Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Χρυσή Αυγή / Μια παλιά επίθεση, μια καθόλου τυχαία δολοφονία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρυσή Αυγή / Μια παλιά επίθεση, μια καθόλου τυχαία δολοφονία

Τρεις μέρες μετά την ιστορική απόφαση για την εγκληματική, ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, ακόμη δεν έχει κοπάσει η ευφορία του δίκιου, αλλά υπάρχει ένας ψίθυρος στον αέρα, σαν ευχή ή προειδοποίηση: «Να μην ξεχάσουμε, γιατί θα το πληρώσουμε». Διότι στο παρελθόν ξεχάσαμε. Και το πληρώσαμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για να μην ξεχάσουμε, λοιπόν, σήμερα θα θυμίσουμε μια εγκληματική επίθεση της Χρυσής Αυγής όταν αντιμετωπιζόταν ακόμη σαν μια περιθωριακή συμμορία. Μια επίθεση μελών της Χ.Α σε δύο αδέλφια στον Πειραιά, τότε που η ναζιστική συμμορία έκανε προσπάθειες να βρει ζωτικό έδαφος και δύο χρόνια πριν ο Περίανδρος και η παρέα του αφήσουν μισοπεθαμένο τον Δημήτρη Κουσουρή στην Ευελπίδων.

Μια επίθεση και μια ανατριχιαστική σύνδεση του παρακράτους της Ν.Δ. επί Τεμπονέρα με τους νεοφασίστες που δρούσαν στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά το 1996. Τότε που ο νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης διαδήλωνε μαζί τους, αλλά.. δεν γνώριζε.

Ήταν ο Κώστας και ο Θύμιος Κατσούλης που δέχτηκαν επίθεση με μαχαίρι και ξυράφια λίγο μετά την ολοκλήρωση αντιφασιστικής πορείας 150 ατόμων με αφορμή τα εγκαίνια γραφείων της Χ.Α στον Πειραιά.

Η ειρωνεία; 22 χρόνια αργότερα ο Κώστας θα έπεφτε νεκρός, δολοφονημένος με χτυπήματα στο κεφάλι και σε δημόσια θέα, κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Ηρόδοτος - Εθνικός στο γήπεδο της Αλικαρνασσού στην Κρήτη. Μέχρι σήμερα και την ώρα που η δίκη ορίστηκε να επαναληφθεί τον Μάιο του 2021 μετά από αίτηση αναίρεσης των κατηγορουμένων, η οικογένειά του είναι πεπεισμένη ότι ήταν στοχοποιημένος για την πολιτική του δράση.

Γλίτωσε το μάτι του από θαύμα

Στις 25.1.1996 η Χρυσή Αυγή εγκαινίαζε γραφεία στην Ηρώων Πολυτεχνείου, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη με αντιφασιστική πορεία 150 ατόμων που διαδήλωσαν με σύνθημα «Έξω οι φασίστες από τον Πειραιά». Ομάδα χρυσαυγιτών βγήκε από το κτήριο και προσπάθησε να προσεγγίσει τους συγκεντρωμένους αντιφασίστες, αλλά επενέβη η αστυνομία και τους απώθησε. Αρκετή ώρα μετά την πορεία, ο Κώστας και ο Θύμιος δέχτηκαν επίθεση με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά.

«Τον παρακολούθησαν» θα πει ο Θύμιος Κατσούλης με δηλώσεις του στην «Αυγή». «Ομάδα δέκα τουλάχιστον ατόμων με μαχαίρια και ξυράφια - φαλτσέτες επιτέθηκε στον Κώστα τη στιγμή που είχε πάει μόνος του σε περίπτερο στο Πασαλιμάνι. Περίμεναν την κατάλληλη στιγμή να τον βρουν μόνο του.  Ήταν 100% στοχοποιημένος. Τον κυνήγησαν για ώρα, τη γλίτωσε πολύ φθηνά, με επτά ράμματα στο χέρι και τραύμα στο βλέφαρο από ξυράφι. Ο χειρούργος τού είπε ότι από θαύμα δεν έχασε το μάτι του. Χώθηκε κάτω από ένα αμάξι για να γλιτώσει. Εγώ βρισκόμουν σε γνωστό ηλεκτρονικάδικο. Μια κοπέλα ήρθε και μου είπε ‘εσύ είσαι ο αδελφός του Κώστα; Τον κυνηγάνε δέκα άτομα’. Βγήκα σε έξαλλη κατάσταση, 21 χρόνων παιδί, και βρέθηκα πρόσωπο με πρόσωπο με δύο χρυσαυγίτες. Τους θυμήθηκα από την πορεία. Αναζητούσαν και εμένα. Ακολούθησε συμπλοκή με αποτέλεσμα να τραυματιστώ στο πόδι από μαχαίρι».

Την ίδια βραδιά οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν και σε έναν δεκαεξάχρονο που διακομίστηκε στο Τζάνειο, όπως και τα αδέλφια Κατσούλη.

Μια... ανατριχιαστική σύμπτωση

«Ο Κώστας στοχοποιήθηκε και στις δύο περιπτώσεις. Το ζήτημα ήταν πότε στοχοποιήθηκε: κατά τη διάρκεια της πορείας ή του αγώνα ή ήταν στοχοποιημένος πολιτικά από πριν;» αναρωτιέται ο Θ. Κατσούλης. Κι αυτό διότι ο αδελφός του ήταν πολιτικά ενεργός από την εποχή που ήταν φοιτητής στην Πάτρα και το βράδυ τής δολοφονίας του Τεμπονέρα είχε και ο ίδιος χτυπηθεί από την ομάδα των φασιστών του Καλαμπόκα.

«Ήταν μαζί με τους συναδέλφους του φοιτητές από το ΤΕΙ Πάτρας. Μαζί με τον Τεμπονέρα, τον καθηγητή Τσουκαλά και μαθητές προσπάθησαν να απωθήσουν τη συμμορία του Καλαμπόκα. Ο Τεμπονέρας δέχτηκε το θανατηφόρο χτύπημα, αλλά και άλλοι τραυματίστηκαν. Ο καθηγητής Τσουκαλάς δέχτηκε χτύπημα στο κεφάλι και παραλίγο να χάσει το μάτι του. Ο μαθητής και πρόεδρος του 15μελούς του σχολείου Σκρομύδας δέχτηκε χτύπημα με φαλτσέτα στο χέρι. Ο Κώστας δέχτηκε χτύπημα με κατσαβίδι στο πόδι» θα πει στην «Αυγή» ο τότε συμφοιτητής τού Κατσούλη στην Πάτρα Γιώργος Χλωρός.

Η επαναλαμβανόμενη σύμπτωση παύει να είναι σύμπτωση και στην περίπτωση του Κώστα Κατσούλη διαφαίνεται μια ανατριχιαστική «συνέχεια» του παρακράτους της Δεξιάς με τη Χρυσή Αυγή της δεκαετίας του ‘90.

Βεβαίως, αργότερα θα δούμε τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μιχάλη Αρβανίτη ως συνήγορο υπεράσπισης του Καλαμπόκα, όπως και τον δολοφόνο του Νίκου Τεμπονέρα σε τσιπουράδικο του Βόλου παρέα με τον βουλευτή της Χ.Α. Ηλιόπουλο.  Όλως τυχαίως…

«Ομάδα τουλάχιστον δέκα ατόμων με μαχαίρια και ξυράφια - φαλτσέτες επιτέθηκε στον Κώστα τη στιγμή που είχε πάει μόνος του σε περίπτερο στο Πασαλιμάνι. Περίμεναν την κατάλληλη στιγμή να τον βρουν μόνο του.  Ήταν 100% στοχοποιημένος».

Θύμιος Κατσούλης, αδελφός θύματος επίθεσης της Χ.Α.

Οι μαφιόζικες επιθέσεις της ναζιστικής συμμορίας από τις αρχές του ’90

Το 1993, ο Διαμαντής Καράβολας φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά όταν δέχτηκε επίθεση από ομάδα χρυσαυγιτών έξω από το σπίτι του στην Καστέλα. «Κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων, η Χ.Α. προσπάθησε να εισχωρήσει ως φοιτητική παράταξη στη σχολή, αλλά η αντίδρασή μας τους πέταξε εκτός. Τότε απείλησαν ευθέως άτομα. Με στοχοποίησαν και λίγες μέρες αργότερα μου επιτέθηκαν με σιδερογροθιά. Χρειάστηκε να κάνω 12 ράμματα» θα πει μιλώντας στην «Αυγή». «Το φοβερό είναι ότι, όπως αποδείχτηκε, με παρακολουθούσαν πολύ καιρό πριν, αντλούσαν πληροφορίες από τον σπιτονοικοκύρη μου λέγοντάς του ότι ήταν από την Ασφάλεια και ότι ήμουν μπλεγμένος. Αργότερα έμαθα τις λεπτομέρειες και τις μεθόδους τους».

Επιθέσεις της Χ.Α. το 1996

25.1.96: Δύο αδέλφια, φοιτητές, οι Θύμιος και Κώστας Κατσούλης, δέχονται επίθεση με μαχαίρια στον Πειραιά

8.4.96: Επίθεση με πέτρες και ξύλα σε μέλη της ΟΣΕ στη Φωκίωνος Νέγρη

22.6.96: Μέλος της ΚΝΕ, πρόεδρος του 15μελούς του 39ου ΓΕΛ Κυψέλης, πέφτει θύμα επίθεσης στη Φωκίωνος Νέγρη

24.6.96: Αφρικανός μετανάστης ξυλοκοπείται στη μέση της Φωκιώνος Νέγρη

29.6.96: 16χρονος, μέλος της YRE, ξυλοκοπείται κοντά στον σταθμό του ΗΣΑΠ Κάτω Πατησίων

12.9.96: Επίθεση δέχονται δύο Ελληνοπόντιοι και ένας Βορειοηπειρώτης στα Χανιά

17.9.96: Επίθεση σε μειονοτικούς κατοίκους στο Γκάζι

17.9.96: Ξυλοδαρμός μελών της ΚΝΕ στις στήλες του Ολυμπίου Διός

ΠΗΓΗ: YRE
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL