Θεσσαλονίκη
Μήνυμα νίκης και ανατροπής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) έστειλε χθες η υποψήφια περιφερειάρχης με τη Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα Δέσποινα Χαραλαμπίδου, παρουσιάζοντας τους επτά υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες του συνδυασμού, ενώ προειδοποίησε τους πολίτες ότι η δήθεν ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα είναι το "σχέδιο Β'" της Ν.Δ. για την περιφέρεια.
«Στόχος μας είναι να γκρεμιστεί το μνημονιακό κάστρο της ΠΚΜ. Στόχος μας είναι να αποδείξουμε ότι στην Κεντρική Μακεδονία είναι εφικτή η υλοποίηση ενός εναλλακτικού σχεδίου ανάπτυξης του θεσμού της περιφέρειας, μαζί με τα κινήματα, τους εργαζόμενους και τους αγρότες. Ένα σχέδιο που θα στηρίζει τα συνεταιριστικά εγχείρηματα, την αειφόρο ανάπτυξη, θα υπερασπίζεται την προστασία του περιβάλλοντος και θα εκμεταλλευτεί όλους τους διαθέσιμους πόρους για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι η πορεία της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας θα είναι νικηφόρα τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο των εκλογών.
Η Δ. Χαραλαμπίδου έστρεψε τα βέλη της και προς τους δύο υποψήφιους της Ν.Δ., επισημαίνοντας ότι ο «επίσημος» Γ. Ιωαννίδης ψήφισε και το τελευταίο Μνημόνιο στη Βουλή, που στέλνει στην ανεργία σχολικούς φύλακες, καθηγητές, καθαρίστριες και άλλους εργαζόμενους, και την ίδια ώρα «τάζει» θέσεις εργασίας. Τον «ανεπίσημο» υποψήφιο Απ. Τζιτζικώστα τον χαρακτήρισε συνέχεια της διοίκησης Ψωμιάδη, αφού ο βασικός κορμός του ψηφοδελτίου του προέρχεται από τον συνδυασμό του έκπτωτου περιφερειάρχη. Παράλληλα, άφησε αιχμές ότι με διάφορες επιλογές προσώπων προσπαθεί να ρίξει γέφυρες στη Χ.Α., ενώ δεσμεύθηκε για μια ακόμη φορά ότι «δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ σε κακοδιαχείριση και σε σκοτεινές τσέπες ημετέρων, όπως μας έχει συνηθίσει αυτή η περιφέρεια», αφήνοντας αιχμές προς τις μέχρι σήμερα διοικήσεις της.
Η Δ. Χαραλαμπίδου, που σήμερα θα επισκεφθεί την ΕΡΤ3, κάλεσε τους αντιπάλους της να συμφωνήσουν σε ένα ντιμπέιτ που θα πραγματοποιηθεί στα στούντιο της ΕΤ3, προκειμένου να πουν όλοι καθαρά τι σκοπεύουν να κάνουν με τα φλέγοντα ζητήματα της περιφέρειας, όπως είναι το ξεπούλημα του νερού της Θεσσαλονίκης από το ΤΑΙΠΕΔ, οι ανοιχτές εξορύξεις χρυσού στις Σκουριές και αλλού, η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, των αεροδρομίων κ.ά. Ερωτηθείσα σχετικά, χαρακτήρισε «υποκριτικά» τα ψευδίσματα του κ. Τζιτζικώστα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές και υπενθύμισε ότι ο αντιπεριφερειάρχης του στις Σέρρες υπέγραψε να γίνει αντίστοιχη εξόρυξη στην περιοχή Χαροπό.
Παρουσιάζοντας τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες και υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους του συνδυασμού της, τόνισε ότι "το ψηφοδέλτιό μας δεν έχει ανθρώπους από μεγάλα τζάκια, μεγαλοτσιφλικάδες, πρώην υπουργούς και μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά ανθρώπους της δουλειάς, πρωταγωνιστές στα κινήματα και νέους ανθρώπους που εκπροσωπούν τους αγώνες της γενιάς τους». Στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες.
Ο Σάκης Χειμώνας, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας μετά την πτώση της κλωστοϋφαντουργίας, ενώ σχολίασε ότι «μεγάλωσα και ανδρώθηκα σε ένα τσιφλίκι, αυτό που έχει ο Τζιτζικώστας στη Σφηκιά Ημαθίας. Το ξέραμε σαν τσιφλίκι του Μπέη, αλλά είναι του Τζιτζικώστα. Κληρονόμησε και τη θέση στη Βουλή και στην περιφέρεια». Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και νυν περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι «ο κ. Τζιτζικώστας προσπάθησε να απεκδυθεί τον 'ψωμιαδισμό' και οι συνυποψήφιοί του είναι ο σκληρός πυρήνας του 'ψωμιαδισμού'», ενώ πρόσθεσε ότι ο νυν περιφερειάρχης απέφυγε να τοποθετηθεί σε όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή. «Τζιτζικώστας και Ιωαννίδης επενδύουν στην απραξία και τηρούν σιγήν ιχθύος», είπε χαρακτηριστικά. Ο νεότερος σε ηλικία Λάζαρος Λαζαρίδης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης στην Π.Ε. Κιλκίς, μίλησε για τα οξυμένα προβλήματα της νέας γενιάς, ενώ ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Παύλος Κελεσίδης, αναφέρθηκε στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα οι αγρότες δεν έχουν αποζημιωθεί για τις καταστροφές από την περσινή χαλαζόπτωση.
Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Στάθης Συμεωνίδης αναφέρθηκε στα κινήματα που έχουν αναπτυχθεί στην Πιερία και οι υποψήφιοι αντιπεριφειάρχες Σερρών Σταύρος Παπαϊωάννου και Χαλκιδικής Λάζαρος Τόσκας μίλησαν για τις ανοιχτές εξορύξεις χρυσού που σχεδιάζονται όχι μόνο στον Κάκαβο, αλλά και στις Σέρρες, το Κιλκίς και αλλού. Ο τελευταίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στον Δήμο Αριστοτέλη θα εκλεγεί κινηματικός δήμαρχος.
Τέλος, η Δ. Χαραλαμπίδου παρουσίασε 43 υποψήφιους συμβούλους της Π.Ε. Θεσσαλονίκης που είναι: Μ. Βασιλειάδου, Σ. Βασιλειάδου, Β. Γεράσης, Μ. Γκίγκας, Γ. Γρηγοριάδης, Θ. Δάρης, Ε. Δρόσου, Αν. Ζέρβας, Τ. Καλαμπάκα, Δ. Καμπούρης, Ν. Καραβασίλης, Αλ. Καρακεχαγιάς, Αθ. Κέντης, Α. Κερσανίδης, Δ. Κεχαγιάς, Αθ. Κλείστας, Μ. Κουτσουρίδου, Γ. Κρεστενίτης, Γ. Κυρίτσης, Κρ. Μακνέα, Κυρ. Μάλαμα, Θ. Μαρίνης, Μ. Μοναστηρίδης, Γ. Μπαλτατζή, Ν. Μάντιος, Γ. Μπιτάκος, Γ. Παναγιωτίδης, Γ. Παπαϊωάννου, Γ. Παπακωνσταντίνου, Σ. Πασχαλίδης, Κ. Πολυχρονίδης, Αν. Ρογδάκη, Β. Ρόκος, Χρ. Ρώσιος, Τρ. Σερμέτης, Χρ. Σουλτανίδου, Μιχ. Σπάσος, Μ. Σταθόπουλος, Στ. Στρατόπουλος, Ντ. Ταχταλίδου, Γ. Τοζίδης, Δ. Τσιγγάνης και Θ. Φέστας.