Live τώρα    
35°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
35 °C
32.2°C36.8°C
2 BF 30%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
33 °C
29.1°C35.7°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
31 °C
30.0°C35.4°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
30 °C
28.8°C31.4°C
3 BF 50%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
34 °C
33.9°C35.2°C
0 BF 24%
Δολοφονία Μιχάλη Κατσούρη / Πινγκ πονγκ ευθυνών από τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ για το φιάσκο της Νέας Φιλαδέλφειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δολοφονία Μιχάλη Κατσούρη / Πινγκ πονγκ ευθυνών από τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ για το φιάσκο της Νέας Φιλαδέλφειας

νεα-φιλαδελφεια

Σε πινγκ πονγκ ευθυνών για το αστυνομικό φιάσκο με τους Κροάτες χούλιγκαν, που οδήγησε στα αιματηρά επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας και τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στις 7 Αυγούστου, έχουν επιδοθεί οι ελεγχόμενοι πειθαρχικά αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο της ένορκης διοικητικής εξέτασης. Όπως αποκαλύπτει με ρεπορτάζ της σήμερα Παρασκευή (29/9) η «Καθημερινή», στα υπομνήματά τους στο πλαίσιο της έρευνας, ο ένας «δείχνει» τον άλλον, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τον ρόλο που είχαν στην αλυσίδα επιχειρησιακών λαθών και παραλείψεων της ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση έχει ολοκληρωθεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο, εκκρεμεί η έκδοση του τελικού πορίσματος από τον διενεργών την ΕΔΕ αντιστράτηγο Λευτέρη Γκαρίλα. Μεταξύ άλλων έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις ο επικεφαλής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ) Αστέριος Ματζιώκας, οι βοηθοί του Δημήτρης Δάβαλος και Βασίλης Καλαμπόκης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του αρχηγείου Ματθαίος Γιαννούλης και ο διοικητής της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους (ΥΑΒΑΧ) Κώστας Χριστόλογλου. Εκτός από τον επικεφαλής της ΓΑΔΑ, οι υπόλοιποι έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της εις βάρος τους πειθαρχικής έρευνας. 

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, από τα υπομνήματα των αξιωματικών της ΕΛΑΣ αποκαλύπτεται μια σειρά επιχειρησιακών λαθών, έλλειψη εμπειρίας και πρωτοβουλιών, καθώς και ασαφείς εντολές, που είχαν ως αποτέλεσμα οι χούλιγκαν της Ντιναμό να διασχίσουν ανενόχλητα όλη τη χώρα πριν καταλήξουν στη Νέα Φιλαδέλφεια και συγκρουστούν με οπαδούς της ΑΕΚ.

Χαρακτηριστικό είναι το υπόμνημα που κατέθεσε στο πλαίσιο της ΕΔΕ ο προϊστάμενος της ΓΑΔΑ, Αστέριος Ματζιώκας. Όπως αναφέρει, το αρχηγείο της ΕΛΑΣ ήταν ήδη ενήμερο για την επικινδυνότητα του αγώνα ήδη από τις 25 Ιουλίου, ενώ στις 4 Αυγούστου η ηγεσία του σώματος ενημερώθηκε εγγράφως και για την επικείμενη άφιξη στη χώρα 200 οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Αποδέκτες μάλιστα του εγγράφου, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν μεταξύ άλλων ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., ο υπαρχηγός του σώματος, αλλά και ο διενεργών την ΕΔΕ, για τον οποίο μάλιστα έθεσε θέμα εξαίρεσης. Μόνη εντολή του αρχηγείου προς τις υφιστάμενες διευθύνσεις, μεταξύ των οποίων και η ΓΑΔΑ, ήταν κατά τον Αστ. Ματζιώκα οι πληροφορίες για τις κινήσεις των Κροατών «να ληφθούν υπόψη κατά τον σχεδιασμό των επιβαλλόμενων μέτρων». Την ίδια ώρα και ενώ το γραφείο της Interpol Μαυροβουνίου είχε ενημερώσει με σήμα του στις 10.25 το πρωί της 7ης Αυγούστου για την κάθοδο των Κροατών, το αρχηγείο απέστειλε μια «τυπική, γενική διαταγή» αρκετές ώρες αργότερα. 

Απουσία εντολών από την ηγεσία

«Ουδέποτε μου δόθηκε εντολή προκειμένου να ακινητοποιήσω τα οχήματα των Κροατών. Ουδέποτε μου δόθηκε η εντολή να ενισχύσω με αστυνομικές δυνάμεις τα διόδια της Ελευσίνας», αναφέρει στο δικό του υπόμνημά του ο 1ος βοηθός ΓΑΔΑ, Δημήτρης Δάβαλος. Ο ίδιος επιρρίπτει μερίδιο ευθύνης στον άμεσο προϊστάμενό του, σημειώνοντας ότι «είχε την πεποίθηση, με βάση τις πληροφορίες που είχε λάβει, ότι προορισμός των Κροατών ήταν το γήπεδο του Παναθηναϊκού». Όσο για το γιατί απέσυρε τη μοναδική διμοιρία που βρισκόταν νωρίτερα έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, ο Δ. Δάβαλος αναφέρει στο υπόμνημά του πως αυτό έγινε με την έγκριση του επικεφαλής της ΓΑΔΑ, προκειμένου αυτή να βρίσκεται «πλησίον του συνδέσμου οπαδών του Παναθηναϊκού στον Αρειο Πάγο».

Από την πλευρά του, ο δεύτερος βοηθός ΓΑΔΑ, ταξίαρχος Βασίλης Καλαμπόκης, γράφει στο δικό του υπόμνημα ότι με δική του πρωτοβουλία ενισχύθηκαν με δύο ομάδες ΟΠΚΕ οι δυνάμεις που είχαν διατεθεί στα διόδια της Ελευσίνας, προκειμένου να ακινητοποιήσουν το κονβόι με τους Κροάτες. Και ότι αρκετές ώρες αργότερα και μη έχοντας πληροφορίες για τις κινήσεις των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και με την «παρότρυνση» του Δ. Δάβαλου, αποφάσισε να τις αποσύρει. «Η εντολή δόθηκε μέσω Κέντρου. Θα μπορούσαν, αν διαφωνούσαν, να ανακαλέσουν την εντολή μου», σημείωσε.

Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας «δεν είναι αρμόδια για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τον εν γένει συντονισμό των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας» υποστηρίζει από την πλευρά του ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος της υπηρεσίας Κώστας Χριστόλογλου. Όπως υποστηρίζει μέσω του υπομνήματός του, ενημέρωσε για την είσοδο των Κροατών τον αναπληρωτή διοικητή της Ασφάλειας Αττικής, ενώ η  υπηρεσία του κατάφερε να πληροφορηθεί ότι οι οπαδοί της ΑΕΚ είχαν μάθει για το ενδεχόμενο άφιξης των Κροατών και είχαν απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από την «OPAP Arena».

Τέλος, ο αναπληρωτής διοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορίνθου υποστηρίζει ότι το σήμα του αρχηγείου έφτασε στην υπηρεσία του την επομένη των αιματηρών επεισοδίων και θέτει το ερώτημα γιατί οι υπηρεσίες της ΕΛΑΣ δεν απαγόρευσαν την είσοδο των Κροατών προτού αυτοί διασχίσουν τον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς, όπως εξάλλου προβλέπει ο κώδικας συνόρων Σένγκεν για περιπτώσεις απειλής της δημόσιας τάξης.

Μηνύσεις από αστυνομικό διευθυντή 

Στο μεταξύ, μήνυση κατά του αρχηγού της ΕΛΑΣ, του προϊσταμένου του Επιτελείου και διενεργών την ΕΔΕ καθώς και του γενικού επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος κατέθεσε στις 4 Σεπτεμβρίου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο αστυνομικός διευθυντής Ματθαίος Γιαννούλης, που υπηρετούσε στη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης του αρχηγείου, κατηγορώντας τους μεταξύ άλλων για παράβαση καθήκοντος.

Το σκεπτικό του είναι ότι ενώ είχαν ενημερωθεί από τον ίδιο για τις κινήσεις των Κροατών χούλιγκαν έβαλαν στο αρχείο τα επίμαχα πληροφοριακά δελτία και για να αποσείσουν τις ευθύνες τους διέταξαν ΕΔΕ, την οποία ανέλαβε να φέρει εις πέρας ο Λευτέρης Γκαρίλας, Νο 3 στην ιεραρχία. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Μ. Γιαννούλη, ο Λ. Γκαρίλας έχει ευθύνη για όσα συνέβησαν την 7η Αυγούστου.

Η μηνυτήρια αυτή αναφορά ήγειρε και θέμα εξαίρεσης του επιφορτισμένου με την ΕΔΕ Λ. Γκαρίλα, ο οποίος συνέταξε σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας εμπιστευτικό έγγραφο προς τον αρχηγό Λάζαρο Μαυρόπουλο. Σ’ αυτό, κατά τις ίδιες πληροφορίες, υποστηρίζει ότι η κοινοποίηση της αλληλογραφίας στα υπασπιστήριά τους, δεν σημαίνει ότι έλαβαν γνώση του περιεχομένου της. Αναφέρει ακόμα ότι ο Μ. Γιαννούλης περιορίστηκε σε γενικού χαρακτήρα οδηγίες και εντολές για την αντιμετώπιση των χούλιγκαν. 

Με βάση τα παραπάνω, ο αρχηγός και λόγω αρμοδιότητας ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Μανώλης Λογοθέτης απέρριψαν το αίτημα εξαίρεσης. Έτσι, ο αστυνομικός διευθυντής Μ. Γιαννούλης κατέθεσε νέα μηνυτήρια αναφορά στις 27 Σεπτεμβρίου, στρέφοντας τα πυρά του και κατά του γ.γ. Δημόσιας Τάξης «Είναι γιατρός και στερείται νομικών γνώσεων», υποστηρίζει μεταξύ άλλων στην αναφορά του για τον Μ. Λογοθέτη.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL