Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Συμφωνία Γαλλίας – Ελλάδας / Αλλαγές για να ψηφιστεί διακομματικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμφωνία Γαλλίας – Ελλάδας / Αλλαγές για να ψηφιστεί διακομματικά

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ

«Είναι καλύτερο να υπάρξει ομοφωνία» για την ελληνογαλλική συμφωνία, παραδέχθηκε ο Νίκος Δένδιας χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών και  Άμυνας της Βουλής επιδιώκοντας να κατεβάσει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης που θέλει να επιβάλει το Μαξίμου. Τις δύο προϋποθέσεις για να υπάρξει θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος ζητώντας να υπάρξουν:

1. Δήλωση, μέσω ρηματικής διακοίνωσης ή με οποιονδήποτε άλλον διπλωματικά αποδεκτό, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, τρόπο, ώστε η Γαλλική Δημοκρατία να δηλώσει ότι θα παράσχει αρωγή στη χώρα μας και σε περίπτωση αμφισβήτησης της ΑΟΖ ή της υφαλοκρηπίδας της.

2. Δεσμευτική δήλωση από την ελληνική κυβέρνηση για τη μη αποστολή δυνάμεων της χώρας μας εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, στο Σαχέλ.

Αυτά τα σημεία κριτικής ήταν κοινά σε όλα τα κόμματα ασχέτως της τελικής στάσης τους. Ο Γ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι, αν δεν αλλάξουν, «δεν μπορούμε παρά να καταψηφίσουμε» και τόνισε ότι «εμείς ως πατριωτική δύναμη, όπως ήταν πάντοτε η Αριστερά στον τόπο μας, προσεγγίζουμε τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής αποκλειστικά και μόνο με κριτήριο το εθνικό συμφέρον, όχι το μικροκομματικό, όπως δυστυχώς κατά κόρον έκανε η Ν.Δ., ειδικά την περίοδο πριν και κατά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «έχουμε χαρακτηρίσει στρατηγικά ορθή την προσέγγιση της Ελλάδας και της Γαλλίας» και υπενθύμισε ότι «η συμφωνία κινδύνευσε με τις ταλαντεύσεις και τις παλινωδίες του πρωθυπουργού, που είχαν, επίσης, ακόμα και έναν πολύ ακριβό αντίκτυπο στον τελικό λογαριασμό των αμυντικών προμηθειών, χωρίς αυτό να σημαίνει αντίστοιχα ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Να θυμίσω ότι το 2019 ουσιαστικά εγκατέλειψε τη σχεδόν έτοιμη συμφωνία για τις φρεγάτες. Ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε στη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς ότι είναι ακριβή λύση και η διετής αυτή αναβολή είχε συνέπειες ως προς τον χρόνο παράδοσης των φρεγατών και ως προς τη δυνατότητα αξιοποίησης του κενού αυτού από την Τουρκία, που την είδαμε να εκδηλώνεται με τη γνωστή επιθετική συμπεριφορά του 2020».

Ο Γ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες για τους εξοπλισμούς, ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τις αγορές των 12+6 Rafale και μετά των έξι επιπρόσθετων Rafale «λες και είναι επιχείρησή του η χώρα», ενώ σημείωσε με νόημα: «Να μην τρίβεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη, επειδή έχουμε συγκεκριμένα νούμερα πια για σκανδαλώδεις προμήθειες, όπως αυτή του Κέντρου Εκπαίδευσης Καλαμάτας. Πώς ‘φούσκωσε’ κατά 100% - 150% αυτή η αμυντική προμήθεια».

Ακόμη εστίασε στο ότι δεν αξιοποιείται η ελληνική αμυντική βιομηχανία.

«Εμείς, διαπραγματευόμασταν την κατασκευή των φρεγατών στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός ήδη το απέκλεισε. Με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται ακόμη περισσότερο η χειμαζόμενη ελληνική αμυντική βιομηχανία, την οποία για πρώτη φορά έχετε παραμελήσει σε επίπεδο να χάνει και συμβόλαια αποκλειστικότητας που είχε. Η ΕΑΒ είχε συμβόλαιο αποκλειστικότητας με τη Lockheed για την παραγωγή τριών ανταλλακτικών για τα F-16 και έχασε πια αυτό το πλεονέκτημα» τόνισε.

Δένδιας: Δεν έχουμε την πολυτέλεια της καταψήφισης

Ο Ν. Δένδιας προσπάθησε να απαντήσει ρίχνοντας τους τόνους και δηλώνοντας ότι «θα είμαι υποτονικός» επειδή έκανε την τρίτη δόση του εμβολίου. Ταυτόχρονα όμως επιχείρησε να διασπάσει το μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώντας ότι υπάρχει διπλή γραμμή για τη στρατηγική αποδοχή της ελληνογαλλικής συνεργασίας, που εκφράζεται από Γ. Κατρούγκαλο και Ν. Φίλη.

«Το τελευταίο διάστημα η επιθετικότητα που αντιμετωπίζουμε από τη γείτονα δεν επιτρέπει την πολυτέλεια της καταψήφισης της συμφωνίας. Οφείλουμε και προς τους γείτονες και προς τις συμμαχικές χώρες να εκπέμψουμε μήνυμα εθνικής ομοψυχίας και ομόνοιας. Θα είναι όπλο εξίσου ισχυρό με τις φρεγάτες» σχολίασε.

Αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται από όλους στο άρθρο 2 ο υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι «είναι η πιο προχωρημένη διατύπωση διεθνώς.  Όποιος ισχυρίζεται ότι είναι ελλειμματική ας μας φέρει ένα αντίστοιχο κείμενο που να έχει πιο ολοκληρωμένη διατύπωση».

Ο ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα μάλλον θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας την περίοδο 2025 - 2026 καθώς έχει εξασφαλίσει 93 δεσμεύσεις ψήφου.

Καθυστέρηση, κόστος, απαξίωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας

ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ελληνική Λύση υπερψηφίζουν, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψηφίζουν

 

Ακόμα και τα κόμματα που υπερψηφίζουν τη συμφωνία (όπως το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και η Ελληνική Λύση) άσκησαν κριτική στο περιεχόμενό της. Είναι χαρακτηριστικό της ευρείας κριτικής που υπήρξε το ότι ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανδρέας Λοβέρδος αναγνώρισε πως κυριάρχησε αρνητικό κλίμα στην Επιτροπή Εξωτερικών και  Άμυνας και γι’ αυτό σημείωσε χαρακτηριστικά: «Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, εμείς θα ψηφίσουμε».

Η κριτική του ΚΙΝ.ΑΛΛ. εστιάστηκε στην καθυστέρηση της Ν.Δ. να υπάρξει η συμφωνία, αλλά και στην απαξίωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

«Δεν προκύπτει από πουθενά ο ισχυρισμός της Ν.Δ. ότι δεν θα έχουμε τα προβλήματα που είχαμε το 2020.  Έχετε βάλει τον πήχη ψηλά» προειδοποίησε ο Α. Λοβέρδος, ενώ για τις αντιδράσεις των άλλων χωρών σημείωσε: «Η Γερμανία είναι πίσω από πολλές καθυστερήσεις. Ούτε θα μας πειράξει αν η Βρετανία δεν είναι ικανοποιημένη από τη συμφωνία. Εμείς κοιτάμε το συμφέρον μας».

Η ελληνογαλλική συμφωνία δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και την άμυνα της χώρας, αλλά τους γενικότερους στόχους της ελληνικής αστικής τάξης στην αντιπαράθεσή της με την τουρκική και εμπλέκει τη χώρα όλο και βαθύτερα στους σχεδιασμούς Γαλλίας, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. στους σφοδρούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, επισήμανε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος.

Μάλιστα κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να προβάλει με όλα τα μέσα τη συμφωνία ως εθνική ιστορική υπόθεση για να παραπλανήσει τον λαό και να αποσπάσει συναίνεση.

Για «δήθεν αμοιβαία αμυντική συνδρομή» έκανε λόγο ο Κλέων Γρηγοριάδης από το ΜέΡΑ25 εκτιμώντας ότι «η εθνική ανεξαρτησία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αναθέσουμε στο μνημονιακό τόξο. Απαιτεί ρίσκο και γενναιότητα που δεν έχετε».

Για τη συμφωνία είπε ότι είναι ενταγμένη στον στόχο του Μακρόν για τη «δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, με τη Γαλλία να παίζει ηγετικό ρόλο» και αναρωτήθηκε: «Έχει η Ελλάδα συμφέροντα στο Σαχέλ; Ο Κ. Μητσοτάκης υπέγραψε ότι έχουμε. Αν σας τα είπε εσάς, να τα πείτε και σε μας».

Ο εισηγητής του ΜέΡΑ25 εστίασε και στο άρθρο 25 που αφορά την αμυντική βιομηχανία λέγοντας πως «γίνεται ξεκάθαρο το λεόντειο και περιπαικτικό περιεχόμενο της συμφωνίας». «Αν δεν ήταν τόσο τραγική η διατύπωση, θα μπορούσε να αποτελεί ένα εξαιρετικό αστείο καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει εξατμιστεί τα τελευταία 11 μνημονιακά χρόνια. Αποτελεί εμπαιγμό της χώρας από μία δήθεν παγκόσμια δύναμη, όπως είναι η Γαλλία, που βρήκε μία χώρα απλώς και μόνο για να της πουλάει όπλα» πρόσθεσε.

ΦΡΕΓΑΤΑ

Κούρσα εξοπλισμών και ελληνικός στρατός στο... Σαχέλ

Η κριτική των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία

 

Την αντίθεση στη στρατιωτικοποίηση και «ισραηλοποίηση» της Ελλάδας εις βάρος της οικονομίας υπογράμμισε ο Νίκος Φίλης. «Η συμφωνία καθορίζεται από τον συσχετισμό δύναμης ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία. Η Γαλλία ανασυστήνεται στη βάση ενός αυτοκρατορικού δόγματος για τη Μεσόγειο. Mare nostrum είπε ο Μακρόν. Το αποδέχεται αυτό η κυβέρνηση;» είπε.

Παράλληλα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «η ισχυρή κοινωνία είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι ισχυρή η χώρα» και σημείωσε ότι «10 δισ. ευρώ είναι τα λύτρα εις βάρος της οικονομίας» την ώρα που το δημόσιο χρέος είναι στο 228% του ΑΕΠ.

Αναφερόμενος στην κούρσα εξοπλισμών είπε ότι «έτσι δεν οδηγούμαστε πουθενά. Η χώρα μας είναι πρώτη στην Ε.Ε. και δεύτερη στο ΝΑΤΟ σε στρατιωτικές δαπάνες και από τους τελευταίους για δαπάνες σε Υγεία και Παιδεία». «Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, που το ενίσχυσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να στηρίζεται σε διαρκή διπλωματική πρωτοβουλία. Αυτό σημαίνει Διεθνές Δίκαιο και προσφυγή στη Χάγη. Αυτό το ξέχασε η κυβέρνηση» πρόσθεσε.

«Εμείς δεν θα κάναμε τέτοια αμυντική συμφωνία. Θα κάναμε μία άλλη. Δημιουργείται ανασφάλεια αμοιβαιότητας» υπογράμμισε ο τομεάρχης  Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας εκτιμώντας ότι «έχουμε έναρξη κούρσας εξοπλισμών χωρίς εγγυήσεις ότι εξασφαλίζεται η επαρκής άμυνα της χώρας και χωρίς για διαδικασίες που προβλέπονται».
Επιπλέον τόνισε πως «είναι αδιανόητο σε μία τέτοια συμφωνία να αναφέρεται «για παράδειγμα η συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων στο Σαχέλ» και επέκρινε την αναφορά Δένδια να του φέρουν άλλο κείμενο συμφωνίας: «Η αίτηση ‘διατυπώστε αντιπρόταση’ δεν είναι σοβαρή. Τι θα την κάνετε; Θα τη διαπραγματευτείτε με τον Πρόεδρο Μακρόν;» ρώτησε.

«Όποιος γνωρίζει δυο αράδες Ιστορία σε αυτή τη χώρα γνωρίζει ότι η Δεξιά ταυτίστηκε ακόμη και με ακρωτηριασμούς της πατρίδας» και ότι «στη σύγχρονη ιστορία της χώρας πατριωτισμός και προοδευτική παράταξη ταυτίζονται» είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη θυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός μίλησε για «διαφορές» (και όχι διαφορά) με την Τουρκία, ότι Γεραπετρίτης και Χρυσοχοΐδης έθεταν τα 6 μίλια ως την «κόκκινη γραμμή» και ότι το Oruc Reis έπλεε 4 μήνες σε ύδατα ελληνικής κυριαρχίας.

«Γιατί δεν έχετε φέρει τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών; Τι φοβόσαστε; Η εθνική πολιτική θα παιχτεί σε σχέση με τις ισορροπίες μέσα στη Ν.Δ. θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή;» ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών η Σία Αναγνωστοπούλου σημειώνοντας ότι οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 40 φορές σε 1,5 έτος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL