Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου

Τανκ έξω από τη Βουλή από τη χούντα
(EUROKINISSI)

Σαν σήμερα. 48 χρόνια πριν. Νύχτα της 7ης Μαΐου, ξημερώματα 8ης Μαΐου του 1973. Είναι η λεγόμενη «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» για το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα. Επιχείρηση σύλληψης στελεχών του φοιτητικού κινήματος και των παράνομων οργανώσεων της νεολαίας από την ΕΣΑ.

Μετά την κατάληψη της Νομικής, η Χούντα έκρινε ότι οι μηχανισμοί τής τότε Ασφάλειας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το κίνημα των φοιτητών. Απέτυχαν. Ανέθεσαν την καταστολή στις δυνάμεις της ΕΣΑ. Τα ξημερώματα της 8ης Μαΐου 1973 ένοπλοι ΕΣΑτζήδες έκαναν τις συλλήψεις. Οι συλληφθέντες κρατούνται στο ΕΑΤ - ΕΣΑ περισσότερο από τρεις μήνες, μέχρι την αμνηστία του Αυγούστου. Βασανίζονται άγρια, σκληρά, απάνθρωπα.

Από έγγραφο της ΕΣΑ τότε, που έχουμε στη διάθεσή μας με τους κρατούμενους, την ημέρα σύλληψής τους και το στρατόπεδο κράτησης συλληφθέντες ήταν οι: Πόπη Βουτσινά, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Χρήστος Λάζος, Μάκης Παρασκευόπουλος, Ιωάννα Καρυστιάνη, Διονύσης Μαυρογένης, Στέφανος Τζουμάκας, Νικήτας Λιοναράκης, Γιάννης Σεργόπουλος, Γιώργος Βερνίκος, Γιάννης Κοροβέσης, Αγγέλα Τσατάλα, Γιώργος Φιλιππάκης, Σταύρος και Μανούσος Τσαφαράκης, Γιώργος Παριανός, Βασίλης Τσεκούρας, Βασίλης Χρυσομάλης, Σεραφείμ Δημακόπουλος, Γιάννης Μαντζουράνης, Γιώργος Αγιοστρατίτης, Θεοδώρα Γροσομανίδου, Δημήτρης Σερεμέτης, Σταύρος Στρατηδάκης, Ανδρέας Παπασταυρίδης.

Από το ίδιο έγγραφο προκύπτει ότι ετοίμαζαν κι άλλες συλλήψεις στελεχών του φοιτητικού κινήματος με στόχο την αποδυνάμωση και την καταστολή. Τα όσα έγιναν δείχνουν ότι απέτυχε και η ΕΣΑ. Λίγους μήνες μετά είχαμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL