Live τώρα    
Αττική / Κατάλληλες και ακατάλληλες παραλίες για κολύμπι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αττική / Κατάλληλες και ακατάλληλες παραλίες για κολύμπι

(ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)

Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΕΟ) προχώρησε σε ελέγχους θαλάσσιων δειγμάτων στην Αττική ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες ποιες παραλίες είναι ασφαλείς για κολύμπι.

Οι επαναληπτικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΠΑΚΟΕ στις ακτές της Ανατολικής Αττικής στις 15/06/2026 περιέλαβαν συνολικά 30 σημεία ελέγχου. Από αυτά, τα 12 (40,0%) κρίθηκαν κατάλληλα για κολύμβηση, ενώ τα υπόλοιπα 18 σημεία (60,0%) χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλα, με βάση τα όρια της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ για τα μικροβιολογικά φορτία (E. coli και εντερόκοκκοι). Σε σύγκριση με τις μετρήσεις του Μαΐου, καταγράφεται επιδείνωση της συνολικής εικόνας, καθώς πλέον τα ακατάλληλα σημεία υπερτερούν αριθμητικά των κατάλληλων.

Αναφορικά με τις παραλίες της Ανατολικής Αττικής, η περιοχή του Πόρτο Ράφτη συγκεντρώνει τα περισσότερα ακατάλληλα δείγματα. Παράλληλα, αυξημένα μικροβιακά φορτία ανιχνεύθηκαν στα Λεγραινά, στο Σούνιο, στην Κερατέα, στη Βραυρώνα, στην Αρτέμιδα (Λούτσα) και στη Ραφήνα.

Επίσης, σε μετρήσεις από τον Πειραιά έως την Ανάβυσσο, οι πιο έντονες επιβαρύνσεις εντοπίζονται στον Πειραιά και στο Παλαιό Φάληρο. Σημαντικά προβλήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταγράφονται επίσης στην ευρύτερη περιοχή της Αναβύσσου και της Παλαιάς Φώκαιας.

Συνολικά, οι μετρήσεις του Ιουνίου δείχνουν ότι η Ανατολική Αττική εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικές τοπικές μικροβιακές επιβαρύνσεις, ιδιαίτερα σε κλειστούς κόλπους, λιμενικές εγκαταστάσεις και πυκνοκατοικημένες παράκτιες ζώνες. 

Τέλος, οι επαναληπτικές μετρήσεις του Ιουνίου δείχνουν ότι η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει ικανοποιητική στις περισσότερες οργανωμένες παραλίες των Νοτίων προαστίων, από τον Άλιμο έως τη Βάρκιζα. Ωστόσο, οι καταγραφές στην Πειραϊκή, στο Παλαιό Φάληρο, στη Λουμβάρδα και κυρίως στην περιοχή της Αναβύσσου και της Παλαιάς Φώκαιας καταδεικνύουν την ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης και εντατικοποίησης των ελέγχων για την προστασία της δημόσιας υγείας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Οι 29 ακατάλληλες τοποθεσίες

Ακολουθούν τα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση:

  • Οικισμός Όρμος Καταφυγή, Παναγία - Καταφυγιώτισσα. Παραλία Παλιά Φώκαια: στη μέση της παραλίας
  • Λεγραινά, παραλία Λεγραινών - οδός Αγ. Μαρίνας και Λ. Θησέως.
  • Σούνιο, παραλία Σουνίου. Λεωφ. Αθηνών – Σουνίου.
  • Λαύριο, παραλία Ασημάκη: κατασκηνώσεις αριστερά
  • Δήμος Λαυρεωτικής, παραλία Πουνταζέζα.
  • Λαύριο, παραλία Μαύρη Πέτρα (Νησάκι). Αρχή παραλίας, από δεξιά
  • Κερατέα, 3ο Λιμανάκι Δασκαλειού, Βίντζι Δασκαλειού.
  • Κερατέα, 1ο Λιμανάκι Δασκαλειού.
  • Κερατέα, παραλία Δασκαλειό, Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας.
  • Πόρτο Ράφτη, παραλία Αυλάκι, Λεωφ. Αυλακίου
  • Πόρτο Ράφτη, παραλία. Λεωφ. Αυλακίου: δεξιά γήπεδο ποδόσφαιρο/μπάσκετ
  • Πόρτο Ράφτη, παραλία: Οδός Αγ.Μαρίνας.
  • Πόρτο Ράφτη, παραλία: Οδός 25ης Μαρτίου 35 - 37.
  • Πόρτο Ράφτη, παραλία Άγιος Σπυρίδωνας, Λεωφ. Γ. Γκρέκου.
  • Βραυρώνα, κόλπος Πεταλιών, παραλία Κραβά.
  • Λούτσα, παραλία Αρτέμιδος: Λεωφ. Αρτέμιδος.
  • Ραφήνα, παραλία Ραφήνας Μαρίκες: Οδός Θάλειας.
  • Νέα Μάκρη, παραλία.
  • Πειραιάς, Πειραϊκή, Ακτή Θεμιστοκλέους: Οδός Θεμιστοκλέους και Αλ. Ζαΐμη.
  • Πειραιάς, Πειραϊκή, Ακτή Θεμιστοκλέους - Αγωγός
  • Πειραιάς, Ακτή Θεμιστοκλέους, Παραλία Φρεατίδα.
  • Παλαιό Φάληρο, παραλία Φλοίσβου. Λεωφ. Ποσειδώνος: Κοντά στάση λεωφορείου Παλμύρα
  • Δήμος Κορωπίου, παραλία Λουμβάρδας. Λεωφ. Αθηνών - Σουνίου. Στάση Λουμβάρδας.
  • Δήμος Σαρωνικού, Ανάβυσσος, παραλία Αναβύσσου, Λεωφόρος Αθηνών – Σουνίου: Αρχή
  • Δήμος Σαρωνικού, Ανάβυσσος, παραλία Αναβύσσου, Λεωφόρος Αθηνών – Σουνίου.
  • Δήμος Σαρωνικού, Ανάβυσσος, παραλία Παλαιάς Φώκαιας, Λεωφόρος Αθηνών – Σουνίου.
  • Δήμος Σαρωνικού, Ανάβυσσος, παραλία
  • Παλαιάς Φώκαιας, Λεωφόρος Αθηνών – Σουνίου.
  • Δήμος Σαρωνικού, Ανάβυσσος. Παραλία Παλαιάς Φώκαιας, Λεωφόρος Αθηνών – Σουνίου.

Ποιες παραλίες παραμένουν «πράσινες» και ασφαλείς

Παρά τη γενικότερη επιδείνωση, υπάρχουν αρκετές περιοχές στην Αττική που προσφέρουν απόλυτη ασφάλεια για τους λουόμενους, κυρίως λόγω της γεωγραφικής τους θέσης (ανοιχτές θάλασσες).

Σύμφωνα με το ΠΑΚΟΕ, οι ασφαλέστερες επιλογές είναι:

  • Το Μάτι, το Ζούμπερι και δύο από τα τρία σημεία στη Νέα Μάκρη.
  • Η παραλία του Μαραθώνα και ο Σχινιάς, που παραμένουν εντός των νόμιμων ορίων.
  • Το Θυμάρι, ο Χάρακας και η παραλία «Οξυγόνο» στο Λαύριο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0