Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Γερμανία / Ανοίγει την ψαλίδα υπέρ των Σοσιαλδημοκρατών δεύτερη δημοσκόπηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Ανοίγει την ψαλίδα υπέρ των Σοσιαλδημοκρατών δεύτερη δημοσκόπηση

ΣΟΛΤΣ ΜΕΡΚΕΛ
EPA/MICHELE TANTUSSI

Νέα έρευνα του Ινστιτούτου δημοσκοπήσεων YouGov επιβεβαιώνει την επιστροφή των Σοσιαλδημοκρατών στην κορυφή των προτιμήσεων των Γερμανών πολιτών, που για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια κατέγραψε δημοσκόπηση του Forsa προ ημερών. Ταυτόχρονα, ο υποψήφιος του SPD δείχνει να είναι ο προτιμητέος ως επόμενος καγκελάριος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο σε σχετικό θέμα του, εαν γίνονταν τώρα εκλογές, οι Σοσιαλδημοκράτες θα ελάμβαναν 24% (+8% σε σύγκριση με ανάλογη δημοσκόπηση του YouGov πριν από ένα μήνα ) αν οι εκλογές διεξήγοντο την ερχόμενη Κυριακή. Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές, 22% (-6%) (η διαφορά των δύο ποσοστιαίων μονάδων είναι μεγαλύτερη από την οριακή της δημοσκόπησης του Forsa).

Οι Πράσινοι θα λάμβαναν 16% (αμετάβλητο ποσοστό), το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) 13% (+1%), η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 11% (-1%) και η Αριστερά (Die Linke) θα ελάμβανε 8% (αμετάβλητο επίσης).

Εάν οι πολίτες μπορούσαν να εκλέξουν απευθείας τον καγκελάριο, το 26% θα ψήφιζε τον Όλαφ Σολτς, τον υποψήφιο του SPD. Τον πρόεδρο του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, το 10%, και ακολουθεί η Αναλένα Μπέρμποκ, η υποψήφια των Πρασίνων, με 9%. Τον Άρμιν Λάσετ θα ψήφιζε για καγκελάριο μόνο το 8% Την Αλίτσε Βάιντελ της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) θα ψήφιζε το 5% αν μπορούσε να εκλέξει απευθείας καγκελάριο και την πρόεδρο της Αριστεράς Γιανίνε Βίσλερ το 1%. Το 26% δεν θα ψήφιζε καμία / κανέναν από αυτές/ούς.

Αντίστοιχη δημοσκόπηση του ZDF καταγράφει ισοδυναμία μεταξύ των δύο «μεγάλων» της γερμανικής πολιτικής σκηνής στο 22%, ωστόσο αυτό προκύπτει από ενίσχυση του SPD κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε δύο εβδομάδες και αντίστοιχη πτώση του CDU/CSU κατά τέσσερις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL