Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Πίσω από τα... high-five των Μητσοτάκη - Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πίσω από τα... high-five των Μητσοτάκη - Μακρόν

Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου, τις ώρες που ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, σε μια κίνηση συμβολισμού για την άμεση αναγκαιότητα αναχαίτισης του κύματος ανατιμήσεων -που απειλεί με αφανισμό το απισχνασμένο ήδη εισόδημα της ελληνικής οικογένειας- έβαζε πρώτος την υπογραφή του σε τροπολογία του κόμματός του για τη μείωση των ειδικών φόρων καυσίμων, ο  Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε high-five με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων. Πανηγυρίζοντας το εξοπλιστικό ντιλάρισμα δισεκατομμυρίων με τις γαλλικές φρεγάτες και τα αεροπλάνα, σε στιλ «θέλω κότερα / ελικόπτερα / γούστα ακριβά / έχω γούστα ακριβά...».

Μπορεί να υπερβαίνω τα αρθρογραφικά εσκαμμένα, αλλά, καθώς στα σαράντα χρόνια επιτελικής δημοσιογραφίας που με βαραίνουν έχω διαχειριστεί φωτορεπορτάζ από δεκάδες παρόμοια (εξοπλιστικά εννοώ) αλισβερίσια μεταξύ του συνόλου, σχεδόν, των Ελλήνων πολιτικών αξιωματούχων της Μεταπολίτευσης με  Άγγλους, Γάλλους, Αμερικανούς και Γερμανούς ομολόγους τους, δικαιούμαι, θαρρώ, να αποκαλύψω αυτό που, φωναχτά, σκέφτηκα όταν είδα το ελληνογαλλικό ηγετικό δίδυμο να πανηγυρίζει το ντιλ σ’ εκείνη την καρφιτσωμένη επί ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο στα κυβερνητικά πρωτοσέλιδα φωτογραφία με τα high-five: «Διάβολε!... Αυτοί είναι σαν πρόεδροι από τα Lidl!...».

Προφανώς ο απαξιωτικός αυτός για τους Μητσοτάκη και Μακρόν σαρκασμός δεν είναι παρά ένας συγκριτικός συνειρμός του εν λόγω ηγετικού διδύμου με ιστορικά ελληνογαλλικά προεδρικά δίδυμα, όπως αυτό των Κωνσταντίνου Καραμανλή - Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ή εκείνο των Ανδρέα Παπανδρέου - Φρανσουά Μιτεράν σε αντίστοιχες συναντήσεις του παρελθόντος.

*******

Τα σχεδόν κωμικά high-five του  Έλληνα πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν ήρθαν ως επιστέγασμα της μέθης του ευρωπαϊκού μεγαλοϊδεατισμού, που, προφανώς, ο δεύτερος... μεταλαμπάδευσε στον πρώτο πριν την κοινή ομιλία τους. Δεν εξηγείται αλλιώς η ρητορική απόπειρα του Κ. Μητσοτάκη να εντάξει το συγκεκριμένο εξοπλιστικό ντιλ στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.: η συμφωνία «είναι ένα πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία» ήταν μία από τις πρώτες ατάκες της ομιλίας του...

«Με τον Πρόεδρο Μακρόν έχουμε το ίδιο όραμα για αυτόνομη απόκριση της Ευρώπης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει» πρόσθεσε, τη στιγμή που αμφισβητείται ότι γνωρίζει το παραμικρό περί «ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας», ακόμα και από τους πιο... καλοπληρωμένους συμβούλους του στα θέματα στρατηγικής της Ε.Ε...

«Με τον  Έλληνα πρωθυπουργό έχουμε κοινό όραμα των δικών μας συμφερόντων και της σταθερότητας» είχε προαναγγείλει ο... καθοδηγητής και εισπράκτορας των 10 δισ. του ντιλ Εμανουέλ Μακρόν. «Στόχος είναι η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και η διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης» ανέφερε ακολούθως.

Είναι γνωστό ότι ο Μακρόν (σε αντίθεση με τη Μέρκελ) έχει κόλλημα με την ευρωπαϊκή στρατηγική της αυτονομίας. Ιδιαίτερα από τότε που του την έφερε ο Τζο Μπάιντεν με το AUKUS -το σύμφωνο ασφαλείας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας-, μέσω του οποίου η Καμπέρα απέκτησε αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια και κατήργησε το εξοπλιστικό ντιλ (προμήθεια υποβρυχίων αξίας πολλών δισ.) που είχε κάνει με τον Μακρόν...

*******

Εν γένει, η έννοια της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας έχει βαθιές ιστορικές ρίζες στη γαλλική κουλτούρα στρατηγικής σκέψης και παραπέμπει στην ιδέα ότι η Ε.Ε. πρέπει να είναι σε θέση να διεκπεραιώνει ένοπλες επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων εκτός περιοχής, ιδιαίτερα στη δική της γειτονιά, και ανεξάρτητα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

Το 2016 η στρατηγική της ευρωπαϊκής αυτονομίας εισάγεται στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της Ε.Ε. και έκτοτε παλινδρομεί ως υλοποιήσιμη θεωρία μεταξύ των θεσμικών οργάνων της και ως διαπραγματεύσιμη πράξη μεταξύ των κρατών - μελών της.

Ώσπου προέκυψε το... καταραμένο το AUKUS και ακύρωσε το μεγάλο εξοπλιστικό ντιλ του Μακρόν με την Καμπέρα. Με αποτέλεσμα να του μείνουν αμανάτι τα υποβρύχια και να χρεωθεί μια ζημιά πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Και τότε την πήρε πάνω του την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομίας ο Γάλλος. Και τη... μεταλαμπάδευσε στον  Έλληνα πρωθυπουργό, όπως λένε κάποιοι...

Άλλοι λένε ότι ο Μητσοτάκης είναι που άρπαξε την ευκαιρία της συνάντησής του με τον Μακρόν... «Για να κολάσει τη λαϊκή κατακραυγή για το ξεπούλημα της ΔΕΗ και τις θηριώδεις αυξήσεις των τιμών μ’ εκείνη τη φωτογραφία» λένε... Που κάνει high-five με τον Μακρόν πανηγυρίζοντας το ντιλάρισμα των 10 δισ. με τις φρεγάτες και τα αεροπλάνα σε στιλ «θέλω κότερα / ελικόπτερα / γούστα ακριβά / έχω γούστα ακριβά...».

«Λες και πληρώνει απ’ την τσέπη του» λένε...

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL