Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Κορωνοϊός / Η Θεσσαλονίκη οδεύει στο να βαφεί πάλι πορτοκαλί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Η Θεσσαλονίκη οδεύει στο να βαφεί πάλι πορτοκαλί

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η «ανέμελη» επιδημιολογικά περίοδος της Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε με το λάθος κυβερνητικό «σύνθημα» για τη μη χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και το χωρίς κανόνες άνοιγμα της διασκέδασης, φαίνεται ότι λήγει εντός ολίγων ημερών και άδοξα... Η ανησυχητική εκτόξευση του ιικού φορτίου στην πόλη, που πολύ πιθανόν να οφείλεται στη μεταδοτικότερη μέχρι στιγμής μετάλλαξη Δέλτα του SARS-CoV-2, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας και επαναφέρει τον φόβο να πληρώσει και πάλι ακριβό τίμημα στο λεγόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας, που διανύουμε.

Οι μετρήσεις της τελευταίας εβδομάδας στα λύματα της ΕΥΑΘ από την επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ δείχνουν ότι, εάν η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει, η πόλη με ταχύτατους ρυθμούς θα ξαναμπεί στην κόκκινη ζώνη στον εγχώριο χάρτη του κορωνοϊού και δεν αποκλείεται εντός του καλοκαιριού να δοκιμαστεί εκ νέου το δημόσιο σύστημα Υγείας. Ήδη από τις μετρήσεις της προηγούμενης εβδομάδας η μετάλλαξη Δέλτα άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία της και στα λύματα, ενώ στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ ιερομόναχος του Αγίου Όρους που έχει προσβληθεί από αυτή τη μετάλλαξη.

Ανησυχία προκάλεσαν και τα πάνω από 30 κρούσματα κορωνοϊού σε παιδική κατασκήνωση στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, όπως και το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη άρχισε να καταγράφει εκ νέου αρκετές δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα καθημερινά, που φθάνουν έως και τριψήφιο αριθμό, όπως έγινε χθες (σ.σ.: 126 κρούσματα), κάτι που είχε να συμβεί από τα τέλη Μαΐου.

217% πάνω το ιικό φορτίο

Ήδη η Θεσσαλονίκη βρίσκεται επιδημιολογικά ένα βήμα πριν την πορτοκαλί ζώνη, αφού οι μετρήσεις που έγιναν στις 7 και 8 Ιουλίου στα λύματα έδειξαν ότι το ιικό φορτίο αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με τις τιμές που καταγράφηκαν τις αμέσως δύο προηγούμενες ημέρες, αλλά 217% σε σχέση με τις τιμές που καταγράφηκαν μια εβδομάδα νωρίτερα.

«Δεν απέχουμε πολύ από το πορτοκαλί επίπεδο συναγερμού. Σε μια τέτοια εξελισσόμενη κατάσταση, κι έχοντας νωπές τις μνήμες του μαύρου Νοέμβρη, κανείς δεν έχει το περιθώριο να μείνει απαθής και αδιάφορος» δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Ν. Παπαϊωάνου. Ο ίδιος, χθες, μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτίμησε ότι η εκτίναξη αυτή του ιικού φορτίου «ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη για διασπορά της ινδικής (σ.σ.: Δέλτα) μετάλλαξης» και τόνισε την ανάγκη για τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας και μαζικής ανταπόκρισης στους εμβολιασμούς.

Την ίδια ώρα, στο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο της ΔΕΘ η κίνηση είναι μικρή, ενώ μεγάλες ουρές σχηματίζονται στους χώρους που γίνονται τα δωρεάν rapid tests.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL