Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C18.2°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C14.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C16.6°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.7°C17.7°C
3 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.6°C14.6°C
2 BF 72%
Κορωνοϊός / Τρομάζει τους ειδικούς ο ερχομός της Όμικρον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Τρομάζει τους ειδικούς ο ερχομός της Όμικρον

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Τίποτα δεν είχε να ανακοινώσει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα για τη στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης που βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης εξαιτίας της κυβερνητικής ανεμελιάς στη διαχείριση της πανδημίας. Επισκέφθηκε μεν όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της πόλης, συναντήθηκε με τις διοικήσεις τους, αλλά στο «διά ταύτα» το μόνο που είχε να πει ήταν η διαπίστωση ότι «είναι τρομακτική η πίεση που υφίσταται το σύστημα» και πως τα νοσοκομεία αντέχουν χάρη στην υπεράνθρωπη προσπάθεια γιατρών και νοσηλευτών, όπως και ότι πως πρέπει να «ανακόψουμε την πορεία της πανδημίας» με τον εμβολιασμό.

Στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη βόρεια Ελλάδα το σύστημα έχει «γονατίσει» και το χειρότερο είναι ότι τίποτε δεν προμηνύει ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν. Το αντίθετο μάλιστα εκτιμούν πως θα συμβεί οι ειδικοί επιστήμονες ενόψει και της βέβαιης έλευσης το προσεχές διάστημα της νέας, και μεταδοτικότερης όλων των προηγούμενων, μετάλλαξης  Όμικρον. Μάλιστα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ήδη η  Όμικρον να βρίσκεται (και) στην Ελλάδα και να μην την έχουμε ανιχνεύσει ακόμη. Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι «είναι πολύ δύσκολο να μην έρθει στην Ελλάδα το συγκεκριμένο στέλεχος» από την ώρα που έχουν διαπιστωθεί κρούσματα σε ευρωπαϊκές χώρες και δεν απέκλεισε να χρειαστούν νέα μέτρα, τα οποία κατά τον ίδιο «θα ήταν καλύτερο να παίρναμε νωρίτερα για να κερδίσουμε χρόνο».

Στο μεταξύ, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οι εισαγωγές συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλά νούμερα, ενώ οι ΜΕΘ συνεχίζουν να είναι υπερπλήρεις και συνεχώς να διασωληνώνονται νέοι ασθενείς με Covid-19 εκτός ΜΕΘ, όπως και να κλίνουν κλινικές κοινής νοσηρότητας για να γίνουν «κοβιντοκλινικές». Η επίσκεψη της Μ. Γκάκγα στην πόλη επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κινείται χωρίς σχέδιο και στη λογική τού «βλέποντας και κάνοντας». Γιατροί και ειδικοί επιστήμονες δεν κρύβουν την αγωνία τους για το τι θα συμβεί με τη μετάλλαξη  Όμικρον, ειδικά αν αποδειχθεί τελικά ότι διαφεύγει κατά ένα σημαντικό ποσοστό από τα υπάρχοντα εμβόλια. Κι αυτό διότι η πιθανή εμφάνισή της στην Ελλάδα θα γίνει την ώρα που έχουμε ιδιαίτερα μεγάλη διασπορά του SARS-CoV-2 και ένα ΕΣΥ αποδυναμωμένο και υποστελεχωμένο, που ήδη έχει ξεπεράσει τα όριά του και αδυνατεί να προσφέρει την πρέπουσα νοσηλεία σε όλους τους ασθενείς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL