Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Πόση εξαπάτηση να αντέξουμε;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόση εξαπάτηση να αντέξουμε;

"Λέτε να βάλουμε βάση στα κολέγια, κ. Βαρουφάκη. Λέτε όχι στη βάση στα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά ναι στα ξένα -γιατί τα κολέγια τι είναι; Παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Άρα να έρθει η κυβέρνηση και να βάλει βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια της Αγγλίας, αυτό είναι...". Αυτή είναι η απάντηση της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως, στην αξίωση του Γ. Βαρουφάκη να τεθεί η βάση του 10 ως προϋπόθεση εισαγωγής στα κολέγια, αν ισχύσει τελικά και στα πανεπιστήμια.

Πρώτο σχόλιο: Η υπουργός σε μια πρόταση αποκάλυψε, εκτός από την σύγχυση της σκέψης της, και την ωμή πραγματικότητα. Όλη η φασαρία λοιπόν έγινε για να έρθουν στην Ελλάδα τριτοδεύτερα αγγλικά, αλλά κυρίως αμερικανικά, κολέγια, που, φυσικά, δεν απευθύνονται στα παιδιά των λεφτάδων, αλλά στα παιδιά της μεσαίας τάξης - τα ίδια παιδιά που διαφορετικά θα σπούδαζαν δωρεάν σε μία από τις 24.000 θέσεις που κατάργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γιατί, φυσικά, στα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν πρόσβαση όλοι οι μαθητές δωρεάν. Άλλωστε, οι βλαστοί των μεγαλοαστών φοιτούν στο Κολέγιο Αθηνών και μετά φεύγουν κατευθείαν για Αμερική ή Αγγλία. Δεν τους αφορούν τα ελληνικά ιδρύματα. Η περίπτωση της κυρία Κεραμέως δεν είναι πολύ διαφορετική: με σπουδές στο Harvard και στη Σορβόννη, η ακαδημαϊκή της εμπειρία απέχει πολύ από το ελληνικό πανεπιστήμιο και τις όποιες συμβάσεις του. Τα ελληνικά ιδρύματα την αφορούν μόνο ως αντίβαρα στην ατζέντα της.

Δεύτερο σχόλιο: Τι είναι τα πανεπιστήμια, καταστήματα, για να έχουν παραρτήματα; Τα διάσημα Harvard ή Yale τυχαία δεν έχουν παραρτήματα σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ; Όχι, βέβαια! Είναι σαν λέμε πως ο Dior θα ανοίξει καταστήματα σε όλα τα προάστια των Αθηνών! Μα τι είναι ο Dior, Zara; Σημειώνουμε δε ότι και τα Ζara και τα Dior, επί ελληνικού εδάφους, συμμορφώνονται με το ελληνικό εργατικό δίκαιο. Τα κολέγια πώς διαφεύγουν τέτοιων απαιτήσεων; Ή μήπως εδώ δεν ισχύει η γνωστή ατάκα - αποκούμπι κάθε δεξιού "Ισότητα θέλατε"; Αν θέλετε λοιπόν εξίσωση κολεγίων και ΑΕΙ, ας έχουμε ίσους όρους και κοινές αφετηρίες.

Τρίτο σχόλιο: Η υπουργός δηλώνει πως δεν μπορούν να μπαίνουν στα δημόσια πανεπιστήμια υποψήφιοι με γραπτά κάτω του 10. Ας το δεχτούμε και αυτό χάριν του διαλόγου. Στα κολέγια όμως, η φοίτηση θα είναι τριετής, τα πτυχία ισόβαθμα με τα δημόσια και η πρόσβαση ελεύθερη ακόμα και γι’ αυτούς που πήραν 5 στις Πανελλαδικές.

Πόση εξαπάτηση να αντέξουμε;

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL