Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Νομοσχέδιο Γκάγκα / Όποιος δεν έχει να πληρώσει δεν θα επιβιώσει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νομοσχέδιο Γκάγκα / Όποιος δεν έχει να πληρώσει δεν θα επιβιώσει

132561814a.jpg

Πρόσω ολοταχώς για ολοκληρωτική ταφόπλακα στη δημόσια και δωρεάν περίθαλψη οδεύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αφενός το νομοσχέδιο Γκάγκα και αφετέρου η ανακοίνωση για την έναρξη των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ διαλύουν ό,τι έχει απομείνει, εξαναγκάζοντας τους ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ, όπου πραγματοποιείται συλλογή υπογραφών νοσοκομειακών γιατρών για την απόσυρση του νομοσχεδίου, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχτεί την πολιτική της κυβέρνησης. «Προσπαθούν να καταργήσουν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών ΕΣΥ, καθιερώνουν γιατρούς μερικής απασχόλησης, δίνουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου σε γιατρούς ΕΣΥ, παγιώνουν τα τεράστια κενά και τις ατέλειωτες λίστες αναμονής, καταργούν κάθε έννοια ωραρίου και εργασιακού δικαιώματος». Συμπληρώνει ότι η λύση στους καθηλωμένους μισθούς δεν είναι να βγουν «στην πιάτσα της αγοράς Υγείας για να βρούμε πελατεία», να τρέχουν από το πρωινό ωράριο στα απογευματινά ιατρεία και από εκεί στις εφημερίες στις ιδιωτικές κλινικές και στα ιδιωτικά ιατρεία, χωρίς ξεκούραση, χωρίς ελεύθερο χρόνο, σε βάρος της υγείας και της ζωής γιατρών και ασθενών. «Δεν είναι λύση να πληρώνει αδρά ο ασθενής για να μπορεί να “ξεπεράσει” τις ατέλειωτες λίστες των χειρουργείων και να επισπεύσει την θεραπεία του» υπογραμμίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί».

Επισημαίνουν ότι ο σκοπός της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της λειτουργίας του νοσοκομείου με τη λογική «κόστους-οφέλους», η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι μόνοι κερδισμένοι να είναι οι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες θησαύρισαν ιδίως στη διάρκεια της πανδημίας και επιχειρούν να αυξήσουν περαιτέρω τα κέρδη τους.

Απορρίπτεται

Οι νοσοκομειακοί γιατροί απορρίπτουν τη λογική «όποιος δεν έχει να πληρώσει δεν θα επιβιώσει» και απαιτούν:

- Να μην τολμήσουν να καταθέσουν καν το νομοσχέδιο! Απορρίπτεται.

- Καμιά σκέψη για έναρξη επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ.

- Άμεσα μαζικές μόνιμες προσλήψεις και κάλυψη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων με θέσεις μόνιμης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άρση των αναστολών εργασίας.

- Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Αυτοτελής φορολόγηση 20% των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Άμεση πληρωμή στο ακέραιο του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων) και της ειδικής αποζημίωσης του άρθρου 88 και του άρθρου 90 του Ν. 4850/2021.

- Επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί-καταργηθεί (επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης-βιβλιοθήκης). Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Επίδομα χρόνου προϋπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου άσκησης ειδικότητας, 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο κατά 4% ανά διετία.

- Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

- Επαναφορά της πλήρους αστικής ευθύνης στο νοσοκομείο. Κατάργηση της επαίσχυντης εγκυκλίου Χουλιαράκη.

- Συμμετοχή στις συνελεύσεις των Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών και στις κινητοποιήσεις που αποφασίζονται ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL