Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας πού να βρήκε χώρο τόσος ανορθολογισμός;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας πού να βρήκε χώρο τόσος ανορθολογισμός;

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Η αποκάλυψη στη Βουλή ότι «ο κ. Τσίπρας έφερε τα Μνημόνια» πέντε ολόκληρα χρόνια προτού γίνει πρωθυπουργός συγκρίνεται μόνο με την πρόσφατη αποκάλυψη του κ. Μπογδάνου πως το ΚΚΕ λοιδορούσε την άφιξη του «θωρηκτού» Αβέρωφ, που επρόκειτο να συμβάλει σημαντικά στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο.  Ήταν κι αυτή μια ωραία ιστοριούλα αν εξαιρέσει κανείς τη λεπτομέρεια ότι το ΚΚΕ ιδρύθηκε επτά χρόνια μετά την άφιξη του θρυλικού πλοίου. Τουρλού μπριάμ με ύφος περισπούδαστο...

Σε νοσοκομεία κι ασθενοφόρα, όταν τελειώνουν οι λευκές στολές της Covid, ψάχνουν πια στολές τροχονόμων ή ΜΑΤατζήδων από την ημέρα που ο δαιμόνιος υπουργός κ. Σκέρτσος παρατήρησε ότι δεν τις διαπερνά ο ιός...

Στην νέα επιτροπή εμπειρογνωμόνων χάσαμε την κορυφαία καθηγήτρια που έλεγε: «Ο πιστός που κοινωνεί δεν μπορεί να κολλήσει κορωνοϊό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πάει κάπου αλλού την άλλη ημέρα και θα κολλήσει και μπορεί να ενοχοποιεί το μυστήριο. Εδώ δεν ισχύει η έννοια της επιστήμης. Είναι η έννοια του μυστηρίου. Η οποία είναι πάνω από την επιστήμη και επηρεάζει την επιστήμη. Επομένως, ή πιστεύεις ότι συμμετέχεις στο μεγαλύτερο μυστήριο και δεν παθαίνεις τίποτα, ή δεν πηγαίνεις να κοινωνήσεις αν φοβάσαι».

Επίσης, δεν συμπεριλήφθηκε ο επιστήμονας που τον είχε ξεχωρίσει ο κ. Μητσοτάκης για τις επικοινωνιακές του δεξιότητες όταν εξηγούσε το πώς αγανακτεί ο κορωνοϊός στις συνωστισμένες τάξεις. Αντιθέτως, εισήλθε ένας άλλος που μίλησε για τη θνητότητα των ψευδοΜΕΘ που στήθηκαν στο πόδι και τον κάλεσε ο εισαγγελέας. Αντιστοίχως, ο Τζόνσον είχε δικαιολογήσει την απόφασή του να μην απολύσει τον  Έντγκαρ Χούβερ από διευθυντή του FBI λέγοντας: «Καλύτερα να ’χεις κάποιον μες στη σκηνή και να κατουράει έξω, παρά έξω απ’ τη σκηνή και να κατουράει μέσα...».

Μετά τους «λαθρομετανάστες» που θα μας το φέρνανε εξ Ανατολών, ήρθαν οι ατομικά ανεύθυνοι, τα κορωνοπάρτι, οι πλατείες της Νέας Σμύρνης, οι διαδηλωτές του Κουφοντίνα, οι σαμποτέρ του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα οι «ψεκ». Πάντα κάποιος άλλος φταίει! Ποτέ δεν φταίνε οι μάσκες που τάχα δεν πολυχρειαζόντουσαν, οι παλινωδίες με το AstraZeneca, η τουριστική πολιτική της απόλυτης αμεριμνησίας εν μέσω μετάλλαξης Δέλτα, τα συνειδητά ψέματα για το εμβολιαστικό «θαύμα» και τη συνοδό γαλάζια ελευθερία του, οι νέες κοτσάνες περί πανδημίας αποκλειστικά ανεμβολίαστων.

Θαύμα της ομοιοπαθητικής

Αλλά και εκτός πανδημίας, το κόμμα που οδηγήθηκε στη διάλυση υπό το άγος των σκανδαλωδών υποθέσεων  Άκη, Γιάννου, Μαντέλη, Τσουκάτου και άλλων πολλών υπουργών του Σημίτη βρήκε το ελιξίριο της νεότητας στο πρόσωπο ενός διωκόμενου για χρηματισμό τ. υπουργού. Αν πετύχει η αναβίωση με την εκ νέου χορήγηση του βλαπτικού παράγοντα, όπως μας λένε ΜΜΕ και εταιρείες δημοσκοπήσεων, θα πρόκειται για θαύμα της ομοιοπαθητικής.

Θα βοηθούσε και ο μικρός «αδελφός» του, ο Άδωνις Γεωργιάδης, αν δεν είχε αφοσιωθεί στον υπέρ εμβολίου λόγο. Αυτοί οι δύο υπέρμαχοι του ορθολογισμού έχουν ξεχωριστή συμβολή στην ανάπτυξη εμπιστοσύνης προς την επιστήμη με τον ρόλο τους στο σκάνδαλο Novartis. Η μαζική εμπλοκή της επιστήμης και του πολιτικού κόσμου, η ομερτά των ΜΜΕ αλλά και όσα ακολούθησαν με την κυρία Τουλουπάκη έχουν ενισχύσει πολύ την εμπιστοσύνη του κοινού, ιδιαιτέρως όταν όλοι αυτοί του μιλούν καθησυχαστικά για φάρμακα και εμβόλια.

Στην εξωτερική πολιτική εντυπωσίασε η τελετή για την κυρία Μέρκελ. Η επικείμενη συνταξιοδότησή της και οι δημοτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία υπενθύμισαν ότι αυτή ήταν που δολίως μας έσπρωξε στην προδοτική συμφωνία με αντάλλαγμα τη μη περικοπή των συντάξεων. Είχε μάλιστα διοργανώσει ειδικό ταξίδι στους συμμάχους τότε ο κύριος Μητσοτάκης για να διαμαρτυρηθεί που δεν περιεκόπησαν, όπως του είχαν υποσχεθεί. Και η μεν συμφωνία να δεχθώ ότι «τιμάται» λόγω… συνέχειας του κράτους, αλλά όλες αυτές οι γλύκες και τα σάλια με την καταχθόνια εκβιάστρια και εκμαυλίστρια πού κολλάνε;

Γιατί άραγε η Ελλάδα τής προφανούς αναξιοπιστίας περιλαμβάνεται στις χώρες που ανθεί η συνωμοσιολογία; Η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς είναι το γόνιμο έδαφος για τον ανορθολογισμό και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού. Το αποδεικνύει η επιδημιολογική απόστασή μας από τη Σκανδιναβία και η γειτνίασή μας προς την ανατολική Ευρώπη.

Οι τρεις δρόμοι

α) Ο απλοϊκός δρόμος του βολονταρισμού. Με μία και μόνη απόφαση ενός λεβέντη που δεν θα μετρήσει το πολιτικό κόστος, αλλά τις ανθρώπινες ζωές: υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων και χαμός στο ίσωμα!

β) Απαλλασσόμαστε της πολιτικής διαφθοράς, της επιστημονικής αναξιοπιστίας, του θρησκευτικού σκοταδισμού, της επικοινωνιακής ομερτά, της ιδιωτικής κερδοσκοπίας πρακτικώς με τη μετανάστευση, γιατί "όπου κι αν πάω η Ελλάδα με πληγώνει!".

γ) Δεδομένου ότι δεν γίναμε η Δανία του Νότου, προχωράμε σε αλλαγή διαχειριστή και ύφους στον εμβολιασμό. Το κράτος, χάρτινη τίγρης, κάνει χώρο στην κοινωνία των πολιτών. Μετά από αυτό, το νέο κέντρο προχωρά σε αντιγραφή κάθε επιτυχημένης μεθόδου άλλων (best practices). Ας μην ανακαλύψουμε τον τροχό αυτόν τον χειμώνα!

* Ο Παναγιώτης Τζανετής είναι γιατρός, πρώην πρόεδρος του ΕΚΑΒ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL