Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
1 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.4°C
4 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.5°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Γρίπη πτηνών / SOS εκπέμπουν οι ειδικοί για την εξάπλωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γρίπη πτηνών / SOS εκπέμπουν οι ειδικοί για την εξάπλωση

ΑΡΓΥΡΟΠΕΛΕΚΑΝΟΣ
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Μια άλλη πανδημία, που την είχαμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια, έχει αφανίσει σχεδόν όλη την αποικία αργυροπελεκάνων στη λίμνη της Μικρής Πρέσπας. Η λεγόμενη γρίπη των πτηνών (Η5Ν1) κάνει έντονη φέτος την παρουσία της και στη χώρα μας και στο διάστημα αυτό «θερίζει» κυρίως τους αργυροπελεκάνους στις λίμνες της δυτικής Μακεδονίας. Αν και τα πρώτα νεκρά πουλιά εντοπίστηκαν πριν από τουλάχιστον δέκα ημέρες, δεν ξεκίνησε ακόμη η οργανωμένη περισυλλογή τους, με αποτέλεσμα να αυξάνονται καθημερινά τα άψυχα κουφάρια και να μολύνονται όλο και περισσότερα πουλιά, ενώ αυξάνει και ο κίνδυνος να μεταδοθεί ο ιός σε άλλα είδη ή και σε οικόσιτα πουλερικά.

Στα 1.000 τα νεκρά πουλιά

Σύμφωνα με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο από τον Σταθμό Περίθαλψης Άγριων Ζώων του Δήμου Καστοριάς, ήδη τα νεκρά πουλιά προσεγγίζουν ή και ξεπερνάνε τα 1.000, με τα περισσότερα κουφάρια να εντοπίζονται εντός και πέριξ της Μικρής Πρέσπας. Λιγότερα άψυχα κουφάρια αργυροπελεκάνων και ροδοπελεκάνων εντοπίζονται στη λίμνης Χειμαδίτιδα και στη λίμνη της Καστοριάς, όπου όμως έχουν προσβληθεί από τον ιό H5NI και ζευγάρια κύκνων, ενώ ήδη 60 εντοπίστηκαν νεκροί. 

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το φαινόμενο, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και να επεκταθεί και σε άλλους υγροβιότοπους και υδροβιότους της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Άμεσης προτεραιότητας είναι το να απομακρυνθούν τα νεκρά πουλιά όσο είναι χαμηλές οι θερμοκρασίες, πριν αρχίσουν να αποσυντίθενται,  για να πέσει το ιικό φορτίο στις συγκεκριμένες περιοχές. Μεγάλη είναι η ανησυχία των ειδικών για τις αποικίες των κορμοράνων που φωλιάζουν στις λίμνες των Πρεσπών και της Καστοριάς, καθώς συνεργάζονται με τους αργυροπελεκάνους στην ανεύρεση τροφής.

Οδηγίες στους πολίτες

Χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, που επισκέφθηκε τον Δήμο Πρεσπών τις προηγούμενες ημέρες, μιλώντας στην ΕΡΤ 3 είπε ότι θα ξεκινήσει σύντομα η διαδικασία της περισυλλογής και αποτέφρωσης των νεκρών πουλιών, ενώ ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης είπε ότι θα ξεκινήσει εντός της εβδομάδας. Στην ειδική σύσκεψη που έγινε για το θέμα, αποφασίστηκε και η συνδρομή του στρατού στην όλη προσπάθεια. Ο Δήμος Πρεσπών με ανακοίνωσή του κάλεσε όσους πολίτες έχουν οικόσιτα πουλερικά να τα περιορίσουν σε κλειστούς χώρους και να αναφέρουν στην Κτηνιατρική Υπηρεσία κάθε ύποπτο κρούσμα που τυχόν παρουσιάσουν, αλλά και όσοι πολίτες βρουν κάποιο νεκρό πουλί να ειδοποιήσουν τις αρμόδιες αρχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL