Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.6°C19.7°C
3 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C18.9°C
3 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C19.0°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C21.4°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.8°C
0 BF 88%
Κορωνοϊός / Ο Μητσοτάκης και η κρυφή συνεργασία της κυβέρνησης με την εταιρεία Palantir
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Ο Μητσοτάκης και η κρυφή συνεργασία της κυβέρνησης με την εταιρεία Palantir

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Πλήθος ερωτημάτων προκύπτουν από την άγνωστη μέχρι πριν από λίγες ημέρες συνεργασία της αμερικανικής εταιρείας Palantir Technologies με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που είχε μάλιστα εγκαινιαστεί κατά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, δηλαδή, τον Μάρτιο.

Μια συνεργασία που δεν ανακοινώθηκε ποτέ και τώρα μάθαμε ότι επεκτείνεται. Πληροφορία που δεν έδωσε και πάλι η ελληνική κυβέρνηση αλλά η εταιρεία. H επέκταση της συνεργασίας ανακοινώθηκε στις 7 Δεκεμβρίου με δελτίο Τύπου της Palantir το οποίο δημοσιεύθηκε στο bussinesswire.

Όπως αναφερόταν, στο δελτίο Τύπου, στις 3 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Alex Karp, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής εταιρείας. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και το στέλεχος της Palantir, Josh Harris. Η τηλεδιάσκεψη αυτή δεν ανακοινώθηκε ποτέ από την ελληνική κυβέρνηση.

Τι λέει ότι κάνει η Palantir

Το έργο που έχει αναλάβει η αμερικανική εταιρεία στην Ελλάδα είναι εν πολλοίς επτασφράγιστο μυστικό. Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία:

 • Συνεργάστηκε από την έναρξη της πανδημίας με την ελληνική κυβέρνηση για να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων με την παροχή δεδομένων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19. 
 • Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πλατφόρμα λογισμικού Palantir Foundry για να παρέχει στους κυβερνητικούς αξιωματούχους που ασχολούνται με την πανδημία, οδηγίες, «ροές εργασιών».
 • Έχει αναπτύξει ένα κέντρο ελέγχου κρίσεων για τον πρωθυπουργό, το οποίο εμφανίζει μια ολιστική επισκόπηση της κατάστασης της πανδημίας COVID-19 στην Ελλάδα σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με τον Alex Karp, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση προέκυψε ως αναγκαιότητα μόλις ξεκίνησε η πανδημία. «Έχουμε διαδραματίσει άμεσα βασικό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης του COVID-19, η οποία από την εμπειρία μας ήταν μία από τις καλύτερες στον κόσμο και ανυπομονούμε να διευρύνουμε αυτήν τη συνεργασία για τα επόμενα χρόνια» ανέφερε σχετικά.

Τι δεν λέει η κυβέρνηση

Οι γενικόλογες ανακοινώσεις της εταιρείας και η σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης, γεννούν πλήθος ερωτημάτων:

 • Τι ακριβώς κάνει η εταιρεία και ποια στοιχεία επεξεργάζεται;
 • Συλλέγει και η ίδια στοιχεία κι αν ναι, από ποια βάση δεδομένων;
 • Τι κατευθύνσεις έδωσε στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας
 • Επεξεργάζεται και η Palantir τον αριθμό των τεστ, των κρουσμάτων και των θανάτων;
 • Ποια στοιχεία παρέχει σε πραγματικό χρόνο στον Κυριάκο Μητσοτάκη;
 • Αποτελεί μια τρίτη εκδοχή, μετά τα διπλά αρχεία ΗΔΙΚΑ και ΕΟΔΥ;
 • Δεδομένου ότι συγκεντρώνει και επεξεργάζεται δεδομένα για να εντοπίσει συνδέσεις, μοτίβα και τάσεις, τι ακριβώς έχει συμβουλεύσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη που «πνίγηκε» στο δεύτερο κύμα της πανδημίας;
 • Τι κάνει τα δεδομένα που συγκεντρώνει; Τα αποθηκεύει; Ποιος εγγυάται ότι δεν κάνει «εμπόριο» και μάλιστα προσωπικών δεδομένων που άπτονται ευαίσθητων ιατρικών στοιχείων;
 • Πόσα χρήματα έχουν δοθεί στην αμερικανική εταιρεία; Υπάρχει η σύμβαση συνεργασίας στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ;
 • Η επέκταση της συνεργασίας σε ποιον τομέα αφορά;

Είναι χαρακτηριστικό ότι η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, έκανε στις 10 Δεκεμβρίου,  Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Όπως αναφέρει στην αίτηση: «Πληροφορούμαστε από δημοσιεύματα του εξωτερικού ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται «από την αρχή της πανδημίας» σε συνεργασία με την εταιρεία Palantir Technologies. Όμως, αποτύχαμε να εντοπίσουμε οπουδήποτε κάποια σχετική σύμβαση. Σε αυτή τη συνάφεια και κατόπιν τούτων, παρακαλείται ο κ. Υπουργός να καταθέσει στο Σώμα τη σύμβαση, ή τις συμβάσεις/συμφωνίες φορέων της Ελληνικής Δημοκρατίας με την εταιρεία Palantir Technologies». 

Η Palantir η CIA και ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών»

Η εταιρεία επέλεξε το όνομά της από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και συγκεκριμένα από μία από τις μαγικές σφαίρες που επέτρεπε στους χρήστες της να επικοινωνούν εξ αποστάσεως, αλλά και να βλέπουν γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σε μακρινές τοποθεσίες, ή που έχουν συμβεί στο παρελθόν.

Καθόλου τυχαία η επιλογή του ονόματος αφού πρόκειται για μια εταιρεία «εξόρυξης data» η οποία παρέχει εργαλεία επεξεργασίας δεδομένων σε εταιρείες και κυβερνήσεις.

Πρόκειται για μια εταιρεία που κάνει πολλές δουλειές με τη CIA και σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του Bloomberg  οι τεχνολογίες που έχει αναπτύξει, ίσως, είχαν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τον εντοπισμό του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Παλαιότερο δημοσίευμα του Guardian, ανέφερε ότι με τη βοήθεια της Palantir φυλακίστηκε ο διαβόητος επιχειρηματίας - οικονομικός απατεώνας Μπέρνι Μέιντοφ, ενώ τεχνολογίες της έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση τρομοκρατών και οικονομικών εγκληματιών.

Η εταιρεία έχει δεχθεί κριτική ότι προσέφερε τις υπηρεσίες της στον Τραμπ, προκειμένου να εντοπίζει παράνομους μετανάστες που οδηγήθηκαν σε απέλαση, κάτι που παραδέχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Palantir.

Στις αρχές Οκτωβρίου ρεπορτάζ του BBC έκανε λόγο για αμφιλεγόμενη εταιρεία η οποία κατάφερε στο  ντεμπούτο της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να πετύχει αποτίμηση 22 δισ. δολαρίων. «Πρόκειται για εντυπωσιακό επίτευγμα για μία εταιρεία, η οποία δεν έχει εμφανίσει μέχρι στιγμής ποτέ κέρδη, ενώ έχει να αντιμετωπίσει ανησυχίες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας και στηρίζεται σε κρατικές υπηρεσίες για το ήμισυ σχεδόν των εσόδων της».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL