Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Αλκιβιάδης Βατόπουλος / Τις επόμενες εβδομάδες δε θα φοράμε μάσκες σε εξωτερικούς χώρους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλκιβιάδης Βατόπουλος / Τις επόμενες εβδομάδες δε θα φοράμε μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

Μάσκα καλοκαίρι
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς τουλάχιστον χώρους, αναμένεται να συζητήσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με φόντο τη μείωση των κρουσμάτων και την διαδικασία των εμβολιασμών στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βέβαια παρατηρείται διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα, καθώς αρκετοί επισημαίνουν ότι σε ένα ποσοστό ακόμη μεταδίδεται η νόσος και δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο τα καινούργια στελέχη του ιού καλύπτονται από τα εμβόλια, ενώ υπάρχει πιθανότητα και οι εμβολιασμένοι να μεταδώσουν τον ιό.

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος  καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής της Επιτροπής σημείωσε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ότι η απαλλαγή μας από τις μάσκες, στους εξωτερικούς τουλάχιστον χώρους αναμένεται να "πέσει" στο τραπέζι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στις επόμενες δύο εβδομάδες. Και συνέχισε υπογραμμίζοντας πως οι μάσκες δεν θα είναι πια υποχρεωτικές σε εξωτερικούς χώρους, συστήνοντας ωστόσο τη χρήση τους όταν θα υπάρχει συνωστισμός.

Παράλληλα, ο καθηγητής μικροβιολογίας υποστήριξε ότι «ως τις αρχές του 2022 τον κορωνοιό θα τον αντιμετωπίζουμε σαν γρίπη», επισημαίνοντας ότι φέτος έχουμε τους εμβολιασμούς που προχωράνε, καθώς και πιο πολλές διαγνωστικές δυνατότητες που είναι πιο εύκολες από πέρυσι, τονίζοντας αντιθέτως ότι οι παραλλαγές του ιού τον καθιστούν πιο μεταδοτικό.

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος είπε επίσης πως επικρατεί ο φόβος ότι μέσα από την δημιουργία μεταλλάξεων μπορεί να δημιουργηθούν παραλλαγές ανθεκτικές στα εμβόλια όπως γίνεται με τα μικρόβια στα αντιβιοτικά.

Τέλος ο ίδιος, εξήγησε ότι αν μέχρι το φθινόπωρο το τείχος ανοσίας φτάσει το 70-80% ίσως οι μεταλλάξεις να μην «βρουν χώρο» για να επικρατήσουν, ωστόσο, ανέφερε πως ακόμα είναι θεωρητικός ο κίνδυνος και πως σε μια τέτοια περίπτωση ίσως θα πρέπει να τροποποιηθούν τα εμβόλια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL