Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
28.3°C31.0°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
28.9°C30.6°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.9°C27.0°C
2 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
28.0°C30.0°C
1 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
30.0°C30.0°C
1 BF 35%
Μητσοτάκης - Palantir / Τι παραδέχονται και τι δεν είπαν για τη μυστική συμφωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μητσοτάκης - Palantir / Τι παραδέχονται και τι δεν είπαν για τη μυστική συμφωνία

Ο Μητσοτάκης σε συνέντευξη στον Alpha
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Με αστείες δικαιολογίες προσπαθούν να κυβερνητικά στελέχη να ξεπεράσουν τα σοβαρά ερωτήματα που έχουν προκύψει από την αποκάλυψη της κρυφής συνεργασίας με την αμερικανική εταιρεία Palantir Technologies εκ των βασικών συνεργατών της CIA.

Μετά το ρεπορτάζ του avgi.gr και άλλα ΜΜΕ ασχολήθηκαν με το θέμα, με την κυβέρνηση να αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς προβλέπει η συνεργασία της με την Palantir και γιατί η σύμβαση δεν έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Κύκλοι του αρμόδιου υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις με σχόλιό τους στην «Eφημερίδα των Συντακτών», καταφέρνοντας, όμως, να περιπλέξουν την υπόθεση.

Γιατί η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε τη σύμβαση

Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου, «αν υπήρχε πρόθεση απόκρυψης της συνεργασίας δεν θα υπήρχε ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας». 
Εν ολίγοις το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν χρειαζόταν να ενημερώσει πολίτες και κόμματα αφού το bussnesswire, φιλοξένησε ανακοίνωση της εταιρείας. 

Και αυτό, δηλαδή, το να υποκαθιστά μια ιδιωτική εταιρεία ένα υπουργείο είναι... κανονικότητα. Με αυτή τη λογική, η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να βγάλει καμιά ανακοίνωση για συμβάσεις που υπογράφει με εταιρείες για έργα, προμήθειες. Δεν θα χρειαζόταν για παράδειγμα για να ανακοινώσει συμβάσεις με τη LAMDA DEVELOPMENT αφού θα το έκανε η εταιρεία.

Γιατί δεν ανάρτησαν τη σύμβαση στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Καμιά πειστική δικαιολογία δεν έδωσαν οι πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στο ερώτημα γιατί η σύμβαση δεν έχει αναρτηθεί στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Υποστήριξαν ότι είναι pro bono υπηρεσίες, εν ολίγοις δωρεά της αμερικανικής εταιρείας. Μόνο που και αυτές οι συμβάσεις θα πρέπει να αναρτώνται στο διαδίκτυο.

Εντύπωση προκαλεί και η δήλωση των ίδιων πηγών ότι είναι διατεθειμένοι να δείξουν τη σύμβαση στους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.
Να σημειωθεί ότι δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε κυβέρνησης να αποφασίζει ποιες συμβάσεις θα δώσει στα κόμματα και ποιες όχι, πολύ περισσότερο όταν έχει ήδη ζητηθεί από το ΜέΡΑ25 η κατάθεση των σχετικών εγγράφων στη Βουλή.

Τι στοιχεία λένε ότι συλλέγει

Εξαιρετικά γενικόλογη ήταν και η αναφορά στο τι στοιχεία συλλέγει η Palantir, αφού σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν είναι επιδημιολογικά ενώ δεν κρατούνται προσωπικά στοιχεία.

Όπως υποστήριξαν στην εφημερίδα των Συντακτών, συλλέγουν στοιχεία για την κίνηση στους δρόμους, στα λιμάνια και στα διόδια καθώς την κατανάλωση βενζίνης σε συγκεκριμένες ώρες και ημέρες.

Τι δεν λένε

Με αυτά τα δεδομένα από την αντίδραση της κυβέρνησης επαναφέρουμε ορισμένα από τα ερωτήματα που είχαμε θέσει από την αρχή και συγκεκριμένα:

-Τι ακριβώς κάνει η εταιρεία και ποια στοιχεία επεξεργάζεται;

-Τι κατευθύνσεις έδωσε στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας;

-Δεδομένου ότι συγκεντρώνει και επεξεργάζεται δεδομένα για να εντοπίσει συνδέσεις, μοτίβα και τάσεις, τι ακριβώς έχει συμβουλεύσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη που «πνίγηκε» στο δεύτερο κύμα της πανδημίας;

-Τι κάνει τα δεδομένα που συγκεντρώνει; Τα αποθηκεύει; Ποιος εγγυάται ότι δεν κάνει «εμπόριο» και μάλιστα προσωπικών δεδομένων που άπτονται ευαίσθητων ιατρικών στοιχείων;

-Η επέκταση της συνεργασίας τι αντικείμενο έχει;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL