Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Ελλείψεις φαρμάκων / Μόνο με ηλεκτρονική συνταγή τα ελλειπτικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελλείψεις φαρμάκων / Μόνο με ηλεκτρονική συνταγή τα ελλειπτικά

Φάρμακα
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Μόνο με ηλεκτρονική συνταγή θα δίνονται πλέον στους πολίτες τα φάρμακα που βρίσκονται στην εκάστοτε λίστα του ΕΟΦ με τις ελλείψεις. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Υγείας η οποία δημοσιεύτηκε στη Διάυγεια, με χειρόγραφη συνταγή θα μπορούν να παίρνουν τα φάρμακά τους μόνο τρεις κατηγορίες:

  • Ασφαλισμένοι φορείς που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
  • Τουρίστες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρωπαίοι πολίτες που δεν κατέχουν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας
  • Μετανάστες που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ

Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται μετά τις ανακοινώσεις της προηγούμενης εβδομάδας από τον Θάνο Πλεύρη, ο οποίος επιχειρεί με αυτή τη ρύθμιση να ελέγχει καλύτερα τη διακίνηση των φαρμάκων. Επίσης, ο υπουργός Υγείας θέλει να διασφαλίσει ότι κανένας πολίτης που δεν χρειάζεται συγκεκριμένα φάρμακα που δεν είναι σε επάρκεια στην αγορά, δεν θα τα αγοράσει προληπτικά. Πάντως, το «στοκάρισμα» που ενδεχομένως γίνεται από ορισμένους πολίτες δεν ευθύνεται για τις ελλείψεις σε φάρμακα. Αντιθέτως, οι ελλείψεις οδήγησαν τους πολίτες να αγοράζουν φάρμακα, υπό τον φόβο μην ξεμείνουν.  

Επίσης, το μέτρο δεν αφορά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που θα συνεχίσουν οι πολίτες να τα παίρνουν κανονικά, ελεύθερα από τα φαρμακεία. Σε κάθε περίπτωση, οι ελλείψεις συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους πολίτες, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται σε εισπνεόμενα σκευάσματα για τα παιδιά, τα οποία βρίσκονται σε πλήρη έλλειψη και δεν υπάρχουν γενόσημα, εν μέσω μάλιστα έξαρσης των παιδικών ιώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL