Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C14.0°C
2 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
10 °C
7.5°C11.6°C
1 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.6°C13.0°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
4 °C
3.9°C7.9°C
0 BF 100%
Η κυβερνητική προχειρότητα δεν κρύβεται πίσω από τις μάσκες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβερνητική προχειρότητα δεν κρύβεται πίσω από τις μάσκες

Πίσω από τις μάσκες κρύβεται η γύμνια της κυβέρνησης, η οποία ακόμη μια φορά δείχνει ότι βαδίζει με προχειρότητα και ερασιτεχνισμούς για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όσο είναι η προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών, οι οποίοι επιστρέφουν σε λίγες ημέρες στις σχολικές αίθουσες.

Κι ενώ οι συστάσεις των επιδημιολόγων είναι αυστηρές, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, σε αγαστή συνεργασία με τον πρόεδρο της Κεντρικής  Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Δημήτρη Παπαστεργίου, δείχνουν πως περί άλλων τυρβάζουν, δεδομένου ότι το αυτοδιοικητικό όργανο δεν διαθέτει μηχανισμό για κεντρικές προμήθειες.

Από το κείμενο της πρόσκλησης προς τους προμηθευτές, που συνέταξε η ΚΕΔΕ, προκειμένου αυτοί να υποβάλουν τις προσφορές τους, δεν προκύπτει ότι η διενέργεια διαγωνισμού και παράδοσης των μασκών θα έχει πραγματοποιηθεί μέχρι την 7η Σεπτεμβρίου.

Παρότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε το Σάββατο 22 Αυγούστου αναφέρει ότι ο διαγωνισμός των 6,2 εκατ. ευρώ θα γίνει «με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση», αυτό δεν συνεπάγεται ότι δεν θα υπάρξουν ενστάσεις επί των προσφορών μεταξύ των προμηθευτών.

Στο μεταξύ, η διαδικασία υποβολής προσφορών περιπλέκεται εάν σκεφτεί κάποιος πως ρητά αναφέρεται ότι οι προμηθευτές «έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε όποια/ες ομάδα/ες επιθυμούν, ακόμη και για μέρος της ποσότητάς τους, με την προϋπόθεση να προσφέρουν κατ' ελάχιστον ποσότητα 10.000 τεμαχίων ανά ομάδα». Αυτό θα σημάνει και την έναρξη των ενστάσεων επί των προσφορών.

Η τελική έγκριση

Η δε διαδικασία κατακύρωσης του διαγωνισμού προϋποθέτει ότι οι προσφορές έχουν λάβει το "πράσινο φως" από το Ελεγκτικό Συνέδριο για έναν τόσο μεγάλο διαγωνισμό, που η ΚΕΔΕ ουδέποτε στο παρελθόν έχει διενεργήσει.

Έστω ότι θα ξεπεραστεί γρήγορα ο σκόπελος των ενστάσεων μεταξύ των προμηθευτών, το μόνο σίγουρο είναι, όπως λένε στην «Αυγή» έμπειρα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα μήνα για να ελέγξει τις συμβάσεις, οι οποίες ακολούθως θα κατακυρωθούν από την ΚΕΔΕ. Κι αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία ελέγχου, μόνον τότε μπορεί να παραδοθεί στην ΚΕΔΕ το υλικό στους 332 δήμους εντός επτά (7) ημερών από την υπογραφή της οριστικής σύμβασης!

Μια άλλη παράμετρος που πρέπει να συνυπολογιστεί είναι τι θα συμβεί εάν κάποιος προμηθευτής κηρυχθεί έκπτωτος. Τι θα συμβεί, δηλαδή, εάν, για λόγο που σχετίζεται με τη μη δέσμευση του προμηθευτή να παραδώσει τις μάσκες, η ΚΕΔΕ αναγκαστεί να απορρίψει την προσφορά του και να ανακηρύξει άλλον προμηθευτή στη θέση του. Πρόκειται για διαδικασία η οποία σε καμία περίπτωση δεν γίνεται χωρίς να προηγηθεί ο απαιτούμενος χρόνος ελέγχου από την ΚΕΔΕ.

Όλες αυτές οι παράμετροι της διαγωνιστικής διαδικασίας έχουν προκαλέσει μεγάλη συζήτηση τόσο στους κόλπους της Αυτοδιοίκησης όσο και τους γονείς και την εκπαιδευτική κοινότητα, την ίδια ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου δέχονται ομαδικά πυρά για την επιεικώς άστοχη επιλογή τους να προχωρήσουν σε κεντρικό διαγωνισμό λίγες ημέρες προτού ανοίξουν τα σχολεία.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Νέο θέατρο του παραλόγου

Για «νέο θέατρο του παραλόγου» έκανε λόγο η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μιλώντας χθες στο ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο, επειδή, όπως εξήγησε, «δεν είναι ακόμη σαφές όχι μόνον πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, αλλά ούτε καν τι ισχύει με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη δωρεάν διάθεση μασκών, καθώς η εξαγγελία χρηματοδότησης από τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο 'απαντήθηκε' από την ΚΕΔΕ, που είπε ότι δεν έχει κεντρική υπηρεσία προμηθειών και άρα δεν ξέρει αν μπορεί να κάνει τον διαγωνισμό».

«Βαδίζουμε σε μια χρονιά όπου εκπαιδευτική κοινότητα, γονείς και μαθητές είναι σε πλήρη άγνοια για τις υγειονομικές συνθήκες που θα επικρατήσουν και τα μέτρα που έχουν παρθεί» υπογράμμισε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Δήμαρχοι: "Θα γίνει μπάχαλο!"

Την ίδια αγωνία έχουν όλοι οι δήμαρχοι ανεξαιρέτως, οι οποίοι χαρακτηρίζουν «ακατανόητους» τους χειρισμούς τόσο του υπουργού Εσωτερικών όσο και του προέδρου της ΚΕΔΕ. «Θα γίνει μπάχαλο με τις μάσκες και θα μας επιρρίψουν την ευθύνη ότι εμείς φταίμε, ενώ η ευθύνη είναι στην πολιτική επιλογή του υπουργού Εσωτερικών να κάνει κεντρικό διαγωνισμό 6,2 εκατ. ευρώ λίγες μέρες προτού ανοίξουν τα σχολεία» λένε στην «Αυγή» οι δήμαρχοι.

ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ: Η κυβέρνηση εκθέτει την Αυτοδιοίκηση!

"Εάν η ανάθεση γινόταν κατευθείαν στους δήμους, θα επιτυγχανόταν στήριξη των βιοτεχνιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με προμηθευτές και κατ’ επέκταση της τοπικής οικονομίας"

Σκληρή κριτική ασκεί ο επικεφαλής της παράταξης «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία» στην ΚΕΔΕ και δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης. Επισημαίνοντας ότι «ο διαγωνισμός για κεντρική προμήθεια των μασκών, και μάλιστα από ένα κεντρικό συνδικαλιστικό όργανο της Αυτοδιοίκησης όπως η ΚΕΔΕ, εγκυμονεί κινδύνους για την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας» ο Απ. Καλογιάννης προειδοποιεί σε κάθε τόνο:

«Η διαδικασία που τελικώς επελέγη μπορεί να αφήσει έκθετη στα μάτια μαθητών, οικογενειών και εκπαιδευτικών την Αυτοδιοίκηση και να έχουμε το φαινόμενο να ξεκινάει σχολική χρονιά αλλά οι μάσκες να μην έχουν διανεμηθεί ακόμα».

«Το καλύτερο ήταν να γίνει ανάθεση της διαγωνιστικής διαδικασίας στους δήμους. Κι αυτό δεδομένου ότι έχει εκδοθεί η εγκύκλιος για την κατανομή των ποσών και του αριθμού των μασκών ανά δήμο. Εξάλλου η ΚΕΔΕ δεν είναι κάποιος οργανισμός προμηθειών» εξηγεί μιλώντας στην «Αυγή» ο Απ. Καλογιάννης.

«Οι δήμοι έχουν την τεχνογνωσία για να τρέξουν γρήγορα τις διαγωνιστικές διαδικασίες για μικρά ποσά και, σε περίπτωση που κάποιος μικρός δήμος δεν μπορούσε να ανταποκριθεί, θα μπορούσε με βάση την αρχή της επικουρικότητας να διενεργήσει διαγωνισμό ένας μεγαλύτερος δήμος για λογαριασμό του μικρότερου ή έστω η ΚΕΔΕ» υπογραμμίζει.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων θίγει ακόμη ένα ζήτημα: «Εάν η ανάθεση γινόταν κατευθείαν στους δήμους, θα επιτυγχανόταν στήριξη των βιοτεχνιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με προμηθευτές και κατ’ επέκταση της τοπικής οικονομίας» υπογραμμίζει.

«Μας τρομάζει το ενδεχόμενο να βρεθούμε εκτεθειμένοι σε κρούσματα κορωνοϊού μέσα στα σχολεία και πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι οι δήμοι δεν είναι υπεύθυνοι για την επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών να αναθέσει στην ΚΕΔΕ την κεντρική προμήθεια σε μάσκες» υπογραμμίζει ο Απ. Καλογιάννης επισημαίνοντας ότι «αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και με τα αντισηπτικά».

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τίποτα στη διάθεσή μας για να θωρακίσουμε τα σχολεία με το απαιτούμενο υγειονομικό υλικό (μάσκες, αντισηπτικά) λίγες ημέρες προτού ξεκινήσει η σχολική χρονιά» τονίζει ο Απ. Καλογιάννης.

Α. ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΥΡΩΝΑ:Αγωνία μπροστά στην προχειρότητα!

"Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών είναι έκθετη διότι άργησε να πάρει την απόφαση για τη διαγωνιστική διαδικασία, όπως και η ηγεσία της ΚΕΔΕ"

«Με αγωνία αναμένουμε την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας έχοντας πολλές επιφυλάξεις για το πότε και εάν μπορούν τελικά να ανοίξουν τα σχολεία και να είναι εφοδιασμένα με όλα τα απαραίτητα είδη υγειονομικής προστασίας» σχολιάζει στην «Αυγή» ο δήμαρχος Βύρωνα  Άκης Κατωπόδης.

«Οπότε η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών είναι έκθετη διότι άργησε να πάρει την απόφαση για τη διαγωνιστική διαδικασία, όπως και η ηγεσία της ΚΕΔΕ. Απόφαση η οποία είναι εσφαλμένη και δείχνει την προχειρότητα των χειρισμών τους» τονίζει ο Ακ. Κατωπόδης.

Σ. ΡΟΥΣΣΟΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ: Ακυρώσαμε τους διαγωνισμούς, αλλά...

"Με χρήση της ΠΝΠ για τη συντομευμένη διαγωνιστική διαδικασία εντός των επόμενων ημερών θα είχαμε κατορθώσει να προμηθευτούμε τις μάσκες και δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα"

«Εμείς πήραμε απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο ότι πρόκειται να αγοράσουμε μάσκες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία του Δήμου Χαλανδρίου. Με δεδομένο ότι ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε ότι θα γίνει κεντρικός διαγωνισμός για τις μάσκες, εμείς ως δημοτική αρχή σταματήσαμε τη διαδικασία προμήθειας» λέει στην «Αυγή» ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.

«Ακόμη και εάν τεχνικά υπάρχει η δυνατότητα να παραχθεί από τη βιομηχανία και τις βιοτεχνίες τόσος μεγάλος αριθμός από μάσκες μέσα σε τόσο λίγες ημέρες, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για το διάστημα μέσα στο οποίο το Ελεγκτικό Συνέδριο θα κληθεί να ελέγχει τις συμβάσεις και θα εκδικάσει τυχόν ενστάσεις μεταξύ των προμηθευτών» υπογραμμίζει.

«Εάν με βάση την κατανομή των ποσών για την προμήθεια μασκών και κάνοντας οι δήμοι χρήση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την συντομευμένη διαγωνιστική διαδικασία εντός των επόμενων ημερών, θα είχαμε κατορθώσει να προμηθευτούμε τις μάσκες και δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα» καταλήγει.

ΧΡ. ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ: "Οι μάσκες δεν θα είναι στα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου"

"Με τη διενέργεια του κεντρικού διαγωνισμού που το ΥΠΕΣ επέλεξε να αναθέσει στην ΚΕΔΕ"

«Κι εμείς ακυρώσαμε τον διαγωνισμό για τις μάσκες, επειδή δεν υπάρχει και οικονομικό περίσσευμα στο ταμείο του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας λόγω των έκτακτων δαπανών που προέκυψαν από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού» λέει με την ίδια αγωνία ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος. «Ο κορωνοϊός τσάκισε τα ταμεία των δήμων διότι έχουμε πολύ λιγότερα έσοδα» τονίζει.

«Παρ’ όλα αυτά, επειδή ξέρω τις ανάγκες των σχολείων, καθότι επί χρόνια εκπαιδευτικός, εδώ και δύο μήνες ασχοληθήκαμε με το ενδεχόμενο να αναγκαστούμε να προμηθευτούμε μάσκες. Οπότε αναζητήσαμε τις βιοτεχνίες, πήραμε τιμές, δείγματα, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως την ανάγκη προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας από την πανδημία του κορωνοϊού» υπογραμμίζει.

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τη διενέργεια κεντρικού διαγωνισμού, που το υπουργείο Εσωτερικών επέλεξε να αναθέσει στην ΚΕΔΕ, οι μάσκες δεν θα είναι στα σχολεία την 7η Σεπτεμβρίου» επισημαίνει με αγωνία και προσθέτει: «Κανείς δεν ξέρει τι ποιότητας μάσκες θα είναι». «Και το οξύμωρο είναι ότι θα μπορούσε εγκαίρως να γίνει ανάθεση στις μικρές βιοτεχνίες προκειμένου να ενισχυθούν η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και η τοπική οικονομία» τονίζει.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL