να ενημερωθεί για τα τεκτενόμενα στη δομή. Από τις συναντήσεις που είχε τόσο με τον Διοικητή, κλιμάκιο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), Εκπαιδευτικών και ΕΟΔΥ διαπιστώθηκαν  πολλά κρίσιμα θέματα που αποκάλυψαν λάθη, παραλείψεις και προχειρότητα που αγγίζουν το όριο της πρόκλησης ανθρωπιστικής κρίσης.

Η δομή η οποία είναι δυναμικής 2.900 ατόμων, φιλοξενεί 1.657 άτομα και βρίσκεται ήδη στα όρια της, καθώς έχει μόλις 123 ελεύθερες θέσεις προς φιλοξενία (Δεδομένα από EASO) καθώς πολλοί οικίσκοι είναι ακατάλληλοι, λόγω έλλειψης συντήρησης και ανταλλακτικών που τους καθιστούν μη βιώσιμους!

Διαπιστώθηκε επίσης ότι από τους 1.657 φιλοξενουμένους, οι 800 τελούν υπό καθεστώς Διεθνούς Προστασίας και για αδιευκρίνιστους λόγους και δεν σιτίζονται. Ανάμεσα στους 800 είναι και 400 ανήλικα παιδιά που δεν σιτίζονται και 45 μονογονεϊκές οικογένειες.

Από τον ΕΟΔΥ επιχειρείται υποστηρικτική συνεργασία με τον ΔΟΜ ως προς την κάλυψη φαρμακευτικών αγωγών, ιατρικών εξετάσεων, μεταφορών με ταξί ή MINIVANS σε προγραμματισμένα ή μη ιατρικά ραντεβού με διερμηνείς, φάρμακα, εξετάσεις, μεταφορές σε υπηρεσίες ασύλου και υποστήριξη ψυχιάτρου

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενημερώθηκε από τους εκπαιδευτικούς ότι  2 από τα 11 δημοτικά σχολεία δεν συμμετέχουν σε κανένα πρόγραμμα σίτισης.

Επιπρόσθετα στη δομή της Ριτσώνας, μεταφέρθηκαν τα 800 άτομα από τον Ελαιώνα και τον τερματισμό του προγράμματος ESTIA, με την κυβέρνηση να μην ενδιαφέρεται πως ζουν αυτοί οι άνθρωποι που δεν σιτίζονται.

Όπως καταγγέλλει το Τμήμα Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προσφυγικού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προχωρούν συστηματικά στην εδραίωση της δομής, ως πάρκινγκ ψυχών, μιας δομής που τα πάντα λειτουργούν με ιδιωτικές αναθέσεις! Υπογραμμίζει μάλιστα ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πειραματίζεται με τα εύθραυστα όρια της πρόκλησης ανθρωπιστικής κρίσης, χωρίς αιδώ, χωρίς περίσκεψη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τμήματος Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προσφυγικού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισκέφθηκε σήμερα τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα.

Η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελούνταν από κλιμάκιο του Τμήματος Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προσφυγικού με το Συντονιστή Δημήτρη Χαλαζωνίτη και τα μέλη της Γραμματείας, Μανώλη Σαρρή και Χαρά Στάγκου, τη βουλευτή Βοιωτίας Γιώτα Πούλου, την Περιφερειακή Σύμβουλο Εύβοιας Θεοδώρα Ακριώτου, τον Πρ. Διοικητή του Νοσοκομείου Χαλκίδας και νυν υποψήφιο Δήμαρχο Παναγιώτη Τζαφέρο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συναντήθηκε προκειμένου να ενημερωθεί για τα τεκτενόμενα στη δομή, με τους αναπληρούντες από την EASO τον Διοικητή από πλευράς Υπουργείου Μετανάστευσης, καθώς και κλιμάκια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), των Εκπαιδευτικών και του ΕΟΔΔΥ.

Κατά τη συνάντηση, έγιναν εμφανή πολλά κρίσιμα θέματα που αποκάλυψαν λάθη, παραλείψεις και προχειρότητα που αγγίζουν το όριο της πρόκλησης ανθρωπιστικής κρίσης.

Ειδικότερα, η δομή δυναμικής 2.900 ατόμων, φιλοξενεί 1.657 άτομα και βρίσκεται ήδη στα όρια της, καθώς έχει μόλις 123 ελεύθερες θέσεις προς φιλοξενία (Δεδομένα από EASO). Ο λόγος της μείωσης των θέσεων, είναι ο χαρακτηρισμός πολλών οικίσκων ως ακατάλληλοι, λόγω έλλειψης συντήρησης και ανταλλακτικών που τους καθιστούν μη βιώσιμους!

Το τραγικό δε, είναι ότι από τους 1.657 φιλοξενουμένους, οι 800 τελούν υπό καθεστώς Διεθνούς Προστασίας, βρίσκονται εκεί για αδιευκρίνιστους λόγους και ΔΕΝ ΣΙΤΙΖΟΝΤΑΙ! Από τους παραπάνω 800, οι 400 είναι ανήλικα παιδιά που ΔΕΝ ΣΙΤΙΖΟΝΤΑΙ! Περί τις 45 μονογονεϊκές οικογένειες καθώς και βαριά ψυχιατρικά περιστατικά, που και πάλι ΔΕΝ ΣΙΤΙΖΟΝΤΑΙ! (Δεδομένα από EASO).

Συζητήσαμε με τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, των εκπαιδευτικών και του ΔΟΜ και δυστυχώς τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν.

Ο ΕΟΔΥ επιχειρεί στη δομή με την υποστηρικτική συνεργασία του ΔΟΜ, ως προς την κάλυψη φαρμακευτικών αγωγών, ιατρικών εξετάσεων, μεταφορών με ταξί ή MINIVANS σε προγραμματισμένα ή μη ιατρικά ραντεβού με διερμηνείς, φάρμακα, εξετάσεις, μεταφορές σε υπηρεσίες ασύλου και υποστήριξη ψυχιάτρου (Δεδομένα από ΕΟΔΥ).

Ενημερωθήκαμε από την ομάδα των εκπαιδευτικών, ότι 2 από τα 11 δημοτικά σχολεία δεν συμμετέχουν σε κανένα πρόγραμμα σίτισης.

Η ομάδα protection του ΔΟΜ που επιχειρεί επίσης υποστηρίζοντας LGBV περιστατικά, child protection, υποστήριξη trafficking, προμήθεια γάλακτος σε βρέφη 0-12 μηνών και συμβουλευτική Νομική Υποστήριξη, επίσης σε κοινωνικό επίπεδο, μαθαίνει αγγλικά στα παιδιά και διενεργεί διάφορες δραστηριότητες εντός της δομής, με απογοήτευση μάθαμε ότι σταματά τις υποστηρικτικές της εργασίες στις 20/3/2023 και κατ’ επέκταση, 300 άτομα στην Ελλάδα, θα σταματήσουν να υποστηρίζουν τις δομές!

Στη δομή της Ριτσώνας, μεταφέρθηκαν οι 800 ψυχές από τον Ελαιώνα και τον τερματισμό του προγράμματος ESTIA.

Δεν ενδιαφέρθηκαν στην κυβέρνηση του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και του Υπουργού του κ. Μηταράκη, πώς είναι δυνατόν να ζουν άνθρωποι που ΔΕΝ ΣΙΤΙΖΟΝΤΑΙ!

Δεν ενδιαφέρθηκαν για τα 400 ανήλικα παιδιά, τις μονογονεϊκές, τους αρρώστους!

Προχωρούν συστηματικά στην εδραίωση της δομής, ως πάρκινγκ ψυχών!

Ως δομής, που τα πάντα λειτουργούν με ιδιωτικές αναθέσεις!

Μια δομή προγραμμάτων εκατομμυρίων, δωρεών, αλληλεγγύης και εθελοντισμού, που λειτουργεί η μισή και για χαριστική βολή, σταματούν σε 3 μήνες και τις ελάχιστες ανθρωπιστικές υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πειραματίζεται με τα εύθραυστα όρια της πρόκλησης ανθρωπιστικής κρίσης, χωρίς αιδώ, χωρίς περίσκεψη!

ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!​

...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL