Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Κορωνοϊός / Ένα μεγάλο κορωνοπάρτι οι παρελάσεις στη βόρεια Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Ένα μεγάλο κορωνοπάρτι οι παρελάσεις στη βόρεια Ελλάδα

ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Την ώρα που στη Θεσσαλονίκη γινόταν η δοκιμαστική στρατιωτική παρέλαση ενόψει της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, γιατροί της «πρώτης γραμμής» στη μάχη κατά της Covid-19 καλούσαν την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απόφαση να γίνει η παρέλαση με την παρουσία πολιτών, διότι, όπως τόνιζαν, θα μετατραπεί σε μια τεράστια «κορωνοσύναξη».

«Με σεβασμό στους συμπολίτες μου, το να δημιουργήσουμε εστίες υπερμετάδοσης είναι εγκληματικό. Οι δυνατότητες του συστήματος Υγείας είναι πεπερασμένες, δεν αντέχει άλλο. Θα πρέπει η παρέλαση να μην γίνει πόλος έλξης και συνωστισμού, να γίνει χωρίς θεατές. Βράζουν όλοι οι νομοί γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Μην το υποτιμάτε. Ζήσαμε πέρυσι την έκρηξη κρουσμάτων στις γιορτές και είναι μεγάλο το ποσοστό ανεμβολίαστων στη βόρεια Ελλάδα. Είναι σαν να λέμε ένα μεγάλο κορωνοπάρτι, που, αν γίνει σε αυτές τις συνθήκες, θα προκαλέσει έκρηξη» τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος.

Εξηγώντας τις αιτίες που η Θεσσαλονίκη και η βόρεια Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο «μάτι» του επιδημιολογικού κυκλώνα, είπε ότι «έρχονται νέα δεδομένα.  Άλλαξε ο καιρός, έπεσε η θερμοκρασία, το ποσοστό των εμβολιασμών είναι χαμηλό, η ανοσία έχει εξασθενήσει και έχουμε έξαρση της πανδημίας που έχει γίνει αφόρητη στο σύστημα Υγείας. Στο νοσοκομείο μας, στους 100 ασθενείς με Covid οι 30 είναι διασωληνωμένοι. Ποτέ δεν το είχαμε αυτό. Είναι πολύ πιο βαριά οι ασθενείς που έρχονται», ενώ προειδοποίησε και ότι «η γρίπη είναι πιο βαριά γιατί εξασθένησε η ανοσία μας.  Έχουμε τώρα δύο χρόνια που έχουμε υποτιμήσει τη γρίπη και η πίεση θα είναι πιο αφόρητη τον χειμώνα. Βλέπουμε το κακό να έρχεται και δεν έχουμε τα μέσα να το πολεμήσουμε».

Η κατάσταση θυμίζει τον περσινό Νοέμβριο

Χθες, υγειονομικοί πραγματοποίησαν, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησής τους, συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατήγγειλαν την επιχειρούμενη από την κυβέρνηση απαξίωση του ΕΣΥ και την υποστελέχωση των νοσοκομείων, ενώ ζήτησαν την επίταξη του ιδιωτικού τομέα για να αντέξει το σύστημα.

Κατήγγειλαν ότι στα νοσοκομεία η κατάσταση θυμίζει τον περσινό Νοέμβριο, με τις ΜΕΘ γεμάτες, ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και τις «κοβιντοκλινικές» να αυξάνονται εις βάρος άλλων κλινικών, και ζήτησαν την επιστροφή των συναδέλφων τους που είναι σε αναστολή, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL