Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Έλλειψη φαρμάκων / Ζήτημα ζωής για τους ασθενείς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έλλειψη φαρμάκων / Ζήτημα ζωής για τους ασθενείς

ΦΑΡΜΑΚΑ
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι ελλείψεις φαρμάκων δεν προκαλούν μόνο ταλαιπωρία στους ασθενείς αλλά και σοβαρότατα προβλήματα, που αγγίζουν την ίδια την επιβίωσή τους.

Η Βάσω Βακουφτσή, πρόεδρος Συλλόγου Ατόμων με Νόσο Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας, δηλώνει στην ΑΥΓΗ ότι υπάρχουν ασθενείς που πάνε από φαρμακείο σε φαρμακείο και προσπαθούν να εκτελέσουν συνταγή. Κάποιοι μπορεί να βρουν το φάρμακο ακόμα και σε άλλο δήμο ή σε άλλο νομό! «Αυτό δεν είναι κάτι που ταιριάζει σε ένα κράτος του 2022» σχολιάζει. «Το χειρότερο είναι ότι υπάρχει μία μερίδα -μικρή ευτυχώς- που καταφεύγει στο Διαδίκτυο. Το Ίντερνετ είναι ένα χαοτικό μέσο. Στην καλύτερη θα βρει ζαχαρόχαπο, που δεν κάνει ούτε καλό ούτε κακό. Στη χειρότερη μπορεί να του κάνει κακό».

Όπως δηλώνει η Β. Βακουφτσή, οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να εκτελέσουν συνταγές και οι ασθενείς έχουν μισοεκτελεσμένες ή ανεκτέλεστες συνταγές επί μήνες και περιφέρονται από φαρμακείο σε φαρμακείο. Το χειρότερο όμως είναι αν χρειαστεί κάποιος επείγον ένα φάρμακο και είναι ανοιχτά μόνο τα εφημερεύοντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Εκεί πραγματικά, αν ψάχνει κάποιος φάρμακο που είναι σε έλλειψη, σηκώνει τα χέρια ψηλά. Έψαχνα μία αντιβίωση και γύρισα όλα τα εφημερεύοντα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Δεν βρήκα τίποτα και το επόμενο πρωί κατάφερα να βρω ένα κουτί και αυτό όχι σε εφημερεύον, που ήταν η ανάγκη» μεταφέρει.

Παράλληλα, η ίδια υπογραμμίζει ότι όταν επιτέλους έρχεται ένα φάρμακο, εξαφανίζεται κατευθείαν, καθώς είναι μικρή η ποσότητα. Επίσης, ο ασθενής μπαίνει στη διαδικασία να στοκάρει, υπό τον φόβο ότι όταν το χρειαστεί, δεν θα το βρει. Αναφορικά με τα μέτρα του υπουργείου Υγείας επισημαίνει ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση, αλλά αν δεν αποδώσουν, δεν έχουν νόημα. «Ένα μέτρο κρίνεται και εκ του αποτελέσματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Εύη Ορφανού, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Σπανίων Παθήσεων Νομού Έβρου «Μαζί για Ζωή» τονίζει στην ΑΥΓΗ ότι παρά τις όποιες προσπάθειες του υπουργείου Υγείας, το πρόβλημα παραμένει. «Είχαμε ελλείψεις και σε ογκολογικά και σε άλλα φθηνά φάρμακα. Αυτά είναι τα φάρμακα που πάσχουν περισσότερο» εξηγεί και συμπληρώνει: «Υπάρχουν κάποιες ασθένειες οι οποίες χρήζουν καθημερινά κορτιζόνης. Αυτό οι άνθρωποι, αν δεν έχουν τη δόση από μία συγκεκριμένη κορτιζόνη επί καθημερινή βάση, μπορεί να πέσουν σε κώμα ή ακόμα και να πεθάνουν». Επομένως, δεν πρόκειται για ένα απλό θέμα, αλλά είναι ζητήματα ζωής. Μάλιστα, παραθέτει δύο ενδεικτικά παραδείγματα που αντικατοπτρίζουν την κατάσταση: «Πρόσφατα είχα μια ασθενή που έπρεπε να κάνει χημειοθεραπείες και δεν έβρισκε το φάρμακο για να τις κάνει. Αναγκάστηκε και έβαλε ένα άλλο φάρμακο, σαν υποκατάστατο. Επίσης, εγώ ήθελα να πάρω σταγόνες για τα μάτια, λόγω για επιπεφυκίτιδας. Το πιο απλό πράγμα και κοστίζει 2 ευρώ. Δεν βρήκα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL