Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.9°C24.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
23.2°C25.1°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
24 °C
23.3°C24.4°C
2 BF 44%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.6°C23.8°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.0°C23.9°C
4 BF 35%
Εμβολιασμός / Μοιρολατρική παραδοχή αποτυχίας αντί για λύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβολιασμός / Μοιρολατρική παραδοχή αποτυχίας αντί για λύσεις

ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Απαισιοδοξία απέπνεε η ενημέρωση των συντακτών Υγείας για την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού, που έγινε το απόγευμα από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, όπου μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε ότι από 1η Σεπτεμβρίου ξεκινά η χορήγηση της τρίτης δόσης σε ευπαθείς ομάδες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου τονίστηκε το γεγονός ότι συνεχώς τους προηγούμενους μήνες τονιζόταν η ανάγκη να φτάσει η εμβολιαστική κάλυψη το 70% ή και το 80% του πληθυσμού. Ωστόσο σήμερα αναφέρθηκε από τον κ. Θεμιστοκλέους ότι ο πλήρης εμβολιασμός έχει καλύψει μόλις το 53,5% του πληθυσμού και με πρώτη δόση το 56,2%. «Φαίνεται ότι είμαστε πολύ πίσω στα νούμερα αυτά», σημείωσε η δημοσιογράφος, ρωτώντας εάν σχεδιάζονται άλλα κίνητρα ή κινήσεις στρατηγικής για να πειστούν και «οι πιο δύσπιστοι». Οι απαντήσεις που έδωσαν ωστόσο οι κ.κ. Θεοδωρίδου και Θεμιστοκλέους, εξέπληξαν κυρίως για τον μοιρολατρικό τόνο τους. 

Αρχικά, η κα Θεοδωρίδου υποστήριξε ότι «το τείχος ανοσίας ... από νωρίτερα, αλλά κυρίως με την εμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα ... όλο μετακινείται προς τα πάνω και τελικά αποτελεί ένα στόχο που δύσκολα θα τον φτάσουμε», ζητώντας μάλιστα «να μην είμαστε προσηλωμένοι σε νούμερα». Κανένα περιθώριο για αισιοδοξία δεν άφησε και για περιορισμό των δύσπιστων, καθώς «τα περιθώρια νομίζω ότι είναι μικρά για να πειστούν».

Στη συνέχεια ο κ. Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε ότι κατά τον ίδιο «η υποχρεωτικότητα είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να επεκταθεί σε πολύ μεγάλες ομάδες πληθυσμού» και αρκέστηκε πρακτικά να επικαλεστεί την «ατομική ευθύνη», καθώς «δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να πούμε όσον αφορά το επιστημονικό πεδίο» και είναι «δικαίωμα του καθενός να εμβολιαστεί ή να μην εμβολιαστεί εκτός από τους υγειονομικούς και πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες άλλων όπου η δική τους πράξη αφορά και την υγεία των υπολοίπων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL