Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Κορωνοϊός / Μάχη με τους διασωληνωμένους στη Θεσσαλονίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Μάχη με τους διασωληνωμένους στη Θεσσαλονίκη

Νοσηλεύτριες σε ΜΕΘ του ΚΑΤ
Φωτογραφία αρχείου (INTIME NEWS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ)

Με κομμένη την ανάσα περιμένουν νοσοκομειακοί γιατροί και ειδικοί επιστήμονες την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης στον βορειοελλαδικό χώρο μετά και τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της παραλλαγής  Όμικρον του SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Με δεδομένο ότι η σημερινή υπερβολική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία δεν προβλέπεται να υποχωρήσει σύντομα, τυχόν επικράτηση της νέας παραλλαγής σύντομα θα φέρει τέτοια ασφυξία στο σύστημα, που θα είναι ανθρωπίνως αδύνατον να περιθάλψει όλους τους ασθενείς ακόμη και σε απλές κλίνες. «Εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε» είναι η προτροπή τους προς όλους/ες, όπως και το να φορά ο κόσμος μάσκες παντού και να κρατά αποστάσεις ανεξάρτητα από το αν είναι εμβολιασμένοι/ες ή όχι.

Μέχρι στιγμής οι υγειονομικοί δεν βλέπουν από την πλευρά της κυβέρνησης κάποιο σχέδιο για το πώς θα ανταποκριθεί το σύστημα σε περίπτωση έκρηξης κρουσμάτων εξαιτίας της  Όμικρον ούτε και κάποια μέτρα ικανά να ανακόψουν την υπερμετάδοση του κορωνοϊού στην κοινωνία.  Όλοι/ες επισημαίνουν ότι τα σχολεία είναι από τις μεγαλύτερες εστίες διασποράς, αλλά το υπουργείο Παιδείας επιμένει πως αυτό δεν ισχύει και δεν αυστηροποιεί τα χαλαρά πρωτόκολλα που ευνοούν τη διασπορά.  Άλλη μια μεγάλη εστία διασποράς κατά τους ειδικούς επιστήμονες είναι τα αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ, αλλά το υπουργείο Μεταφορών και η διοίκηση του ΟΑΣΘ επιμένουν στο αφήγημα «δεν υπάρχει σχετική μελέτη...», αλλά και στο ότι τηρούνται τα μέτρα για τις πληρότητες όταν τις ώρες αιχμής ο κόσμος στοιβάζεται σαν παστές σαρδέλες σ’ αυτά.

«Να μην ωραιοποιούμε την πραγματικότητα»

«Η κατάσταση παραμένει άσχημη. Δεν πρέπει να ωραιοποιούμε την πραγματικότητα, γιατί αυτό δεν βοηθάει να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Να προσγειωθούμε στη σκληρή πραγματικότητα και να κάνουμε αυτά που πρέπει» δήλωσε ο συντονιστής της πανδημίας στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» και πνευμονολόγος Διαμαντής Χλωρός και ζήτησε ενίσχυση του συστήματος τονίζοντας και την ανάγκη για αύξηση των εμβολιασμών. Σχετικά με τους θανάτους μέσα στο 2021, είπε ότι ήταν υπερδιπλάσιοι από την περασμένη χρονιά, ενώ περίπου το 93% όσων αποβιώνουν είναι ανεμβολίαστοι.

Στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό τέλειωσαν στις 8 χθες το πρωί ακόμη μία ιδιαίτερα δύσκολη εφημερία. Περί τους 120 ασθενείς έφθασαν στο ΤΕΠ και από αυτούς περίπου οι μισοί μπήκαν για νοσηλεία στις «κοβιντοκλινικές». Την ίδια ώρα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς σε κλίνες ΜΕΘ είναι 35 και ένας ασθενής βρισκόταν διασωληνωμένος σε χειρουργική αίθουσα. Επίσης έγινε γνωστό ότι άλλες δύο γυναίκες, που γέννησαν με καισαρική αφού διαγνώστηκαν με κορωνοϊό, νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL