Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.8°C20.7°C
5 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C15.6°C
4 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C18.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.9°C
5 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.9°C
4 BF 45%
Κορωνοϊός / Αλαλούμ με την καταγραφή των τεστ από τα ιδιωτικά εργαστήρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Αλαλούμ με την καταγραφή των τεστ από τα ιδιωτικά εργαστήρια

Γκίκας Μαγιορκίνης Νίκος Χαρδαλιάς
(EUROKINISSI/POOL INTIME)

Ερωτηματικά προκάλεσε μία δήλωση του Γκίκα Μαγιορκίνη σχετικά με την καταγραφή των τεστ από τα ιδιωτικά εργαστήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι καταγράφονται μόνο τα θετικά τεστ των δημόσιων νοσοκομείων.

«Στην Ελλάδα σήμερα έγιναν γύρω στις 13.000 τεστ, ο μέσος όρος είναι μεταξύ 10-13 χιλιάδες. Βέβαια, αυτά είναι τα τεστ που καταγράφονται στο υπουργείο Υγείας. Γιατί υπάρχουν και ιδιωτικά τα οποία αυτή τη στιγμή δεν γίνεται η δήλωση αυτών των τεστ. Οπότε θα είναι αρκετά περισσότερα» σημείωσε.

Συνεπώς προκύπτουν μερικά ερωτήματα. Πού και πώς καταγράφονται εκείνα των ιδιωτικών εργαστηρίων; Καταγράφονται σε διαφορετική λίστα; Τα γνωρίζει ο ΕΟΔΥ;

Πάντως, πριν από δυο εβδομάδες ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο της «Αυγής»Παναγιώτη Αντωνογιαννάκη για τα τεστ των ιδιωτικών εργαστηρίων ο καθηγητής είχε απαντήσει διαφορετικά. Είχε πει ότι το 1/3 των τεστ από τα ιδιωτικά καταγράφονται στην ημερήσια αναφορά του ΕΟΔΥ.

«Να αναφέρω το νούμερο που έχουμε, πάνω από 13.000 τεστ έγιναν εχθές. Για τα ιδιωτικά υπολογίζουμε είναι λιγότερα από 4.000» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γκ. Μαγιορκίνης στις 29 Σεπτεμβρίου.

Στο επίκεντρο η Αττική

Η θετικότητα του πληθυσμού στον κορωνοϊό στην Ελλάδα είναι περίπου στο 3% και αυτό δείχνουν τα τεστ που γίνονται στα δημόσια νοσοκομεία, δήλωσε παράλληλα Γκίκας Μαγιορκίνης, ενώ πρόσθεσε ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας το γνωστό μας RT παραμένει κοντά στο 1.

Η Αττική παραμένει η περιφέρεια με τις περισσότερες διαγνώσεις και ότι από την αρχή της προηγούμενης βδομάδας έδειξε κάποια τάση σταθεροποίησης η οποία προς το παρόν διατηρείται, πρόσθεσε ο καθηγητής . Σημείωσε όμως «ότι θα πρέπει να είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί προς το παρόν».

Συναγερμός για τα αστικά κέντρα

Επίσης, σχολίασε ότι όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός που έχει μολυνθεί τόσο πιο δύσκολο είναι να περιοριστεί η διασπορά του. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η εφαρμογή και αποτελεσματικότητα των μέτρων σε ένα χωριό είναι πιο δυναμική συγκριτικά με μια πόλη».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσήλωση στα μεγάλα αστικά κέντρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού, υπενθυμίζοντας πως πρέπει να φοράμε μάσκα και να τηρούμε τα μέτρα.

Οι αυξημένοι θάνατοι των τελευταίων ημερών, είπε ο καθηγητής, απεικονίζουν την κατάσταση της επιδημίας δύο εβδομάδες πριν και μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει το προφίλ των θυμάτων, δηλαδή δεν πρόκειται για νεότερους ανθρώπους αλλά για άτομα ηλικιωμένα με υποκείμενα νοσήματα.

Σχολιάζοντας την εφαρμογή των μέτρων, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε πως εξαρτάται από τον πληθυσμό κάθε περιοχής. Όσο μεγαλύτερος είναι ο πληθυσμός – είπε – τόσο πιο δύσκολα αποδίδουν τα μέτρα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL