Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Θάνατοι παιδιών / 15 ύποπτες υποθέσεις ερευνά η ΕΛΑΣ - Τι καταγγέλλουν οι γονείς για τον καρδιοχειρούργο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θάνατοι παιδιών / 15 ύποπτες υποθέσεις ερευνά η ΕΛΑΣ - Τι καταγγέλλουν οι γονείς για τον καρδιοχειρούργο

διάδρομος νοσοκομείου με παιδικές ζωγραφιές
Φωτογραφία αρχείου ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Σε εξέλιξη είναι η έρευνα της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών για τους θανάτους 15 παιδιών σε δύο νοσοκομεία της Αττικής, με τους γονείς να καταγγέλλουν ότι χάθηκαν από πλημμελείς ενέργειες του παιδιοκαδιοχειρούργου που είχε αναλάβει και τα 15 περιστατικά.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής» αρχή για την έρευνα αποτέλεσε επιστολή που έστειλε στις 23 Απριλίου 2021 στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) του υπουργείου Υγείας ο Σύλλογος Βορείου Ελλάδος για άτομα με συγγενείς καρδιοπάθειες «Παιδικές Χαρές», με την οποία και κοινοποιεί επιστολή των «Γονέων και Οικογενειών Παιδιών με Καρδιοπάθειες» που είχε λάβει λίγα 24ωρα νωρίτερα.

Στην επιστολή που έχει στην διάθεσή της η εφημερίδα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «τα περίπου 70 χειρουργεία που από πέρυσι πραγματοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη κλινική, το 20% των παιδιών έχασαν τη ζωή τους και πολλά ακόμα δεν ανέκτησαν τις αισθήσεις τους ποτέ μετά την εγχείρησή τους. Έμειναν φυτά.

Δεκαπέντε παιδιά που μας κάνουν να μην μπορούμε να κοιμηθούμε τα βράδια, να μην μπορούμε να αναπνεύσουμε. Όταν τον ρωτήσαμε τι δεν πήγε καλά, σε άλλους είπε ότι έφταιγαν τα μηχανήματα, σε άλλους ότι έφταιγε το προσωπικό της ΜΕΘ, σε άλλους τα φάρμακα και σε άλλους το ότι έφταιγε η καρδιά του παιδιού που ποτέ δεν ανταποκρίθηκε. Αλλά και ακόμα το ανήκουστο, ότι τα πήγαμε να χειρουργηθούν πολύ αργά. Όλα φρικτά ψέματα».

Στο ίδιο κείμενο, αλλά και σε παρόμοια έγγραφα που έφτασαν στο υπουργείο Υγείας και σε άλλους φορείς αναφέρονται και άλλες καταγγελίες για τον συγκεκριμένο γιατρό: «Παρότι εμφανίζεται ότι χειρουργεί αφιλοκερδώς, στόχος του είναι οι εισπράξεις μεγάλων χρηματικών ποσών μέσω μιας ξένης «φιλανθρωπικής» ΜΚΟ δικής του επινόησης, η οποία είναι υπό εκκαθάριση από το 2011». Ακόμα αναφέρεται ότι «διακηρύττει επίσης πως είναι ο κάτοχος μιας παγκόσμιας πατέντας (δακτυλίου που χρησιμοποιείται στις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις), η οποία όμως δεν χρησιμοποιείται λόγω ανεπιτυχούς εφαρμογής της». Και συμπληρώνεται ότι «η διεύθυνση Έδρας και λειτουργίας του είναι επίσης ψεύτικη κι ανυπόστατη. Ο προσωπικός λογαριασμός που παραθέτει προς δωρεές είναι προσωπικός του, όπως και ότι δηλώνει διαφορετικούς αριθμούς (από 5.000 έως 17.000) των παιδιών που φέρεται να έχει χειρουργήσει διεθνώς».

Αρνείται τις κατηγορίες ο καρδιοχειρουργός 

Ο ίδιος ο γιατρός αρνείται τις κατηγορίες υπογραμμίζοντας ότι οι επιστολές είναι ανώνυμες και πως βρίσκεται στη διάθεση των Αρχών όταν και αν του ζητηθεί να καταθέσει. Μιλώντας στο Mega ο γιατρός ανέφερε πως οι θάνατοι δεν είναι αυτοί που καταγγέλλονται, σημειώνοντας ωστόσο πως επειδή οι περιπτώσεις που χειρουργεί είναι δύσκολες, υπάρχει μια μικρή θνητότητα.

«Πρώτον, δεν έχω 15 περιστατικά που πέθαναν. Έχω χειρουργήσει 1.000 περιστατικά. Δεν υπάρχει καμιά επίσημη καταγγελία. Τίποτα. Ο εισαγγελέας είναι εδώ, μπορούν να ρωτήσουν. Χειρουργώ δύσκολα, περίπλοκα περιστατικά. Υπάρχει μια θνητότητα» είπε και πρόσθεσε ακόμα ότι:  «Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι μηδέν, κυμαίνεται μεταξύ 1,7% και 2,3%. Έχω μια τράπεζα δεδομένων. Μπορώ να τα βγάλω αναλυτικά και να τους τα δώσω. Δεν έχω 15 θανάτους».

Ο καρδιοχειρούργος συμπλήρωσε ότι κανένας γονιός, από αυτούς που τον καταγγέλλουν, δεν τον έχει πλησιάσει και έκανε λόγο για «εκδίκηση». «Τίποτα, τίποτα. Όταν τα παράτησα κι έφυγα και πήρα τη σύνταξή μου από τη Γενεύη, έκλεισα το ελβετικό ίδρυμα και άνοιξα το ελληνικό ίδρυμα. Κι όλοι οι δωρητές, υπάρχει διαφάνεια, μπορούμε να ανοίξουμε όλους τους λογαριασμούς. Κι αν θέλετε μπορώ να τα στείλω στον Εισαγγελέα να κάνει την έρευνα να δούνε» είπε.

Και πρόσθεσε ακόμα: «Να δούνε αν υπάρχουν πληρωμές στην ιατρική ομάδα, προς τον [όνομα του]. Όλα είναι ξεκάθαρα. Εγώ δεν τρομάζω. Τρομάζω μόνο από τον Θεό. Ήταν ένας συνάδελφος, πρώην διευθυντής, τα παράτησε κι έφυγε. Νομίζω ότι είναι αυτή η έχθρα αυτού του συναδέλφου. Και μετά ξεκίνησαν από το 2019 – 2020 αυτές οι ανώνυμες επιστολές – καταγγελίες χωρίς όνομα και χωρίς υπογραφή. Είναι θέμα εκδίκησης».

Και κατέληξε λέγοντας ότι «Αυτός ο χειρουργός ήταν ο μοναδικός παιδοκαρδιοχειρουργός. Έρχεται κάποιος με παγκόσμια φήμη. Προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά. Δε ζητάει τις αμοιβές που ζητάει, πληρώνει και μετά για να χειρουργήσει αφιλοκερδώς. Αυτό είναι. Έχω χαλάσει την πιάτσα. Είναι απλά τα πράγματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL