Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 92%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.2°C12.8°C
4 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.1°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
9 °C
8.9°C9.5°C
2 BF 100%
Palantir / Ζητούνται απαντήσεις για την σκοτεινή συμφωνία της κυβέρνησης
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Palantir / Ζητούνται απαντήσεις για την σκοτεινή συμφωνία της κυβέρνησης

Μητσοτάκης
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Πλήθος ερωτημάτων πλανώνται πάνω από τη συνεργασία της Palantir Technologies με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς αποκαλύπτονται οι σχέσεις της αμερικανικής εταιρίας με σκάνδαλα όπως αυτό της Cambridge Analytica, το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκλογή του Ντ. Τραμπ.

Σημειώνεται ότι η «μηχανή προπαγάνδας» της Cambridge Analytica επηρέασε 50 εκατ. χρήστες του facebook στην εκλογική τους απόφαση στις προηγούμενες αμερικανικές εκλογές υπέρ του Ντ. Τραμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με αφορμή τη «σκοτεινή» συνεργασία της κυβέρνησης της ΝΔ και της Palantir Technologies 63 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να δώσει απαντήσεις για το γεγονός ότι η κυβέρνηση κράτησε τη συνεργασία μυστική, καθώς και να καταθέσει στη Βουλή οποιοδήποτε έγγραφο αφορά συμφωνία, σύμβαση, αποδοχή δωρεάς ή άλλο, σχετικά με τη συνεργασία, όπως και την γνωμοδότησης της ΑΠΔΠΧ που οφείλει να έχει ζητήσει βάσει της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στις απαντήσεις που έδωσε στα δημοσιεύματα που αποκάλυπταν την εν λόγω περίεργη συνεργασία, μεταξύ των οποίων και του avgi.gr, επιχείρησε μέσω διαρροών να διασκεδάσει τις εντυπώσεις παρά να μπει στην ουσία του ζητήματος.

Η υπόθεση Cambridge Analytica

Από το 2012 ο διδακτορικός φοιτητής Ψυχολογίας στο Cambridge, Μίκαελ Κοσίνσκι, ανέπτυξε μία θεωρία με βάση την οποία μπορούσε να προβλέψει πτυχές της προσωπικότητας των ανθρώπων μέσα από τις σελίδες που επισκέπτονται στο διαδίκτυο, όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός, οι πολιτικές αντιλήψεις, το χρώμα του δέρματος κλπ.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, κάθε αγορά που κάνουμε με τις κάρτες μας, κάθε αναζήτηση στη Google, κάθε μετακίνηση μας όταν έχουμε πάνω μας το κινητό, κάθε «like» αποθηκεύεται. Την εν λόγω μέθοδο, απέκτησε η Strategic Communications Laboratories (SCL), μητρική της Cambridge Analytica.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με την εν λόγω θεωρία, μέσω συγκεκριμένων ψυχομετρικών μεθόδων και των Big Data είναι δυνατή η διαμόρφωση προφίλ χρηστών με βάση την οποία στέλνονται μαζικά αλλά στοχευμένα και εξατομικευμένα μηνύματα. Μηνύματα – δημοσιεύματα τα οποία στην ουσία δίνουν την αίσθηση ότι -για παράδειγμα- περιθωριακές απόψεις επειδή εμφανίζονται πιο συχνά στο timeline του χρήστη παύουν να είναι τέτοιες άρα είναι πιο αποδεκτές κα ιπιο έυκιολο στο άτομο να τις εκφράσει ενώ παράλληλα, πυροδοτούσε το θυμικό και την ένταση.

«Έχουμε κάνει το προφίλ της προσωπικότητας του κάθε ενηλίκου στις ΗΠΑ» δήλωνε ο CEO της Cambridge Analytica, Αλεξάντερ Νιξ.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον ίδιο, η Cambridge Analytica αγόραζε προσωπικά δεδομένα από διαφορετικές πηγές, όπως τα υποθηκοφυλακεία, δεδομένα αυτοκινήτων, δεδομένα για ψώνια, κάρτες bonus, κτλπ. Κατόπιν, τα συνδύαζε με τους εκλογικούς καταλόγους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, online δεδομένα και «έφτιαχνε» προφίλ προσωπικότητας με βάση τη θεωρία του Κοζίνσκι.

Επίσης, η Cambridge Analytica συνεργάστηκε με την Global Science Research (GSR), η οποία έστησε ένα κουίζ με όνομα «thisiyourdigitallife» και το διαφήμισε ως «κοινωνικό πείραμα που χρησιμοποιούν ψυχολόγοι». Περίπου 270.000 χρήστες συμμετείχαν στο εν λόγω κουίζ, το οποίο έδωσε άμεσα πρόσβαση στην Cambridge Analytica σε πληροφορίες που αφορούσαν τον τόπο κατοικίας, τις λίστες με τους φίλους τους και τα likes που έχουν κάνει.

Ενώ οι χρήστες του facebook νόμιζαν ότι απλά έπαιρναν μέρος σε ένα κουίζ, χωρίς να το γνωρίζουν έδιναν πρόσβαση στα δεδομένα τους.

Από τις λίστες των φίλων των 270.000 χρηστών, υπήρξε μια εκθετική αύξηση στα δεδομένα που έφτασαν στα χέρια της Cambridge Analytica με αποτέλεσμα να ξέρει κινήσεις, προτιμήσεις, ενδιαφέρονται για 50.000.000 λογαριασμούς.

Σημειώνεται ότι όταν αποκαλύφθηκε το εν λόγω σκάνδαλο δημοσιοποιήθηκε ότι οι C.A. κατείχε δεδομένα για 50.000.000 προφίλ. Επίσης το facebook το οποίο πούλησε τα δεδομένα στην C.A. κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 5 δισ. δολαρίων στην Οµοσπονδιακή Επιτροπή Εµπορίου των ΗΠΑ (Federal Trade Commission).

ΣΥΡΙΖΑ: Ύποπτο γεγονός η συνεργασία κυβέρνησης - Palantir

«Άκρως ανησυχητικό» και «ύποπτο» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι η συνεργασία της κυβέρνησης με την Palantir Technologies, έγινε γνωστή από Δελτίο Τύπου της εταιρείας σε αμερικάνικο μέσο ενημέρωσης.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω συνεργασία ξεκίνησε τον Μάρτιο και σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη, συμφωνήθηκε να ανανεωθεί, χωρίς να αποκαλύπτονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Η κυβέρνηση δε δημοσιοποίησε ποτέ το θέμα, ούτε αυτό προβλήθηκε από τα Μέσα ενημέρωσης. Επίσης, κανένα έγγραφο που να αφορά κάποιους είδους συμφωνία, σύμβαση, αποδοχή δωρεάς ή άλλο, δεν έχει αναρτηθεί δημόσια στη «Διαύγεια» ή στο σύστημα «Προμηθέας» (ΕΣΗΔΗΣ), όπως υπάρχει υποχρέωση από την κείμενη νομοθεσία

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι «δεδομένου ότι η κυβέρνηση καταγράφει καθημερινά σε πληροφοριακά συστήματα τα στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς και τα προσωπικά στοιχεία των πολιτών που νοσούν, νοσηλεύονται, διασωληνώνονται ή καταλήγουν, εγείρονται σοβαρότατες ανησυχίες για το κατά πόσο η Palantir Technologies με το σκοτεινό παρελθόν έχει πρόσβαση στα δεδομένα αυτά και με ποιο τρόπο μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Η συνεργασία αυτή είναι τελείως διάτρητη, καθώς είναι άγνωστο αν έχει ζητηθεί ως υποχρεούται, σχετική γνωμοδότηση της ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΔΠΧ) και εν γένει αν τηρούνται όλα όσα ορίζει ο Γενικού Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR) και ο ν.4624/2019».

«Άλλωστε το παρελθόν της κυβέρνησης στο θέμα προστασίας προσωπικών δεδομένων, μόνο ανησυχίες εγείρει, καθώς η γνώμη της ΑΠΔΠΧ δεν είχε ζητηθεί ούτε για τη συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Cisco για τη χρήση της πλατφόρμας της για τηλεκπαίδευση», σχολιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταθέτουν την Ερώτηση & ΑΚΕ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μάριου Κάτση, την οποία συνυπογράφει και η Γραμματέας της Κ.Ο, Όλγα Γεροβασίλη,  για ένα θέμα που κρίνεται εξαιρετικό σοβαρό, καθώς αφορά την εν κρυπτώ συνεργασία της κυβέρνησης με την αμερικανική εταιρεία Palantir Technologies για θέματα διαχείρισης της πανδημίας. Πρόκειται για μια εταιρεία εξόρυξης δεδομένων και παροχής συμβουλών και εργαλείων διαχείρισης σε κυβερνήσεις, η οποία έχει σκοτεινό παρελθόν σχέσεων με υποθέσεις πρόσβασης σε προσωπικά δεδομένα και χειραγώγησης πολιτών, όπως το σκάνδαλο της Cambrdge Analytica που έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην εκλογή Τραμπ και την ψήφιση του Brexit, την υπόθεση πρόσβασής της στα ιατρικά δεδομένα πολιτών που διατηρούσε το ΕΣΥ της Μεγάλης Βρετανίας (NHS), αλλά και υποθέσεις εντοπισμού παράνομων μεταναστών για λογαριασμό της κυβέρνησης Τραμπ.

Είναι άκρως ανησυχητικό και ύποπτο το γεγονός ότι η συνεργασία της κυβέρνησης με την Palantir Technologies, έγινε γνωστή από Δελτίο Τύπου της εταιρείας σε αμερικάνικο μέσο ενημέρωσης, σύμφωνα με το οποίο η συνεργασία τους ξεκίνησε τον Μάρτιο και σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη, συμφωνήθηκε να ανανεωθεί, χωρίς να αποκαλύπτονται περισσότερες λεπτομέρειες. Η κυβέρνηση δε δημοσιοποίησε ποτέ το θέμα, ούτε αυτό προβλήθηκε από τα Μέσα ενημέρωσης, όπως συνέβη με τυμπανοκρουσίες για άλλες δραστηριότητές της. Επίσης, κανένα έγγραφο που να αφορά κάποιους είδους συμφωνία, σύμβαση, αποδοχή δωρεάς ή άλλο, δεν έχει αναρτηθεί δημόσια Στη «Διαύγεια» ή το σύστημα «Προμηθέας» (ΕΣΗΔΗΣ), όπως υπάρχει υποχρέωση από την κείμενη νομοθεσία.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση καταγράφει καθημερινά σε πληροφοριακά συστήματα τα στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς και τα προσωπικά στοιχεία των πολιτών που νοσούν, νοσηλεύονται, διασωληνώνονται ή καταλήγουν, εγείρονται σοβαρότατες ανησυχίες για το κατά πόσο η Palantir Technologies με το σκοτεινό παρελθόν έχει πρόσβαση στα δεδομένα αυτά και με ποιο τρόπο μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Η συνεργασία αυτή είναι τελείως διάτρητη, καθώς είναι άγνωστο αν έχει ζητηθεί ως υποχρεούται, σχετική γνωμοδότηση της ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΔΠΧ) και εν γένει αν τηρούνται όλα όσα ορίζει ο Γενικού Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR) και ο ν.4624/2019.

Άλλωστε το παρελθόν της κυβέρνησης στο θέμα προστασίας προσωπικών δεδομένων, μόνο ανησυχίες εγείρει, καθώς η γνώμη της ΑΠΔΠΧ δεν είχε ζητηθεί ούτε για τη συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Cisco για τη χρήση της πλατφόρμας της για τηλεκπαίδευση, όπως επίσης δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα απάντηση για το κατά πόσο καταγράφονται και αποθηκεύονται τα δεδομένα κίνησης των πολιτών μέσω των SMS στο 13033, ενώ σοβαρές επιφυλάξεις υπάρχουν και για το θέμα ενδεχομένου διαρροής προσωπικών δεδομένων μέσω του συστήματος άυλης συνταγογράφησης, καθώς η ΑΠΔΠΧ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν της είχε ζητηθεί εγκαίρως η γνώμη της, όπως η νομοθεσία ορίζει.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητούν από τον Υπουργό να δώσει απαντήσεις για όλα αυτά τα ζητήματα που εγείρονται και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση κράτησε τη συνεργασία με την Palantir Technologies μυστική από την ελληνικό Λαό, καθώς και να καταθέσει στη Βουλή οποιοδήποτε έγγραφο αφορά συμφωνία, σύμβαση, αποδοχή δωρεάς ή άλλο, σχετικά με τη συνεργασία, όπως και την γνωμοδότησης της ΑΠΔΠΧ που οφείλει να έχει ζητήσει βάσει της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας».

Τα ερωτήματα

Βάσει των παραπάνω οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό

 1. Έχει υπάρξει απόφαση ανάθεσης υπηρεσιών, σύναψη σύμβασης και εντολές πληρωμής προς την εταιρία Palantir και τι ύψους; Έχει υπάρξει πράξη αποδοχής δωρεάς από την εταιρία Palantir και με τι όρους; Γιατί δεν αναρτήθηκαν σχετικά έγγραφα στη «Διαύγεια» ή το ΕΣΗΔΗΣ;
 2. Με τι είδους δεδομένα και από ποιο σύστημα καταγραφής τροφοδοτείται η εταιρεία προκειμένου να μπορέσει να επεξεργαστεί προτάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση; 
 3. Η ΗΔΙΚΑ ως εκτελούσα την επεξεργασία για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας για τα ειδικών κατηγοριών δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα του «Εθνικού Μητρώου Ασθενών από τον κορωνοϊό COVID-19», έχει διοχετεύσει δεδομένα προς την εταιρία και βάσει ποιας νομοθεσίας;
 4. Η εταιρία αποθηκεύει τα δεδομένα που χρησιμοποιεί και με ποιο τρόπο τα χρησιμοποιεί; Ποιο είναι το όφελος της συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρίας από την συνεργασία με το Ελληνικό Δημόσιο;
 5. Κατά τη συνεργασία της Ελληνικής Δημοκρατίας με την εταιρεία, τηρούνται ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικών ∆εδομένων (GDPR) και o ν.4624/2019.
 6. Ποιο είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας επέκτασης της συνεργασίας, στην οποία αναφέρεται το δελτίο τύπου της εταιρίας; Ποιος ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής της;
 7. Ποιες εγγυήσεις υπάρχουν ότι η εταιρία δεν εμπορεύεται προσωπικά δεδομένα των πολιτών που άπτονται ευαίσθητων ιατρικών στοιχείων;
 8. Για ποιους λόγους επιλέχθηκε μια εταιρία που έχει κατεξοχήν συνδέσει τη δράση της, μέσω των ιδρυτών της σε μια σειρά από δεδομένα τεράστια σκάνδαλα όπως αυτό της Cambridge Analytica, που αλλοίωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα και βοήθησαν στην εκλογή Τραμπ και στην ψήφιση του Brexit;
 9. Ποιες εγγυήσεις υπάρχουν ότι  τα δεδομένα πολιτών που έχει στη διάθεση της η εταιρία από την ελληνική κυβέρνηση δεν θα χρησιμοποιηθούν για εξόρυξη μετά-δεδομένων (metadata) που θα αφορούν εμπορικούς, διαφημιστικούς ή και πολιτικούς σκοπούς χειραγώγησης, αντίστοιχους του σκανδάλου Cambridge Analytica; 

Αιτούνται επίσης να κατατεθούν τα παρακάτω έγγραφα

 1. Οποιαδήποτε έγγραφο - ενδεικτικά συμφωνία, σύμβαση, αποδοχή δωρεάς ή άλλο –που  αφορά συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας Palantir Technologies Inc.
 2. Τη σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα  (ΑΠΔΠΧ) που οφείλει να έχει ζητήσει για τη διατύπωση γνώμης σύμφωνα όσα ορίζει ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικών ∆εδομένων (GDPR) και o ν.4624/2019.
   

Κατεβάστε ολόκληρη τη ερώτηση στον παρακάτω σύνδεσμο 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL