Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.2°C27.6°C
2 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.1°C24.9°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.5°C24.9°C
1 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C23.0°C
2 BF 56%
Μίνα Γκάγκα / Προεκλογικός συλλέκτης εξώδικων με το ΕΣΥ σε διάλυση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μίνα Γκάγκα / Προεκλογικός συλλέκτης εξώδικων με το ΕΣΥ σε διάλυση

133342014.jpg

Όπως και με την εγκύκλιο για τις εφημερίες, έτσι και στην περίπτωση της ρουσφετολογικής προκήρυξης των 126 συντονιστών διευθυντών ΕΣΥ η αντίδραση των υγειονομικών ήταν ακαριαία και έντονη. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) ανακοίνωσε ότι θα επιδοθεί εξώδικο στη Μίνα Γκάγκα, της οποίας είναι πρωτοβουλία τα παραπάνω. Αυτό είναι το δεύτερο εξώδικο προς την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, έπειτα από αυτό που ανακοίνωσε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) για την εγκύκλιο που ουσιαστικά καταργούσε τις ειδικότητες και τελικά αποσύρθηκε άρον-άρον.

Η ΟΕΝΓΕ τόνισε ότι, ενώ τα νοσοκομεία είναι στα πρόθυρα λειτουργικής κατάρρευσης και το φαινόμενο των παραιτήσεων των νοσοκομειακών γιατρών παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας, η κυβέρνηση της Ν.Δ. τρέχει προεκλογικά να ξεμπερδεύει με τις εκκρεμότητες που της έχουν απομείνει για την πλήρη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρήσεις Α.Ε. Μάλιστα, επισημαίνει ότι αυτές οι 126 θέσεις συντονιστών διευθυντών ΕΣΥ αφορούν «πρόθυμους» της κυβέρνησης για να φέρουν σε πέρας τη βρόμικη δουλειά της απαρέγκλιτης υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής στον χώρο της Υγείας.

Είναι δε ενδεικτικό ότι την ίδια ώρα έχουν παγώσει όλες οι διαδικασίες που είχαν να κάνουν με προσλήψεις στο σύστημα Υγείας. Η κυβέρνηση καθυστέρησε την ένταξη επιμελητών Β, των οποίων ο διορισμός είχε προκηρυχθεί, με αποτέλεσμα να μην γίνει λόγω του εκλογικού νόμου. Με τα κενά που έχει το σύστημα, η πρόσληψη έστω και μικρού αριθμού εργαζομένων θα ήταν ανάσα για το σύστημα. Αντί να ξεπαγώσει αυτές τις προκηρύξεις, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέσω της Μίνας Γκάγκα, επέλεξε να προχωρήσει στους διορισμούς των συντονιστών διευθυντών με περίοδο υποβολής υποψηφιοτήτων από 15 έως 24 Μαΐου, ενώ οι εκλογές είναι στις 21 Μαΐου. «Οι κλινικές χρειάζονται νέους επιμελητές, όχι συντονιστές διευθυντές. Απαιτούμε να γίνουν όλες οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών, με προτεραιότητα στα τμήματα που ήδη βρίσκονται σε λειτουργική κατάρρευση» καταλήγει η ΟΕΝΓΕ.

Συνάντηση με την υπηρεσιακή υπουργό

Επίσης, οι νοσοκομειακοί γιατροί αιτούνται να συναντηθούν με την υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού ώστε να αιτηθούν την ακύρωση της συγκεκριμένης προκήρυξης. Με βάση το γράμμα του νόμου, η υπουργός πρέπει να ακυρώσει την προκήρυξη. Πρώτο και κύριο, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, γιατί από τη στιγμή που προκηρύσσονται επίσημα οι εκλογές, παγώνουν όλες οι διοικητικές μεταβολές στο Δημόσιο. Γι’ αυτό ακριβώς παγώνουν και οι διορισμοί γιατρών. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα ένας λόγος, πιο σημαντικός. Σύμφωνα με το σύνταγμα, μετά τη διάλυση της Βουλής, η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή και αποφασίζει μόνο για επείγοντα θέματα. Και σίγουρα η ρουσφετολογική προκήρυξη δεν είναι μπορεί να συγκαταλέγεται σ’ αυτή τη κατηγορία.

 

Ανασχεδιασμός της πυραμίδας του ΕΣΥ

Η πρωτοβουλία της Μ. Γκάγκα δείχνει σε έναν βαθμό τι σχεδιάζει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνολικά, για το ΕΣΥ. Ένα σύστημα Υγείας που θα αντιμετωπίζει τα κενά με μπαλώματα και όχι με μόνιμες προσλήψεις, ενώ «κουμάντο» θα κάνουν οι «πρόθυμοι» και οι άνθρωποι της Νέας Δημοκρατίας.

Μάλιστα, η προκήρυξη δείχνει και μια ενδεχόμενη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας. Για παράδειγμα, στο Γενικό Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας» υπηρετεί ήδη συντονιστής διευθυντής στην Ουρολογική Κλινική. Ωστόσο, η προκήρυξη της Μ. Γκάγκα προβλέπει και δεύτερο άτομο στην ίδια θέση. Επομένως, αν έχουμε μια νέα κυβέρνηση της Ν.Δ., κάπως πρέπει να λειτουργήσει αυτό το σχήμα. Το μόνο σενάριο που έχει ρεαλιστική βάση είναι η νέα κυβέρνηση να θεσμοθετήσει μια νέα θέση, αυτή του υπερσυντονιστή διευθυντή. Αυτός θα συντονίζει τους συντονιστές διευθυντές, οι οποίοι συντονίζουν τους διευθυντές. Με τη σειρά τους, στην ιεραρχία, από κάτω είναι οι επιμελητές και πιο κάτω οι ειδικευόμενοι γιατροί.

Επομένως, αυτό που εκτιμάται πως έχει ως σκοπό η Μ. Γκάγκα είναι να δημιουργήσει ακόμα μία μεγαλόβαθμη βαθμίδα στο ΕΣΥ, η οποία θα γεμίσει με όσους έβαλαν πλάτη στην κυβέρνηση για να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL